Közélet

2014.08.30. 05:58

Se meleg, se turista: szétzilálta a szezont a szeszélyes nyár a Balatonnál

Hiába bíztak szép utószezonban, augusztus 20-a után akár be is zárhattak volna a balatoni strandok, melyek egyébként is egyöntetűen forgalom- és bevétel-visszaesésre panaszkodnak a szeszélyes időjárás miatt. Az elmúlt hétvégén 20, e hét elején már csak 18-19 fokos volt a Balaton vize.

Fónai Imre

A veol.hu azt írja: egyes strandüzemeltetők (lehet persze, hogy csak elkeseredésükben) a viharjelzést is „hibáztatták”, mondván, több riasztás is borúlátóbbra sikerült az indokoltnál. Abban mindahányan egyetértenek, hogy az időjárási előrejelzés az idei szeszélyes, gyakran esős nyáron talán a korábbiaknál is jobban befolyásolta a turistákat, Fonyódon megfigyelték például, hogy még szállást is lemondtak, ha nem „jósoltak” jó időt a nyaralásra szánt napokra. A strandosok úgy vélik, egy-egy túlzott riasztás nem csak a turisztikai szolgáltatóknak okozhat bevételkiesést, hanem az otthon maradó embereket is megfosztja az élményektől. Ugyanakkor pozitívan értékelik a balatoni viharjelzés három medencére való szétválasztását.Tizenöt-húsz százalék, átlagosan ekkora visszaesést regisztráltak a balatoni strandok, de csak a főszezon végéig, a huszadika óta tartó utószezon csak tovább rontja a képet. Több helyütt is elmondták: amikor ragyogóan sütött a nap, akkor azonnal megjelent a tömeg, ha azonban beborult az ég (márpedig ilyen gyakran naponta többször is előfordult az idei nyáron),
akkor már csak a helyben és a közvetlen környéken lakókra, nyaralókra számíthattak, akik gyorsan reagálni tudnak a változásra. A távolabbi turisták „tutira” mennek, akkor jönnek, ha egész napra strandidőt ígér a meteorológia.

A Balaton északi partján több a fizetős strand, Balatonakaliban például könyvtárral és napilapolvasóval közös gyermek-foglalkoztatóval készültek a borúsabb időkre. A csopaki községi strand gondnoka arról beszélt: a csapadékos nyár ellen semmit sem tehetnek, nem lehet mindig olyan tartósan száraz kánikula, mint 2013 nyarán; szerencsére – tette hozzá – a Balaton-parton a strandokon kívül is bőven akadtak más érdekes programok, a vendégek többsége tehát kivárhatta az idő jobbra fordulását. Balatonlelle polgármestere, Kenéz István is azt hangsúlyozta: a városban sok volt a turista, csupán a fövenyes városi strand forgalma maradt el a változékony időjárású hétvégék miatt a tavalyitól. Balatonfüreden pedig azt állapították meg: ha öt év bevételi és forgalmi átlagát nézik, akkor nem is volt olyan kirívóan rossz a nyár...

Tavaly 29, idén 26 fokig „forrt” a Balaton vize

Amióta egyre nagyobb a belföldi turisták túlsúlya a Balatonnál, egyre nagyobb jelentőségük van a hétvégéknek, ezen belül is annak, hogy milyen az idő. Tíz víkend a balatoni nyár, ezeknek a hétvégéknek az adatait összehasonlítva szembeötlő, hogy idén jóval kevesebbszer volt zavartalan strandidő. Míg tavaly a tízből hét hétvégén is elérte, vagy meghaladta a vízhőmérséklet a 24 fokot (kétszer a 29-et is elérte!), addig idén mindössze négy ilyen hétvége akadt és 26 fok volt a csúcs, de az első és utolsó két napon 20 fokos Balaton „várta” fürdőzőit. S míg egy éve öt hétvégén érte el, vagy haladta meg a levegő hőmérséklete a 30 fokot, idén három alkalommal, de tavaly 36, 37 fokok is előfordultak.  

Hétvégék időjárása 2014 nyarán a Balatonnál

hétvége

idő jellege

legmagasabb

hőmérséklet/vízhőmérséklet

jún.21-22

napos/felhős

26/20

jún. 28-29

napos

29/23

júl. 5-6

napos

29/23

júl. 12-13

napos/esős

29/23

júl. 19-20

napos

32/26

júl. 26-27

napos/esős

30/26

aug. 2-3

napos/esős

29/25

aug. 9-10

napos/felhős

31/25

aug. 16-17

napos/felhős

24/22

aug. 23-24

napos/esős

20/20

 

 

forrás: SH-gyűjtés

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!