Közélet

2014.07.10. 08:00

Tetemes veszteséget okozhat a figyelmetlenség

Leégett gépek, lángok martalékává vált gabona: aratáskor tetemes veszteséget okozhat pillanatok alatt a figyelmetlenség. Évente több száz mezőgazdasági tüzet oltanak a tűzoltók.

Harsányi Miklós

A somogyi katasztrófavédelem és a megyei tűzmegelőzési bizottság nyomatékosan felhívja a figyelmet a szabályok betartására. 2012-ben kettő, 2013-ban öt, 2014-ben eddig négy meggyulladt mezőgazdasági munkagép oltásához riasztották a Somogy megyei tűzoltó egységeket – közölte a katasztrófavédelem. Két éve 588, 2013-ban 169, 2014-ben 98 mező- és erdőgazdasági területen volt szükség a megyében tűzoltói beavatkozásra.

– Nyolcszáz hektárnyi gabonát aratunk le, a nyári munka óriási figyelmet igényel – hangsúlyozta Tavaszi József, az ordacsehi Balaton Agrár Zrt. elnöke. – Nemcsak az előírások miatt, hanem a jól felfogott érdekünk is azt diktálja, hogy minden előírásnak eleget tegyünk. Összes munkatársunk részt vett a baleset- és tűzvédelmi oktatáson, s megtartottuk az aratási gépszemlét, ahol a betakarításban dolgozó valamennyi járművünk átesett az ellenőrzésen. Négy kombájnt és hat erőgépet használunk: mindegyik járművet elláttuk poroltóval.

A kalászos termény betakarítási, kazalozási, szalma-összehúzási és bálázási munkáiban csak a tűzvédelmi követelményeknek megfelelő, legalább egy, az érvényben lévő hatályos szabványoknak, jogszabályoknak megfelelő tűzoltó készülékkel is ellátott erő- és munkagép, valamint egyéb jármű vehet részt, amelynek tűzvédelmi felülvizsgálatát a betakarítást megelőzően az üzemeltető elvégezte. A jármű megfelelőségéről szemle során kell meggyőződni.

Kötelező az akkumulátorok megfelelő védőburkolása. Figyelni kell arra is, hogy sehol se csepegjen az üzemanyag vagy hidraulika-folyadék, mert ez nagyban segítheti egy esetleges tűz terjedését. Fontos, hogy a munkagépet tilos a gabonatáblán, illetve tarlón üzemanyaggal feltölteni. A járműveken nyílt láng használatával járó karbantartást, javítást nem szabad végezni gabonatáblán, szérűn és a rostnövénytároló területén, hiszen e munka során üzemanyag folyhat el, amelyet a nyílt láng lángra lobbanthat. Az aratást lehetőleg közút, illetőleg vasútvonal mentén kell először elvégezni, ezek mellett legalább három méter széles védőszántást kell kialakítani. Arra is felhívták a figyelmet: ugyanilyen védőszántást kell készíteni akkor, ha a munkaszünet idejére a kombájnt nem tudják a gabonatáblától, kazaltól legalább 15 méter távolságban leállítani. A munkálatok közbeni dohányzás veszélyeit is fontos szem előtt tartani, gabonatáblán még a járművek, erő- és munkagépek vezetőfülkéiben sem szabad dohányozni. Az aratás idejére a gabonatáblától 15 méterre kell dohányzó helyet kijelölni, ott vizet tartalmazó edényt kell elhelyezni.

– Minden munkafázisnál nagyon kell figyelni, a mezőgazdasági munka könnyen meglepetést okozhat – jegyezte meg Tavaszi József. – Épp ezért döntő szerepe van a megelőzésnek: a tűzvédelmi előírások a gazdálkodók biztonságát szolgálják.

A szalmaösszehúzást és kazalozást végző erőgépek csak olyan távolságra közelíthetik meg a szalmát és a kazlat, hogy az ne jelentsen gyújtási veszélyt, ugyanis az erőgépek kipufogócsöve könnyen lángra lobbanthatja a száraz szalmát. Az összehúzott szalma alapterülete nem haladhatja meg az ezer négyzetmétert, s a szabadban összerakott kazlak között legalább húsz méter távolságot kell tartani, vasúti vágánytól legalább száz, közúttól és erdőtől legalább huszonöt méterre kell elhelyezni ezeket.

Tarlómaradványt égetnek

Amennyiben jogszabály lehetőség ad a tarló égetésére, az alkalomszerű tűzveszélyes tevékenységnek minősül és legalább 24 órával az égetés előtt a katasztrófavédelmi kirendeltségen írásban be kell jelenteni, továbbá az alábbi szabályokat be kell tartani. A tarlót tilos egyszerre minden oldalról meggyújtani, biztosítani kell ugyanis a vadállatok elmenekülési lehetőségét – közölte a katasztrófavédelem. Csak tarlómaradványt lehet égetni, szalmát erre felhasználni tilos. Legalább három méter széles, de facsoportok, erdők mellett már hat méteres védőszántást kell alkalmazni.

Somogy: aratják a búzát

– Somogyban felgyorsult az aratás – mondta Müller János, a mezőgazdasági termelők érdekvédelmi szövetségének somogyi titkára. Hozzátette: az őszi árpát betakarították, a repce jelentős részét is levágták, s legtöbb gazdaságban már a búza van soron. Remélhetően az időjárás nem idéz elő komolyabb gondot, azaz megyénk valamennyi térségében megállás nélkül lehet majd végezni a legfontosabb nyári szántóföldi munkát, hangoztatta több szakember. Az agrárcég vezetők mindenesetre kiemelt figyelmet fordítanak a meteorológiai előrejelzésekre, nem kevésbé a tőzsdei árak alakulására. Nagy kérdés: mennyit fizet a gabona? Az utóbbi években zsinórban vaskos meglepetésekkel szolgált a piac, s lapunknak már a napokban több gazdálkodó arra panaszkodott, hogy a felvásárlási árak korántsem termelő-barát módon alakulnak. Csécsei János, a toponári Kapostáj Zrt. elnöke abban bízik, hogy kedvezően alakulnak az anyagi feltételek, s minden fontos feladatot időben befejeznek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!