Közélet

2014.09.04. 15:35

Felzabálta az iskolakezdés a családi ékszert, roham a zacikban

Az ősz közeledtével egyre többen keresik fel a kaposvári zálogházakat a reményvesztett rászorulók közül. A zálogfiókokat működtetőknek az a tapasztalata, hogy ilyenkor az iskolakezdés és a tűzifa megvásárlása állítja olyan akadály elé a kispénzű embereket, amin csak az értékeik zálogba adásával tudnak túljutni.

K.G.

Most már minden rétegből jönnek hozzájuk, egyre több az idős, egyedül elő kisnyugdíjas. Sokan azt mondják, hogy gyógyszerre kell a pénz, mások a gyerekeiknek szánják.– Van, aki nagyobb mennyiségű értéket hoz, nálunk végzi a családi ékszer, mások kisebb tárggyakkal jönnek. Már nem lepődünk meg azon, ha valaki a karikagyűrűjét adja be, vagy a kislánya fülbevalóját, mert egy-két ezer forintra is égető szükségük van egyeseknek – mondta az Ady Endre utcai Zafír Kincsesház és Zálogfiók alkalmazottja. – Hónap végén mindig nagy a forgalom, akkorra fogy el a családi pótlék. Az idősek közül sokan szégyellik magukat, rajtuk látszik, hogy valóban kényszerhelyzetben vannak, őket szabályosan vigasztalni kell ebben a helyzetben. De vannak visszatérő vendégeink is, és egyre gyarapodik a számuk. Nálunk nem kell igényelni, kérvényezni, hanem a lehető legegyszerűbb módon azonnal pénzhez juthatnak, és nincsenek átverve, mint a gyorskölcsönökkel.

Egy hónap türelmi idő is van, magyarázza a zálogos. Napi kamatot kell fizetni, ezért aki tudja, hamarabb kiváltja az értékét, mások többször is meghosszabbítják a futamidőt. Aki reálisan meg tudja ítélni az anyagi helyzetét, az gyakran azonnal eladni akar, mert törtaranyat is vásárolnak a zálogházban. Mások örökre ottfelejtik a zálogba csapott tárgyaikat.

– Sűrűn járnak hozzánk a nyomozók is, mert rengeteg a betörés és a lopás Kaposvár környékén – tette hozzá a zálogfiókot vezető hölgy. – A bűnözők előszeretettel használják arra a zálogházakat, hogy megszabaduljanak a lopott ékszerektől, aminek nem kell igazolni az eredetét. De a károsult tulajdonosok is gyakran jönnek, és előfordul olyan szerencsés eset is, amikor itt találják meg a végleg elveszettnek hitt értékeiket. 
      

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!