Közélet

2014.10.22. 16:00

Siófok lesz az új Esztergom? Erőt demonstrált a Fidesz-frakció

Szégyellhetik magukat, ezt kiabálták be a hallgatóságból a fideszes képviselőknek a siófoki testület szerdai alakuló ülésén akkor, amikor a többségben lévő frakció megakadályozta, hogy Lengyel Róbert polgármester alpolgármestereket jelöljön. Kicsinek bizonyult az ülésterem, többen az ajtón kívül rekedtek, akkora volt az érdeklődés.

Fónai Imre

Tévékamerák jelenléte is azt bizonyította: megyei, sőt, országos szintű lett a figyelem a siófoki közélet iránt a nem kis meglepetéssel zárult polgármester-választás óta, de annak tudatában is, hogy a független városvezetőnek a választók akaratából többségi Fidesz-frakcióval kell együtt dolgozni.

Csorba Ottó, a Fidesz-képviselők szószólója hamar arra kényszerült, hogy felhívja a polgármester figyelmét: ha a hallgatóság tetszést nyilvánít, akkor ki kell üríttetnie a termet. Taps fogadta ugyanis Lengyel Róbert mondandóját, miszerint a város érdekében igenis szükség van egy főállású és egy társadalmi megbízatású alpolgármester mihamarabbi megválasztására; utóbbit egyébként éppen a Fidesz-frakció tagjai közül kívánta jelölni, ennek ellenére sem engedte még csak napirendre se venni a Fidesz-többség az alpolgármester-választást. – Szemmel lehet csak tetszést kifejezni, szóban nem – intette csendre az érdeklődőket a városvezető. Kapott is szúrós tekinteteket rendesen Csorba Ottó, amikor javaslatára egyes, a képviselő-testület által korábban a polgármesterre ruházott hatásköröket (döntések önkormányzati vagyonelemek eladásáról, tulajdonjog-változásról, gazdasági társaságok hitelfelvételéről, stb.) most visszavettek. – Új helyezet van, az jelent most segítséget a polgármesternek, ha a képviselő-testület hatáskörében maradnak ezek a kérdések – indokolt Csorba.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Csak Csorba Ottó (a kép jobb oldalán) beszélt a Fidesz-frakcióból
[/caption]

Kónyáné Zsarnovszky Judit megbízott aljegyző ekkor állt elő először „vétóval”, mondván: törvényességi észrevételt terjeszt elő, mert e döntés szerinte a testület működését akadályozza és jogszabálysértő. Felszólítás ide, vagy oda, ekkor újra tapsban tört ki a hallgatóság. A „feketelevest” azután már szó nélkül, maximum egy-egy krákogással, köhintéssel nyelték le, lévén, hogy a Fidesz-szószóló ismételten a terem kiürítéséről beszélt.Csorba átmeneti intézkedések megszavazását indítványozta, miszerint vezessenek be létszámstopot az önkormányzatnál és az intézményeknél úgy, hogy a megüresedő helyeket se lehessen betölteni. Közalkalmazotti felmentésekre fedezetet ne biztosítsanak, a gazdasági társaságokban a pénzügyi bizottság elnöke (aki később éppen Csorba Ottó lett) képviselje a várost, a pr-, polgármesteri- és sajtókiadások keretét zárolják, új szerződésekhez, meglévők felmondásához a képviselő-testület hozzájárulása kelljen.

– Ez eddig nem így volt? – kérdezett rá utóbbira Hamvas Péter (Együtt Siófokért), mire azt a feleletet kapta a megbízott jegyzőtől: eddig értékhatárhoz volt kötve, ami alatt a polgármester dönthetett. – Hopp, egy csontváz! – szólt valaki a hallgatóságból, persze csak a bajusza alatt. Csorba Ottó azt mondta (rajta kívül senki sem szólalt meg az alakuló ülésen a Fidesz-frakcióból), a gazdasági társaságokat például eddig is a pénzügyi bizottság felügyelte, a létszámstoppal pedig az a cél, hogy nyugodt munka folyjék az intézményekben, a hivatalban, mert „zaklatottak a dolgozók, ilyen információ is eljutott hozzánk”. Gömbös Katalin (Jobbik) arra emlékeztetett: a polgármester választáson elért 62 százalékos többsége nem arra utal, hogy a szavazók a Fidesz irányítására bízták a várost, Csorba szerint azonban „nem kell parlamentest játszani és elmagyarázni, hogy mire irányult a választók akarata”. Völgyi Lajos (MSZP) így fordította le az „átmenti intézkedéseket”: – A polgármester jog- és hatáskörét akarják nagy mértékben szűkíteni.

De legfeljebb majd csak akkor, ha a kormányhivatal is törvényesnek találja, hiszen Kónyáné Zsarnovszky Judit azt mondta: – A javaslatokat törvénysértőnek tartom. A munkáltatói jogokat a polgármester és a jegyző gyakorolja, ezt a képviselő-testület nem vonhatja el.

A megbízott jegyző észrevételével a testület a „szokásos” arányban (öt igen, hét nem) nem értett egyet, ám Lengyel Róbert végül nem tette fel szavazásra a Csorba-féle indítványt. Egyhangúlag szavaztak ellenben a volt polgármester és főállású alpolgármester végkielégítésére (kétmillió, illetve másfélmillió forint), valamint arra, hogy 4,3 millió forintot igényel a város a vismaior-alapból a szeptemberi belvízkárokat követő helyreállítás költségeire. A jobbikos Gömbös Katalin a végén bejelentette lemondását, pártja új tagot fog delegálni a testületbe (előre elhatározott döntés volt – a szerző), az új polgármester újra hangsúlyozta, hogy baráti jobbot nyújt pártszínekre tekintet nélkül mindenkinek, aki a város érdekeit tartja szem előtt, Csorba Ottó pedig azzal zárt: őket sem a gáncsoskodás vezérli. – Minden siófokinak meg kell érteni, hogy más időszak jön, az együttműködés kereteit pedig az elején ki kell alakítani, lehet erre akár azt is mondani, hogy húzd meg-ereszd meg...

Völgyi Lajos annak a reményének adott hangot, hogy ha valóban mindenki figyelembe veszi a siófoki polgárok választásokon megnyilvánult akaratát, akkor a testület visszatérhet a korábbi együttműködéshez. Azt pedig már egy egykori önkormányzati képviselő fogalmazta meg a hallgatóság soraiban: kompromisszumokkal elkerülhető, amit senki sem akarhat, hogy Siófok legyen az „új Esztergom”, viszont szerinte az alakuló ülés tökéletes leképeződése volt a siófoki választók akaratának és sajnos vagy szerencse, de ilyen a demokrácia...


Nulla, 11 millió, egymilliárd

Aki számít, jelen van a Facebook közösségi oldalon. Innen tudható, hogy Balázs Árpád rendben átadta a „várost” utódjának, sok sikert is kívánt neki, s megjegyezte: Siófok adóssága nulla, a számlán több, mint egymilliárd forint készpénz van.

Lengyel Róbert posztjából pedig az derül ki: annak a három, a városvezetők rendelkezésére álló hivatali gépkocsinak a költsége, melyek korlátlan magánhasználatát első intézkedései között vonta meg, tavaly és idén összesen 11 millió forint volt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!