Közélet

2014.09.14. 18:02

Befellegzett a devizapereknek, de Léhmann nem adja föl

Az év végéig felfüggesztett devizahiteles perek egyébként csak az elszámolások után indulhatnak újra, és az állam kifejezetten ösztönzi a megegyezést.

F. I.

Elég volt, befejeztem – így reagált Léhmann György arra a hírre, hogy benyújtották a kormánypártok a parlamentnek az elszámoltatási törvény tervezetét, márpedig e szerint befellegzett a devizaperek java részének, hiszen a jogszabály nem engedi azoknak a pereknek a folytatását, ahol csak az érvénytelenség vagy részleges érvénytelenség megállapítását kérte az adós.
– Én több embert nem vagyok hajlandó becsapni azzal, hogy ebben a hazában érdemes jogállamisági normákra hivatkozni – kommentálta az ezerkétszáz devizapert vivő siófoki ügyvéd.

Az év végéig felfüggesztett devizahiteles perek egyébként csak az elszámolások után indulhatnak újra, és az állam kifejezetten ösztönzi a megegyezést – átvállalja a peres eljárás illetékét, ha egyezség születik vagy a felek közösen kérik a per megszüntetését. A bankok – emlékeztetnek rá a hírforrások – már egy éve kérték az adósmentésért cserébe ezeknek a pereknek a megszüntetését. Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője a Magyar Nemzetnek nyilatkozva elmondta: vannak „természetesen komolyan vehető érdekvédők, de vannak olyan ügyvédek is, akik látszatmegoldásokat szorgalmaznak, mert például perekben mondatják ki, hogy a szerződés semmis, de nincs mögötte elszámolás.”Léhmann György a devizapereket egy tollvonással megszüntető törvénytervezet napvilágra kerülése után egy nappal, aludva egyet a történtekre, az adósoktól hozzá érkező számos kérést megfontolva úgy döntött: mégsem adja föl. – Most nem lehet olyan, hogy nincs tovább – mondta lapunknak a jogász. – Ameddig akár halvány esélyt is látok arra, hogy mi magyarok is olyan elbírálás alá esünk, mint más európai ország polgárai ebben az átkozott devizában nyilvántartott kölcsönszerződés ügyében, addig ezzel az eséllyel élni kötelességem. Halvány esély még van, hogy ezt a törvénytervezetbe foglalt károkozást akadályozzam, de megvárom, hogy a parlamenti pártok e törvény elfogadásával ismét leszerepeljenek...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!