Közélet

2014.09.04. 19:00

Csaltunk a játszóterek építésével, Brüsszel visszakéri a pénzt

Az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) jelentése nyomán vonta vissza számos település játszótérre megítélt támogatását a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH).

Balassa Tamás

A döntések szerint a kivitelező a reális árnál drágábban építette meg a játszótereket országszerte, majd egy alapítványon keresztül támogatta meg a beruházó falvakat, tulajdonképpen az önrész, az áfát értékét fizetve vissza. Mindenki jól járt. A 2011-es beruházások után most büntetett települések, információnk szerint országosan 145-en vannak, több helyen összefogtak, és fellebbeznek. Ha nem járnak sikerrel, az szinte mindenütt fizetésképtelenné teheti a döntést elszenvedőket, mondták lapunknak érintett somogyi polgármesterek. Kiemelték azt is, valótlan feltételezés, hogy a kft. a vállalkozási díjból visszajuttatott volna az önkormányzatoknak.


– Az nem létezik, hogy az ország 145 települése ugyanúgy rosszhiszemű volt, vagy hazudik – mondta Németh Endre, Csákány polgármestere. – Ha a beruházás értékének a felét sundám-bundám megkapta volna a cég, a másik felét eltették volna valakik, akkor megérteném a csalás gyanúját, de szó nincs erről. Az uniós tervezést nyilván egyszer kellett megcsinálnia a kivitelezőnek, és a sok helyütt megépített játszótér így lehetett olcsóbb. Nem igaz, hogy drágábban építkeztek, és az alapítvány a településeket, a közt támogatta.

A somogyi települések fellebbeztek az MVH döntései ellen. Ebben leírták, a pályázati forrásból játszóterek megépültek, az MVH többször ellenőrizte és jóváhagyta őket, jelenleg is használatban vannak. A település értékeit növelik. A gyanú szerint azonban a benyújtott árajánlatok alapján a tényleges piaci árnál magasabb összegeket tüntettek föl, így a támogatási határozatokban a tényleges bekerülési költségnél nagyobb támogatásokat ítéltek meg. Ezt a rendelkezést, állítják az önkormányzatok, nem sértették meg, ezt az MVH ellenőrizte, a költségeket a normajegyzék és a csatolt árajánlatok alapján jóváhagyta.

A jogszerűséget szerintük az nem kérdőjelezi meg, hogy az ajánlattevő kft. további hasonló kivitelezési munkákra adott be ajánlatokat, majd azokat elnyerve további játszótereket épített. Valótlan az a feltételezés, hangsúlyozzák a fellebbezések, hogy a kft. a vállalkozási díjból visszajuttatott volna az önkormányzatoknak. Ők a nettó finanszírozásra törekedtek, az áfát önerőként visszanyerve valahogy. Még a Belügyminisztériumnak is voltak az önerő kiváltására vonatkozó pályázatai, írják. Az önkormányzatok csak később értesültek a kft. és az alapítvány állítólagos kapcsolatáról.

Pintér Endre, a csurgói Vidékünk a Jövőnk Szövetség munkaszervezet-vezető helyettese csak annyit mondott, öt településük kapott visszavonó döntést: Inke, Csákány, Somogyzsitfa, Szőkedencs, Varászló. Rózsa Sándor, Inke polgármestere szintén szűkszavúan annyit mondott, fellebbeztek. Ezeket információnk kifizetési kérelmenként kell beadni, tehát akár három-négy fellebbezést is kaphat egy-egy településről Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter stábja és az MVH.
Németh Endre csákányi faluvezető elképzelhetetlennek tartja, hogy a mintegy hétmillió forintjukat (másutt 15 milliót is kaptak a játszótérre) visszaköveteljék.
– Ez nem játék: bedöntené a segélyekkel együtt 41 milliós költségvetésünket, de ezt a 145 település egyike sem úszná meg szerintem – tette hozzá.


A fellebbezések szerint fikció az OLAF-jelentés

Az OLAF jelentésének tartalmát az önkormányzatok nem fogadták el. Álláspontjuk szerint a jelentés fikció, amiből nem következhet a támogatások visszavonása, hiszen csak ajánlást tehetnek a szabálytalanság orvoslására. Megalapozatlannak tartják, hogy az OLAF ajánlására visszaköveteli az MVH a támogatás kamattal növelt összegét. A beruházások, mint írják megvalósult, az önkormányzat tárgyi eszközeinek értékét növeli, és a lakosság komfortérzetét javítja. Jogtalan előnye az önkormányzatoknak nem származott a pályázati forrásokból. Kérdéseinkkel csütörtökön kerestük az MVH-t is, de választ egyelőre nem kaptunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!