Közélet

2014.08.18. 07:39

A zadari és a siófoki gombóc - ürülék az Adrián is úszik

Ürülékdarab a vízben, tengerbe pucolt hal, 630 forintos kóla, 1050-ért napernyő, grillezett calamari 3360 forintért – az Adrián járt az origo.hu újságírója, hogy összehasonlítsa a szolgáltatásokat a balatoniakkal.

Fónai Imre

Örök téma ilyen tájt, hogy melyik drágább, a kérdés amúgy nem is lehet kérdés, nem is citálnánk ide, ha nem épp az origo.hu lett volna tele a szezon elején a magyar tengertől elriasztó hírekkel, a vízben úszó ürülékszigettel és egyebekkel...Most azonban Lantos Gábor leugrott Zárába (Zadar), s Vir szigetére, Dalmáciába: Budapesttől 655 kilométer, személyautóval hét óra, a határtól Zadarig oda-vissza közel 14 ezer forint az autópálya-használat, innen indul a számolás, a 95-ös benzin ára nagyjából hasonló mint idehaza, literenként 420-430 forint. A szállás: apartman Vir szigetén, a tengerparttól száz méterre,  éjszakánként két személyre 40 euró, azaz 12 500 forint. Másnap indulás a strandra: 11 után moccanni se lehet, aki nem akar a fehér murván feküdni, bérelhet napozóágyat, darabja 20 kuna, azaz 840 forint, a napernyő hozzá külön 25 kuna (1050 forint).

„A parton idős asszonyok bóklásztak, egyikük fánkot árult (lekvárosat és csokisat, darabja 5 kuna, azaz 210 forint volt), a másik pedig használt nyári ruhákkal lődörgött fel és alá. A víz kezdetben gyönyörűen tiszta volt. Később, ahogyan nőtt a tömeg, kezdett egyre piszkosabbá válni, miközben megjelent a tetején egy hamisítatlan barna ürülékdarab, amely pont mellettem úszott el (fotó az Origón – a szerző). Közben tőlem 10 méterre egy derék helyi lakos halakat kezdett el pucolni a tengerbe (fotó ugyanott). A fürdőzőktől egy lépésre vágta fel az állatok hasát, és ürítette a vízbe azok béltartalmát. A véres cafatokat a hullámok hamar a kövekre sodorták, oda, ahol meztelen gyermekek önfeledten játszottak. Tudom, hogy a tenger öntisztuló, de...”

Viren a helyiek népszerű étele, a csevapcsicsa 40-45 kuna (1680-1890 forint), a grillezett calamari 80 kuna (3360 forint), egy hétdecis ásványvíz 15 kuna (630 forint), egy két és fél decis kóla ugyanannyi. Zadarban a parkolás 420 forintra jött ki óránként, egy gombóc fagyi 300 forint, de az origo.hu újságírója szerint dupla akkorák a gombócok, mint nálunk. És az összegzés: „Horvátország drága, sokkal drágább, mint az elmúlt években. Az árak folyamatosan mennek felfelé, miközben egyes szolgáltatások megragadtak a nyolcvanas évek szintjén. Ám amíg ez nem turistariasztó tényező, addig ebben nem lesz változás. Úgy vélem, hogy a viszonylagos közelség és a tenger szépsége sok esetben idealizálja az Adriáról kialakított képet. Tény ugyanakkor, hogy a vendéglátók kedvesek, és csak ritkán kerül kapcsolatba az ember mogorva pincérekkel vagy undok házigazdákkal; igyekeznek úgy viselkedni a vendégekkel, hogy azok jövőre is visszatérjenek.”

A siofoki-hirek. hu-n is téma volt nemrég az Adria és a balatoni főváros összehasonlítása árak tekintetében, s nem kell ahhoz elfogultnak se lenni, hogy a Balaton „nyerje” az árversenyt. A tíznapos sztrádamatrica 2975 forint egy közel húszezer forintos Balaton-Adria oda-vissza úttal szemben, a portál szerint Siófokon jól felszerelt apartmanra személyenként, éjszakánként 3500 forintért is lehet lelni, de találtak olyan kétszintes(!) apartmant is, amelyben egy ötfős család lakott napi 9000 forintért.

A fagyi ára odakint elég változatos (180-1000 forint), a siófoki gombócok azonban inkább csak ennek az alsó határát súrolják. A kávéért közel ugyanannyit kérnek, nem így a sörért: ha itt drágállják is sokan az 500 forintos korsót (Balatonlellén 189 egy korsó hazai – a szerző), Split belvárosában ezret is elkérnek érte a siofoki-hirek.hu szerint. A parkolás Zadarban éppen egy százassal több, mint Siófokon (420-320), ami persze nem tényező, összességében azonban nincs mit számolgatni, s az éttermi étkek árának összehasonlításáig még el se jutottunk...

Ami vitán felül az Adria javára szólhat, különösen idén nyáron, az a Balatonnál lényegesen kevésbé szeszélyes időjárás, ez a hátrány azonban leküzdhetetlen, némileg enyhíteni legfeljebb még a horvátoknál is vendégmarasztalóbb vendéglátással lehet...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!