Közélet

2014.09.23. 08:09

A zivatarcellák összjátéka: négy óra alatt esett kéthavi eső

Az egy hete víz alá került siófoki udvarok és garázsok csak lassan száradnak, és a strandok több helyütt is víz alatt állnak még a Balaton déli partján.

Fónai Imre

Szeptember 13-án szombaton Siófoktól néhány kilométerre délre négy óra alatt 95 milliméter eső esett; szeptember hónap átlagos csapadékösszege ugyanakkor 47 milliméter – hívja fel a figyelmet Horváth Ákos, a siófoki viharjelző obszervatórium vezetője az extrém csapadékos szeptembert és a nyarat is elemző összegzésében az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) honlapján. Miközben az egy hete víz alá került siófoki udvarok és garázsok csak lassan száradnak, és a strandok több helyütt is víz alatt állnak még a Balaton déli partján, továbbá rekord magasságon a Balaton vízszintje (hétfőn megint megdőlt a csúcs a 135 centiméterrel), nemcsak hogy újabb esőket jeleznek előre a szakemberek a hétre, hanem immár erős szelet is...

A nyári hónapokban és szeptemberben is „úgynevezett beágyazott zivatarfelhők alakultak ki, amelyek sok tekintetben eltérőek a nyáron megszokott, látványos zivatarfelhőktől. Az alacsony felhőalapú, lassan mozgó, illetve sokszor egy-egy terület fölött órákon át veszteglő szürke felhőkből rövid idő alatt 40 millimétert meghaladó csapadék esett. S a korábbi csapadékos periódusok nyomán a talaj sokfelé telített közeli állapotban volt, így a lezúduló csapadék vagy azonnal elfolyt, vagy a felszínen maradt. A kis vízgyűjtőjű területek felett sokfelé alakultak ki helyi villám árvizek, illetve elöntések. A rendkívüli csapadékos időjárást egy a térségünkbe sodródott és hosszan itt tartózkodó ciklon, illetve annak felhőkarjaiban kialakult zivatarok okozták”.
[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Négy óra alatt 95 milliméter eső esett
[/caption]
A szeptember 10-15 közötti csapadékos időszakban, ahogyan már megírtuk, Siófokon esett a legtöbb eső a Dunántúlon (157 milliméter), kevéssel maradt el ettől a Dráva térsége (147), országos szinten csak Szentesen hullott több csapadék (162). De ha csak a szeptember 11-15 közötti négy napot emeljük ki, akkor már Siófok „abszolút első”, 137 milliméterrel. „A csapadéktérképeken is megfigyelhető a szélsőséges területi eloszlás – írja Horváth Ákos –, vagyis túlnyomóan záporokból és zivatarokból hullott a nagy mennyiségű eső”.

A siófoki meteorológus az idei nyárral kapcsolatban azt állapítja meg: „A Földközi-tenger medencéjében nem alakult ki az év erre a szakára jellemző anticiklonális időjárás, a térségben folyamatosan meglévő sekély ciklonokban jellemző összeáramlás jelentős nedvességet halmozott fel. Részben ez a nedvesség okozta az augusztus első felében jelentkező szokatlanul csapadékos időjárási periódust is. A szárazföldi területek talaja sokfelé telítődött nedvességgel, amelyet a szokatlanul dús növényzet gyorsan visszapárologtatott a légkörbe. Így térségünkben is gyakran alakultak ki záporok, zivatarok. A másik körülmény a nyugati szelek övében kialakult szinoptikus helyzettel kapcsolatos: a Brit-szigetek és Oroszország felett két markáns magasnyomású anticiklon közé beszorult ciklon délkeleti irányba mozdult el. A légörvény a Kárpát-medence fölé sodródott és az északnyugati oldalán hűvösebb levegő mozdult dél felé, a délkeleti oldalán pedig a felhalmozódott meleg nedves levegő kezdett északnyugati irányba áramolni, ezek hatására a ciklon gyorsan mélyülni kezdett. Ezt követően a ciklon magja kettészakadt, az egyik megindult északnyugatnak, majd töltődni kezdett, a másik pedig lassan mozogva tovább mélyült Horvátország fölé helyeződve. A helyben pörgő, többszörösen felcsavarodott felhőkarokkal rendelkező légörvény végül csak nagyon lassan indult el kelet felé. A magasban lezajló hideg áramlás és örvényesség erősen labilissá tette térségünkben a levegőt, kedvező feltételeket teremtve a zivatarok kialakulásához”.Szeptember 13-án szombaton a zivatarcellák sajátos összjátéka, torlódása okozta a sok csapadékot Siófok térségében; a vonalban fejlődő cellák torlódtak egymásra szélsőséges csapadékmennyiséget és lokális árvizet okozva. „A nagy intenzitás és az egyébként is nedves talaj miatt a víz nem tudott sem a talajba szivárogni, sem a szokásos módon elfolyni, így régen elfelejtett vízmosások mentén hömpölygött végig az áradat. Ugyancsak az intenzitás miatt a vízlevezető csatornák és a szennyvíz-elvezetők képtelenek voltak elvezetni a felhőszakadás-szerű esőt.”

Negyven mázsa tűzifa, tizennégy családnak

Azért, hogy átázott házaikat minél előbb kiszáríthassák, a Magyar Református Szeretetszolgálat negyven mázsa tűzifát vitt a belvízkárosult siófokiaknak; tizennégy családnak lett így hosszabb távra elegendő tüzelője. A szeretetszolgálat ezen kívül összesen százezer forint értékben tisztítószerekkel és további adományokkal segíti a rászorultakat. Siófokon gyűjtés is indult; bútorokat és ruhát várnak azok számára, akiknek el kellett hagyniuk a házukat a déli városrészben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!