Közélet

2014.09.17. 16:16

Víz alatt a sétány Barcson, tilos a hajózás a Dráván - fotó

Ágakat, törmeléket és egész fákat is sodor magával a Dráva, mely szinte – a nagy esőzések miatt – a kétszeresére szélesedett.

Jeki Gabriella, Harsányi Miklós

Tajtékosan, örvényekkel, nagy sebességgel folyik a víz a Drávában. Magával sodor ágakat, törmeléket, akár egész fákat is. A barcsi hídról letekintve, szinte a kétszeresére szélesedett a folyó. Jól látszik: már csak néhány méter választja el a híd szerkezetét a víztől, a drávai sétány nagy része is a folyóba vezet. Ahol egy nappal korábban még parkoló állt, ott ma már a víz az úr: lezárták a szabad strandhoz vezető út egy részét.
[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Barcson szerdán 485 centimétert mutatott a vízmérce
[/caption]
Barcson szerdán 485 centimétert mutatott a vízmérce, ami 40 centiméteres emelkedés az előző esti mérésekhez képest. A szakemberek kijelölték a homokzsák töltő helyeket: Barcson a tűzoltóságnál, Drávaszabolcson, a Kémes-gátőrház melletti területen, valamint a Drávasztára védelmi központban. A drávai vízállások szerdán már meghaladták a hajózási nagyvízszinteket, ezért a Nemzeti Közlekedési Hatóság hajózási zárlatot rendelt el.

A Drávára helyezték át a védekezés súlypontját

– A Murán győzelemre állunk, a tetőzés befejeződött, a védekezés súlypontja a Drávára helyeződik át – így fogalmazott az országos katasztrófavédelmi főigazgató azon a sajtótájékoztatón, amelyet szerdán tartottak a Baranya megyei Sellyén. A dél-dunántúli árvízi védekezést irányító Katasztrófavédelmi Régiós Irányító Törzs új székhelyén az intenzív esőzés miatt a Murán, a Dráván és a mellékfolyókon levonuló árhullámról, annak kezeléséről, s a megtett intézkedésekről esett szó. Elhangzott: Somogyban a Dráva Vízvárnál tetőzött, a település előtti szakaszon már apadás tapasztalható.

– A Murán a tetőzés befejeződött, a súlypont a Drávára helyeződik át – számolt be Bakondi György altábornagy, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetője. A főigazgató hangsúlyozta: az árvízi védekezés során folyamatos a kapcsolat és az információcsere Horvátországgal. A gátrendszer stabil és nemrég esett át egy huszonöt kilométeres szakasz gátemelésen. A vízügyi előrejelzések szerint a Dráva tetőzése a magyarországi szakaszon pénteken várható, utána az árhullám elhagyja az országot. A következő, amire különösen figyelni kell, a Mecsekből érkező kisebb vízfolyások, így például a Fekete-víz állapota, hiszen ezeket a Dráva visszaduzzaszthatja.

Odafigyelnek a partfalakra, magasfalakra, mert ezek esetleg megcsúszhatnak. A katasztrófavédelem ebben a bányakapitányságokkal működik együtt. Az altábornagy hangsúlyozta: az árvíz által veszélyeztetett helyeken komoly erők összpontosulnak, a munkában a hivatásos katasztrófavédelem munkatársai, a járási mentőcsoportok és az önkéntes tűzoltók mellett rendőrök, rendészeti szakközépiskolások, illetve nagy számban önkéntesek vesznek részt.

A Dráva Drávaszabolcsnál 532 centiméteren állt, a vízügyi előrejelzés szerint a tetőzés 572 centiméterrel várható. A folyó vízszintje szerda délelőtt óránként 1-3 centimétert emelkedett – derült ki az OKF szerdai beszámolójából.

Wéber Antal tűzoltó ezredes, megyei katasztrófavédelmi igazgató a Somogyban kialakult helyzetről adott tájékoztatást. Elmondta: a Dráva jelenleg Vízvárnál tetőzik, a település előtti szakaszon már apadás tapasztalható.
–  A megyében egyébként tizenhét település fekszik a folyó partján, az erők és eszközök megfelelő létszámban, mennyiségben készenlétben állnak, a megelőző jellegű védekezés megtörtént – tudtuk meg.

Négyszázezer homokzsák

– Az éjszaka is folytatódott az ár- és belvízi védekezés, ami követi, illetve a felkészülés jegyében megelőzi a Zala megyéből Somogy és Baranya megye irányába tartó árhullámot – tájékoztatott szerdán az OKF. Közölték: négy folyónkon – a Lajtán, a Murán, a Rábán és a Dráván – és a Principális csatornán is van, ahol harmadfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el, országszerte 73 ember pedig még nem térhetett vissza otthonába.
Hazánkban 569,6 kilométer hosszan rendeltek el árvízvédelmi készültséget. Belvíz veszélye miatt 18 szakaszon első-, 13 szakaszon másod-, 8 szakaszon harmadfokú készültséget rendeltek el.
Jelenleg az ország 11 megyéjének 59 településén védekeznek az árvíz és a belvíz ellen. A munkálatokban 1362-en vesznek részt, közülük 311-en tartoznak a katasztrófavédelmi szervekhez. A védekezéshez és a mentéshez jelenleg 252 technikai eszközt használnak. A védekezés során országszerte több mint 416 ezer homokzsákot, csaknem 2700 köbméter homokot használtak fel. Négy megye összesen hat településének 73 lakója nem térhetett még vissza otthonába, Somogyban 2 befogadóhelyen 12, Vasban 2 befogadóhelyen 3 embert helyeztek el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!