Közélet

2014.09.30. 07:02

Egy százalék: száztízmilliót kaptak a somogyi civilek

Országosan az egy százalékos felajánlások alig egy százaléka landolt somogyi szervezeteknél. A megyében 36 ezren gondolták úgy, hogy valamelyik civil szervezetet támogatják.

Vas A., Harsányi M

Az eddig feldolgozott adatok alapján az idén a fővárosi Heim Pál Gyermekkórház alapítványa kapta összegszerűen a legtöbb egy százalékos felajánlást: az intézménynek közel 36 ezer felajánló 154 millió forintot adott. Ez 43 millió forinttal több, mint amennyit az összes somogyi érintett kapott: noha ugyanannyian ajánlották fel adójuk egy százalékát megyebeli szervezeteknek, mint a gyerekkórház alapítványának, Somogyba összesen 11,5 millió jutott.
Országosan 12 milliárdot ajánlottak fel az adózók, vagyis a teljes összeg alig egy százaléka érkezett Somogyba. Idehaza az év vesztese a Gyermekrák Alapítvány, mely a szervezet körül kirobbant botrány után elvesztette felajánlóinak és a felajánlásoknak kétharmadát – 2013-ban még 221 millióval, az idén 70 millióval számolhat.– Somogyban 146 településen 971 szervezet kapott érvényes felajánlást – tájékoztatott Barlai Krisztina, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Dél-dunántúli Regionális Adó Főigazgatóságának kommunikációs főreferense. – Tavaly a megyében valamivel kevesebben, 30 ezren rendelkeztek adójuk egy százalékáról, 113 millió forintról. Összehasonlításképpen: 2013-ban Tolnában szintén 30 ezren tettek felajánlást 128 millió értékben, míg Baranyában 68 ezren rendelkeztek 231 millió forintról.
Barlai Krisztina hozzátette: ahogy a korábbi években, úgy az idén is az egészségügy – egészségmegőrzés, betegségmegelőzés–, az oktatás-nevelés, valamint az állat-, és természetvédelem volt a legnépszerűbb terület a felajánlók részéről, így ezek a szervezetek kapták a legmagasabb összegeket.

A kaposvári Kutyatár Természet- és Állatvédő Egyesület például 3,1 millió forinttal számolhat.
– Nagyon meglepett az összeg, hiszen két éve valamivel több mint 700 ezer, tavaly pedig 1,2 millió forintot kaptunk – mondta Boncz Edit, az egyesület vezetője. – Elvileg ez az összeg a negyed éves költségvetésünket jelenti, miután a fenntartási költségeink nagyjából egymilliót jelentenek havonta. Kicsit úgy működünk, mint egy forráshiányos család...
Ám a Kutyatár nem felélni akarja a summát, hanem az állatvédők fejleszteni, bővíteni szeretnék területüket.
– Százhúsz kutyát gondozunk, kétszáz százalékos kihasználtsággal működünk – magyarázta Boncz Edit –, így mindenképpen szükségünk van egy új kennelsorra. Emellett a macskákat is fel kell vállalnunk, s ezt is szeretnénk rendezetten megoldani.
Az egyesület vezetője hozzátette: meglepetésükre nemcsak Kaposvárról és a környékéről kaptak felajánlásokat, hanem az ország többi részéből is.
– Rengeteg helyre elmegyünk rendezvényekre, ismeretterjesztő előadásokat tartunk – jegyezte meg –, s ezt több helyen dokumentáljuk, például a legnagyobb közösségi oldalon is. S úgy tűnik, az emberek látják, jó helyre kerül a pénzük, ha minket választanak.

Hasonlóképpen az idén kapta eddig a legnagyobb összeget a felajánlásokból a kaposvári Borostyánvirág anyaotthon alapítványa: a korábbi években általában 200 ezer forint körüli összeggel számolhattak, 2014-ben viszont valamivel több mint félmilliót kaptak.
– A felajánlások a 21 milliós éves büdzsénk valamivel több mint két százalékát jelentik – mondta Proszonyák Ida, az alapítvány vezetője. – Nagyon nagy szükségünk van erre a pénzre, melyet az ellátottak gondozására fordítunk.
Felvetésünkre, Somogyban miért ilyen kevesen rendelkeznek adójuk egy százalékáról Proszonyák Ida úgy vélekedett, nem intolerancia vagy közönyösség áll a háttérben, sokkal inkább az emberek kényelmessége.
– Az átlagember nem szeret lépéseket tenni, ha még ő is ad – magyarázta. – Ebben az esetben pedig némi utánjárásra van szükség, hiszen meg kell tudni a célszervezet teljes nevét, adószámát. Éppen ezért a civil szervezeteknek kell jobban odafigyelni, hogy a felajánlási időszakban felhívják magukra a figyelmet, mi például növeltük az internetes aktivitásunkat, hogy minél jobban megismerhessenek bennünket az emberek.


Felajánlás: részletekben rejlik a lényeg

Sokakat érintő tudnivalókra hívta fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal az egy százalékos felajánlásokkal kapcsolatban. A civil szervezetek 2014-ben még utólagosan igazolják, hogy a felajánlásokra jogosultak, az adóhivatal szeptember elsejéig értesítette őket a felajánlott összeg nagyságáról és a kiutalással kapcsolatos teendőkről. Az értesítés átvételétől számított 30 napon belül kell megküldeni a kitöltött 1437A adatlapot és a kitöltési útmutató szerinti igazolásokat. A köztartozást a NAV kizárólag a kiutalást megelőzően vizsgálja, és tartozás esetén annak mértékéig a felajánlást visszatartja.

Jövőre már csak azok a civil szervezetek részesülhetnek a felajánlásokból, amelyek 2014-ben előzetesen regisztráltatták magukat az adóhivatalnál. Ennek határideje a rendelkező évet megelőző év szeptember 30. 
Regisztrációs igényüket a 1437A adatlapon jelölhetik a fenti határidőig azok, akik 2014-ben érvényes felajánlást kaptak – mondta Barlai Krisztina. – Az elektronikus EGYREG adatlapon külön regisztrálni csak azoknak kell, akik a kedvezményezetté váláshoz szükséges feltételeknek megfelelnek, de nem kaptak érvényes felajánlást 2014-ben, viszont 2015-ben kedvezményezettek szeretnének lenni. Szintén regisztrációs kérelmet kell benyújtania annak az új kedvezményezettnek minősülő civil szervezetnek, amelynek 2015. január 1-ig telik le az előírt két éves várakozási ideje.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!