Közélet

2014.10.31. 14:47

Bíró Norbert lett a megyei közgyűlés alelnöke

Bíró Norbert nyolc éven át dolgozott kabinetvezetőként a megyei közgyűlés mellett, ahová aztán képviselőként a FIDESZ-KDNP színeiben jutott be.

K. G.

Főállású alelnökét választotta meg a megyei közgyűlés. Az elnök, Jakó Gergely Bíró Norbertet javasolta a posztra, hogy a sorsáról titkos szavazáson dönthessenek a képviselők. Egyedül a DK-s Kolber István mondott nemet a 16 tagú testületből arra, hogy a jelölt nevét felvegyék a szavazólapra. Ezután Bíró Norbert ismertette a programját. Arról beszélt, hogy a felkérés szíven ütötte, mert nem tartja magát született politikusnak, inkább háttérembernek, aki eddig kerülte a reflektorfényt. Teljes mértékben támogatni szándékozza Jakó Gergelyt, akivel a munkakapcsolata nem új keletű, hiszen korábban 8 évig dolgoztak együtt, amikor ő kabinetvezetőként tevékenykedett a megyei önkormányzatnál. Ebben a munkakörében mintegy kapocsként szolgált a testület és a polgárok között, és az új posztján is szeretné megszolgálni a bizalmat, tette hozzá. Ezután a tagok mindegyike az urnához járult, valamennyien szavaztak, de abból öten érvénytelenül, így 11 érvényes szavazat született Bíró Norbert mellett. Az új tisztséghez a testület meghatározta a havi illetményét is, ez bruttó 605 800 forint lett, amihez 101 000 forint költségtérítés jár.
[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Tizenegy érvényes szavazat született Bíró Norbert mellett
[/caption]
A közgyűlés elfogadta a Somogy Megyei Integrált Területi Programot is, melyet az ezt összeállító szakértő konzorcium igazgatója ismertetett. Európai Uniós forrásokból eszerint 51 milliárd forint jut majd a megyének a 2020-ig tartó időszakban. Ebből az összegből Kaposvár is részesül, a fennmaradó 37,4 milliárdon a járások és a megyei szintű átfogó beruházások osztoznak: a járásoknak 15,3 milliárd forint, míg a megyének 21,9 milliárd forint jut így. Az elkészült integrált területi program forrásairól végleges döntés Brüsszelben november végén születhet, az azonban mára kiderült, hogy a kis- és középvállalkozásoknak jutó támogatások sorsa még bizonytalan, ugyanis az eu-s Top forrásokból a kkv-k nem részesülhetnek, vagyis hiába terveztek a megyei keretben erre 5-6 milliárd forintot. Ezzel kapcsolatban Jakó Gergely megjegyezte: a kkv-k az iparterületek fejlesztéséből viszont részesülhetnek, és más forrásokhoz is juthatnak. 11 projektcsomagot állítottak össze ugyanis, mintegy 500, támogatásra váró somogyi projektből. Ebből a tervek szerint 4,4 milliárd forint jutna agrár és erdészeti beruházásokra, főként a barcsi, csurgói és kaposvári járásban, telephelyek fejlesztésére, logisztikai központok kialakítására, raktárak és hűtőházak építésére. Az ipari szektor 6,1 milliárd forint támogatásban részesülne, kapna ebből többek között Siófok, Fonyód, Marcali, Nagyatád, Ságvár, Kadarkút, Nagybajom is ipari területek fejlesztésére. A közlekedésre és az utak felújítására 6,3 millió forintot terveztek, a foglalkoztatás bővítésére összesen 4,6 milliárdot.



Bíró Norbert korábban pedagógusként dolgozott, előbb Somogyváron élt, majd Kaposvárra költözött. Nyolc éven át dolgozott kabinetvezetőként a megyei közgyűlés mellett, ahová aztán képviselőként a FIDESZ-KDNP színeiben jutott be. Nős, három gyermek édesapja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!