Közélet

2014.07.10. 08:09

Bírságolt a rendőr, de miért? Megoldást várnak a somogyi romák

Egy rinyaújnépi férfi azt állítja, azért büntették meg a rendőrök, mert tolta a biciklijét. Azóta is azon töri a fejét, hogyan lehet mindez, de máig nem tudja megérteni.

K. G.

– A presszótól jöttem és áttoltam a biciklit az útkereszteződésen, a köves úton keresztül a túloldalra, a járdára. De nem kerékpároztam – bizonygatja a munkanélküli Mezei Sándor, akinek nagy érvágás volt a helyszíni pénzbírság. – Megállított a rendőr, és fizettem ötezer forintot. Már akkor sem értettem, miért, de nem akartam vitatkozni. Igaz, hogy a presszóban előtte megittam egy sört, de nem ültem rá a biciklire. De nem kérdezték, hogy ittas vagyok-e, nem is szondáztattak meg.
  
Az észak-magyarországi, romák által sűrűn lakott településeken nehezebb olyan felnőtt romát találni, akit eddig még nem büntettek meg a hatóságok, mint akit már igen, állítja a Roma Sajtóközpont, aminek munkatársai hónapok óta gyűjtögetik a tudomásukra jutó eseteket. Tapasztalataik szerint a rendőrök fegyelmező jelleggel többet ellenőrzik és bírságolják a romákat, akiknek már-már az az érzésük támad, hogy mindez azt a cél szolgálja, hogy ne hagyják el az általuk lakott telepeket, városrészeket. A RSK tudomására 50 településről mintegy 140 hasonló ügy jutott, de ez állításuk szerint csak a jéghegy csúcsa. A szabálysértési bírságok a civil szervezetek véleménye szerint indokoltak a legtöbb esetben, ám a büntetés mértékét jelentősen eltúlzottnak tartják. Példaként említenek egy fiatal férfit, akit 50 ezer forintra büntettek, mert az utcán leejtette a papírzsebkendőjét, ami kiesett a zsebéből, amikor elővette a mobiltelefonját. A segédmunkásként dolgozó férfi nem tudta kifizetni a pénzt, ezért a bíróság elzárásra változtatta a büntetését. Egy huszonéves nőt kétszer is megbírságoltak, mert az átlagosnál szélesebb babakocsijával nem fért el a járdán a kirakott kukák mellett, ezért az úttesten kellett haladnia pár métert.

Hasonló cifra büntetések Somogyban is történtek. Néhány éve a kaposvári Nádasdi utcában ugyanígy büntettek meg 20 ezer forintra babakocsis szülőket, mert a járda helyett egy ott lévő építkezés miatt az úttestre kényszerültek. Mosdóson tavaly ősszel egy pár azért kapott többször is bírságot, mert szintén az úttesten gyalogoltak – a járdáról viszont azért léptek le, mert egy ugató kutya megijesztette őket. Az idén tavasszal Jákón egy kerékpárost azért bírságolták meg, mert csak az egyik kezével fogta a kormányt, a másik kezével egy zsákot tartott, amiben zöldhulladékot vitt az állatainak. A büntetés szépséghibája az volt, hogy a biciklis állítása szerint nem találkozott rendőrökkel. A jogvédők szerint megoldás lehet, ha folyamatosan napirenden tartják a hasonló témákat és ajánlásokat fogalmaznak meg a rendőrség felé.



A somogyi roma szervezetek képviselőinek is van tudomása ilyen ügyekről.
– Vegyes a kép, mert vannak tisztességesnek tűnő büntetések és hallottunk már indokolatlanul magasabb összegekről is – mondta Balogh Imre, a Somogy Megyei Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnöke. – Ezekről csak pletyka szinten hallani, mert ha konkrét bejelentésre, panaszra kerülne a sor, az érintettek inkább hallgatnak, mert nehéz bizonyítani az igazukat. Kirívó esetekről nem tudok, de olyanokról igen, hogy egy kerékpárost megbüntettek egy héten többször is, vagy valakit azért, mert a személyi igazolványa nélkül lépett ki az utcára a házából. Ha a törvény előírja, akkor jogszerű lehet mindez, és arra intek mindenkit, hogy jó állampolgárként be kell tartani a szabályokat. Velem szemben egyébként, ha előfordult, mindig nagyon udvariasan intézkedett a rendőr, tette a dolgát. De sok a szegény ember, nekik a kis összegű büntetés is ördögi kört hoz: megkapják a csekket, de nem tudják kifizetni, mert gyakran nincs munkájuk, közmunkára ítélik őket vagy leültetik. Egyeztetésen voltunk a megyei főkapitánnyal és a városi rendőrkapitányokkal, hogy ezt a helyzetet tisztességesen lehessen kezelni, és erre ígértet is kaptunk. Szerintem egy független szakértői szervnek kellene vizsgálni vagy erre a BM-nél egy testületet felállítani arra, hogy kiszűrjék az eltúlzott bírságokat.

Betartani, a törvényt betartva - a szerző kommentárja

Egy ma már nyugdíjas rendőr ismerősöm mesélte, hosszú évekkel ezelőtt hogyan fegyelmeztek meg egy kötekedő férfit, akire rengeteg panasz érkezett a Kaposvár környéki falujából. Megvárták, amíg kilép a háza kapuján, hogy a közeli boltba menjen vásárolni, akkor igazoltatták. Persze nem volt nála a személyi igazolványa, és emiatt már vitték is be a kapitányságra, ahol elbeszélgettek vele. Nehéz egy igazi rendőrnek megállni, ha egy bűnt elkövetővel szemben nincsen eszköze. Akkor merülhetnek fel módok, hogy a törvényt betartva betarthassanak neki. Manapság hasonló esetekben már pénzbüntetések repkednek, és ez bizony az esetek tanúsága szerint sokakat érint. Régen a rendőrt úgy tanították, hogy a lakossággal jóban kell lenni, mert a legkönnyebben tőlük juthat információkhoz. A tömegesnek tűnő bírságok azonban inkább elrettentenek az egyenruhától, és vidéken sokan sarcnak fogják fel. Persze az is igaz: a rendőr nem hunyhatja be a szemét, ha törvénytelenséget lát. Nehéz eldönteni, hol van az igazság, de az ügyben megszólaló somogyi roma képviselő mondandóját nem árt megszívlelni: jó állampolgárként mindenkinek be kell tartani a szabályokat, és akkor minimális az esély arra, hogy bírságok képében lecsapjon ránk a törvény, és a lelkiismeretünk is nyugodt marad.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!