Közélet

2014.08.15. 07:42

Tó, madár, erdő: Siófok ez is

Somogy kirándulóhelyeit, túracélpontjait igyekszünk olvasóink figyelmébe ajánlani sorozatunkkal. Ezúttal egy kevesek által ismert természetvédelmi területet mutatunk be, kőhajításnyira a Balatontól, még Siófok közigazgatási határain belül.

Fónai Imre

Ahol a városi lakos találkozhat a természettel; ahol 2009-ben a nagy természetvédő köztársasági elnökkel, Sólyom Lászlóval is találkozhattunk: a töreki természetvédelmi terület Siófok határában.
Siófok nyugati szélén, a Pannon-tenger levonulását követő korai pleisztocén idején kialakult löszdombok között, a Balatonra merőlegesen húzódó völgyben helyezkedik el a Töreki Halastavak természetvédelmi terület, mely 1994 óta védett. Itt halad át a dél-dunántúli piros turistaútvonal is. A 300 hektáros föld legfőbb értéke a Cinege patak – Siófok környékének egyetlen Balatonba torkolló, élővizet szállító vízfolyása –, valamint a patakra épült, tíz tóból álló, 36 hektár területű vízrendszer. A patak forrásvidéke is védett. A territórium jellemzője az élőhelyek nagy változatossága: tó, mocsár, üde kaszáló, száraz gyep és erdő. Ez a változatosság sok értékes élőlény életterét biztosítja.

A terület déli határa egy 64 hektáros erdőtömb, nyolcvanéves cseres-tölgyes faállománnyal. 1998-ban készült el a 9000 méteres tanösvény, amely a jellegzetes élőhelyeket mutatja be, magyar, német és latin nyelvű tájékoztató táblákkal segít megismertetni a növény- és állatvilágot. Itt látható például két felhagyott külszínfejtésnél a több százas partifecske-kolónia és a gyurgyalagok élőhelye. Itt van az európai madárfajok vonulási útvonala is. Ősszel és tavasszal a halastavak pihenő és táplálkozó helyet biztosítanak számtalan, hazánkban nem honos madárnak, melyek vonulás idején nagy tömegben lepik el a környéket. A kirándulók egy tavi és egy erdei pihenőhelyen fogyaszthatják el elemózsiájukat.

A természetvédelmi terület fenntartója Siófok önkormányzata, amely e hely földtani feltárását az MTA Földrajztudományi Intézetével elvégeztette, s tervezi az elmúlt 30 ezer év földfelszíni alakulásának bemutatását a nagyközönség számára. Megvalósult 71 hektár erdőtelepítés, a friss ivóvíz-szerzés lehetőségét egy forrás már biztosítja, további feltárását tervezi a fenntartó. Az ELTE Növényrendszertani, illetve Ökológiai Tanszéke elvégezte az élőhely tudományos feltárását, így a bemutatáson kívül, az általános és középiskolai oktatás mellett az egyetemi képzés céljaira is kiváló e hely. Gyakran szerveznek terepgyakorlatokat, természetvédelmi táborokat. A természetvédelmi területen húzódó tanösvény 12 állomáson keresztül mutatja be a terület élővilágát. A turisták a két pihenőhelyet, a tóközi és cinegei pihenőt is felkereshetik. Megközelíthető a 7-es főúton, Széplak után, a töreki bekötőúton. A 12 hektáros Cinege völgyi horgásztó mellett a kikapcsolódást segíti a tanösvény, a madármegfigyelő és megannyi természeti kincs.A siófoki önkormányzat fejlesztési elképzeléseinek megvalósításához 2003-ban 500 ezer forintot költött erdőtelepítésre, 1 millió 990 ezer forintot pedig a Cinege patak és környékének rendezésére. „Töreki sikertörténet – fogalmazott Balázs Árpád, Siófok polgármestere a vizes élőhelyek világnapján szervezett siófoki konferencián. – Nem kis erőfeszítések árán sikerült megóvni a befektetői szándékoktól, a parcellázástól számos madárfaj élőhelyét a város határában és helyi védettség alá helyezni. Töreki az, ahol a város lakossága találkozhat a természettel.”
Öt évvel ezelőtt a siófok-töreki természetvédelmi területen zárult elnöki látogatás a hetedik állomása volt Sólyom László akkori köztársasági elnök országjáró sorozatának a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkhoz tartozó területeken.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!