Közélet

2014.08.07. 08:09

Luxuscikk lehet a kuglóf és a kalács az áremelés után

Nagy bukta lehet a kenyéráremelés: hamarosan többet fizethetünk az alapvető élelmiszerekért. Sokak számára luxuscikké válhat a kuglóf, a kalács, de minden bizonnyal rosszul járnak az édesszájúak is. Többet fizethetünk a puncskockáért, a csokis minyonért, a mézes krémesért és a Somogy kockáért is.

H. M.

– A dráguló liszt és a gyenge forint miatt az idén ősszel 25-30 százalékkal nőhet a kenyér ára – közölte a Napi Gazdasággal Septe József, a Magyar Pékszövetség elnöke. Elmondta: a kereskedőkkel várhatóan augusztus végén kezdődnek erről a tárgyalások, a fogyasztók pedig már szeptemberben érezhetik az áremelés hatását. Az elnök szerint a lépés már évekkel ezelőtt időszerű lett volna, most azonban nem lehet elhalasztani. Az idei aratás után, a vártnál rosszabb minőségű gabona miatt a liszt akár 30 százalékkal is drágulhat, a magas euró-forint árfolyam miatt pedig az import alapanyagok ára is megugrott. A szakember arra számít, hogy a kereskedőkkel meg tudnak egyezni ebben a kérdésben, mivel áremelés nélkül több száz hazai sütőipari cég működése kerülhet veszélybe.

– Ha drágul a liszt, akkor előbb-utóbb kénytelenek leszünk a kenyér árát emelni – közölte lapunk érdeklődésére Ojtó Lajos, a kaposvári Slendy Pékség tulajdonosa. A szakember nem kívánt jóslásokba bocsátkozni, ám emlékeztetett arra, hogy volt olyan év, amikor bő egy hónap alatt közel 30 százalékkal emelkedett a liszt ára. Ojtó felidézte: az idén január és március között már csaknem 10 forinttal drágult a fontos alapanyag, s a malomipar akkori döntése számos pékséget nehéz helyzetbe sodort.
– Vegetálnak – utalt a somogyi pékségek általános helyzetére Ojtó. Megyénkben közel 60 kisebb-nagyobb vállalkozás próbál megélni, ezen kívül a multiknál működő sütödék tovább szaporítják a pékségek számát.

Tóth Tamás, a Deseda Pékség vezetője – a mostani kenyéráremeléssel kapcsolatos bejelentésre célozva – aláhúzta: évről-évre visszatérő problémáról van szó, s emiatt nem lepődött meg a nyilatkozaton.
– A vásárlók, az üzleti partnerek nehezen fogadnák el az áremelést – jelezte a cégvezető. Hozzátette: a beszállítóktól még nem kapott információt arról, hogy előreláthatóan mennyivel nőhet a liszt ára, ám abban bízik, ha erre sor kerül, sikerül egy köztes megoldást találni. A kenyér ára így nagyjából talán 10 százalékkal emelkedhet.

A fehér kenyér kilója országos fogyasztói átlagára 2014. júniusában 272 forint volt, tavaly ilyenkor 283-, míg két éve 284, 2011-ben 285, 2010-ben pedig 235 forintot rögzítettek – derült ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) lapunkhoz szerdán eljuttatott kimutatásából. Egy darab zsemlye átlagára 19 forint volt legutóbb, három éve 22 forint.
Rögtönzött kaposvári boltlátogatásunk során kiderült: volt, ahol egy kiló fehér kenyér 289 forintot kóstált, máshol 279 forintot kértek. Persze több üzlet, áruház bombaárakkal, akcióval csalogatja a vevőket.

– Két malommal vagyunk kapcsolatban, egyelőre nem jeleztek áremelést – számolt be Ács József, a csaknem 270 somogyi, tolna és baranyai üzletbe szállító Ács Pékség tulajdonosa. A kaposvári szakember úgy látja: bár számos helyen rosszabb a búza minősége, ám az aratást követő 2-3 hónapig vélhetően marad a liszt ára. Épp ezért pillanatnyilag nem készülnek áremelésre, egészen addig dolgoznak a jelenlegi árakon, amíg csak lehet. S következetesen kitartanak üzletpolitkájuk mellett, azaz igényes minőségű és sokféle – olcsóbb és prémiumkategóriás – termékkel látják el a piacot.Közel 15-20 százalék: Sándor Zoltán, a Kaposmérői Kenyérgyár és Cukrászüzem tulajdonos-ügyvezető igazgatója szerint később akár ilyen mértékű kenyérárdrágulás is bekövetkezhet. Kiemelte: ha valósággá válik az alapanyag növekedés, a pékségek jelentős része minden bizonnyal megpróbálja lekövetni a folyamatot. A szakember leszögezte: nem törekednek extra profitra, ugyanakkor az emelkedő kiadásokat feltétlenül megpróbálják kigazdálkodni, s kísérletet tesznek, hogy legalább a többletköltségek egy részét fedezzék.

Címkék#Kaposvár

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!