Közélet

2014.10.03. 08:09

Nincs kötelező szerződés: papírjuk van a szabad gyűjtésről

A kaposvári tankerület ukáza szerint az iskolák nem szerződhetnek szabadon eddigi partnercégeikkel, hanem a Dél-Dunántúli Hulladékkezelő Nonprofit Társaságnak (DDH) kell leadniuk az összegyűjtött papírhulladékot, méghozzá a hulladékgazdálkodási törvénynek megfelelően: ingyen. Ezzel a hírrel keresték meg többen lapunkat a héten. Érthető volt a szülői munkaközösségek, diákönkormányzatok felháborodása, ugyanis ez számukra több millió forintos bevételkiesést jelentene. Az ügyben természetesen megkerestük a KLIK kaposvári tankerületének illetékeseit, valóban kötelezték-e az intézményeket, hogy a DDH-val szerződjenek, s ha tényleg így történt, számíthatnak-e az iskolák valamiféle kompenzációra. – Éppen ma kaptuk a tájékoztatást a Dél-Dunántúli Hulladékkezelő Nonprofit Társaságtól – felelte megkeresésünkre Stickel Péter igazgató megbízásából Frányó Zsolt szakmai igazgatóhelyettes –, hogy módosult a 2012-es, hulladékról szóló törvény. Eszerint nevelési-oktatási intézmény évente kétszer, alkalmanként maximum öt napig szervezhet papírgyűjtést, mely során a vele jogviszonyban álló gyermektől, tanulótól gyűjtési engedély nélkül, a területén kialakított átvételi helyen átveheti a papírhulladékot.

Vas A.

Mégsem szűnik meg az iskolai papírgyűjtés, írtuk meglehetős örömmel a múlt hónap elején, hivatkozva a földművelésügyi minisztérium tájékoztatására, mely szerint törvénymódosítással teremtik meg a lehetőségét a több évtizedes hagyomány folytatásának. Merthogy a jogszabály akkori állása szerint csak a kereskedő, a közvetítő és a kezelő számára engedélyezte a hulladékkal való foglalatoskodást, márpedig sem az oktatási intézmények, sem különféle jótékonysági, esetleg szemléletalakító akciókat szervező szervezetek, alapítványok nem tartoznak egyik kategóriába sem, vagyis hivatalosan nem vehetnek át olyan hulladékot, mely nem náluk keletkezett. A hulladéktörvény értelmében ilyen gyűjtést 2015. január elsejétől csak közszolgáltató szervezhet, így az oktatási intézmények csak nekik adhatnák át a papírhulladékot.

A hulladékgyűjtéssel kapcsolatos szabályok változtatását elsősorban uniós kötelezettség indokolta, állította a földművelésügyi minisztérium, másfelől azért volt rá szükség, mert a korábbi gyakorlat alapján az iskolai papírgyűjtésből nem a közszolgáltatók, hanem magánvállalkozók szereztek hasznot. A hulladék gyűjtése amúgy 14 éve hulladékgazdálkodási engedélyhez kötött, tehát ebben semmilyen változást nem hozott az új törvény, más kérdés, hogy az aktuális kormányok eddig nem akadályozták meg az iskolai papírgyűjtést.
Az általunk akkor megkeresett igazgatók örültek az ígéretnek, s ennek megfelelően elkezdték szervezni az őszi papírgyűjtéseket. Ám ekkor falakba ütköztek: a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (KLIK) Kaposvár Megyeközponti Tankerületétől azt az ukázt kapták, hogy nem szerződhetnek szabadon eddigi partnercégeikkel, hanem a Dél-Dunántúli Hulladékkezelő Nonprofit Társaságnak (DDH) kell leadniuk az összegyűjtött papírhulladékot, méghozzá a hulladékgazdálkodási törvénynek megfelelően: ingyen.

Ez az iskolák és óvodák, pontosabban a különböző szülői munkaközösségek, diákönkormányzatok, osztályok számára több millió forintos bevételkiesést jelent: csak Kaposváron az őszi és tavaszi gyűjtés során ötven-nyolcvan tonnát adnak le az intézmények, s ez félévenként nagyjából egymillió forint hasznot hoz számukra. A kilónként kapott 16-18 forint persze nem az iskolai büdzsébe folyt be, hanem általában az iskolai alapítványt vagy a diákönkormányzatot, esetleg magukat az osztályokat gazdagította, s aztán az osztálykirándulások, különféle rendezvények költségeit csökkentette, adott esetben játékokat, festéket, zsírkrétát, papírzsebkendőt, vécépapírt vásároltak belőle. Akadt olyan intézmény, ahol például néhány halmozottan hátrányos helyzetű gyerek csak úgy tudott részt venni a közös kirándulásokon, hogy a papírgyűjtésből befolyt pénzből kifizették költségeiket...



A KLIK kaposvári tankerületének illetékeseitől azt kérdeztük, valóban kötelezték-e az intézményeket, hogy a DDH-val szerződjenek, s ha igen, akkor számíthatnak-e az iskolák kompenzációra.
Stickel Péter igazgató megbízásából Frányó Zsolt szakmai igazgatóhelyettes elmondta: módosult a 2012-es, hulladékról szóló törvény, s eszerint már nevelési-oktatási intézmény évente kétszer, alkalmanként maximum öt napig szervezhet papírgyűjtést, mely során a vele jogviszonyban álló gyermektől, tanulótól gyűjtési engedély nélkül, a területén kialakított átvételi helyen átveheti a papírhulladékot. Viszont gondoskodnia kell ezek után annak rendeltetésszerű elszállításáról olyan vállalkozáshoz, mely rendelkezik a megfelelő tárolási, kezelési, megsemmisítési, esetleg közvetítői, kereskedői engedélyekkel. És értelemszerűen az intézmény meg is egyezhet a vállalkozóval az árban. A DDH jelezte felénk, hogy a cég is jogosult átvenni a papírhulladékot, viszont a korábbi előírásokkal ellentétben az iskolák szabadon dönthetnek, melyik vállalkozónak adják le az összegyűjtött papírt, nem kötelesek kizárólagosan nekik átadni, főként nem ingyen. Természetesen csatoltak árajánlatot is, melyet a törvénymódosítás változásaival együtt elküldtünk a tankerülethez tartozó iskoláknak. Ez tehát azt jelenti, hogy az iskolai papírgyűjtés ugyanúgy folytatódhat, mint eddig.

Az ügyben természetesen megkerestük a KLIK kaposvári tankerületének illetékeseit, valóban kötelezték-e az intézményeket, hogy a DDH-val szerződjenek, s ha tényleg így történt, számíthatnak-e az iskolák valamiféle kompenzációra.

– Éppen ma kaptuk a tájékoztatást a Dél-Dunántúli Hulladékkezelő Nonprofit Társaságtól – felelte megkeresésünkre Stickel Péter igazgató megbízásából Frányó Zsolt szakmai igazgatóhelyettes –, hogy módosult a 2012-es, hulladékról szóló törvény. Eszerint nevelési-oktatási intézmény évente kétszer, alkalmanként maximum öt napig szervezhet papírgyűjtést, mely során a vele jogviszonyban álló gyermektől, tanulótól gyűjtési engedély nélkül, a területén kialakított átvételi helyen átveheti a papírhulladékot. Vas A. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!