Közélet

2014.07.03. 16:15

Nyaralás számla nélkül: NAV-ellenőrök a szálláshelyen

A szállásadók fele hibázik, az adóhatóság sok esetben becsléssel határozza meg az eltitkolt jövedelmet. A számviteli szakemberek egyesületének somogyi alelnöke azt mondta: a trükközésnek súlyos ára lehet.

Harsányi Miklós

– A Nemzeti Adó- és Vámhivatal megyei adóigazgatósága a szállásadók ellenőrzését az elmúlt két évben már a helyi önkormányzatokkal együtt végezte – közölte  Poszovácz Gabriella, a NAV sajtóreferense. – A két szervezet folyamatosan megosztotta egymással az információkat, így gyorsabb és hatékonyabb volt a szálláshelyek kiválasztása és ellenőrzése.
A NAV és az önkormányzat együttműködése alapján az adóellenőrök az idegenforgalmi adóbevallás adataiból is tájékozódhatnak a vendégforgalomról. A szálláshely-szolgáltatók ellenőrzésekor a SZÉP-kártya kibocsátó pénzintézetek információit és a bankszámlaforgalmi adatokat is felhasználja az adóhivatal.

– Idén, ahogy tavaly is, rendkívül magas volt az ellenőrzött szálláshelyek között a szabálytalanul működők aránya, súlyos jogsértések derültek ki: a vállalkozók nagy része nem ad számlát, illetve nyugtát, és sok helyen adószám nélkül működik a szobakiadás – tájékoztatott Poszovácz Gabriella. – Idén is, ahogy az előző évben, a vizsgált szállásadók csaknem fele hibázott. Ugyanakkor a tavalyihoz képest több és magasabb bevételről szóló adóbevallás érkezett ebből a szektorból a NAV-hoz. Sok adózó esetében megduplázódott, egy adózónál csaknem a tízszeresére nőtt a bevallott összeg.

Az állami költségvetésnek és az önkormányzatoknak szükségük van a bevételre. Keszthelyi László, a Magyar Számviteli Szakemberek Egyesületének megyei alelnöke rámutatott: a szállásadók következetes ellenőrzésre számíthatnak, s aki vét, nem kerüli el a felelősségrevonást.

– Részben tájékozatlanság vagy lustaság állhat a mulasztás hátterében, de nyilván lehetnek olyanok is, akik trükköznek, s így próbálják megúszni a pénzügyi kötelezettség teljesítését – vélekedett az alelnök. – Fontos, hogy mindenki a hatályos szabályok szerint tegyen eleget a kötelezettségének valamint készítse el a szükséges bevallásokat. Előbb-utóbb sor kerülhet a vizsgálatra, s ha az ellenőrzés fényt derít a mulasztásra, hibára, akkor jelentős bírságot szabhat ki az illetékes hatóság.
Kertész Rezső, a Kisosz somogyi társelnöke lapunk kérdésére kifejtette: fontos, hogy mindenki eleget tegyen kötelezettségének. Minden bizonnyal a következetes és széleskörű tájékoztatással elérhető, hogy a fizetővendég-szálláshelyeken is az előírt nyugtát, számlát adják az érintettek.
– Ezeken a helyeken gyakran jellemző, hogy nem vállalkozásban dolgozók adják ki a lakásukat, nyaralójukat, hanem magánemberek – jelezte. – Sokan így próbálják meg kiegészíteni néhány tízezer forinttal nyugdíjukat, jövedelmüket.
A kereskedőket és vendéglátósokat tömörítő Kisosz vezető szerint a hozzájuk tartozó szakterületen az elmúlt időszakban lényegesen javult az adózási morál.


 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!