Közélet

2014.11.26. 07:48

Cégalapításban Somogy a régió legjobbja

Másfél esztendeje megfordult a trend: 2013 nyara óta megállt a vállalkozások számának növekedése Magyarországon, a törölt cégeké pedig folyamatosan növekszik a Bisnode Magyarország felmérése alapján.

A. V.

A megyék közül Nógrádban szűnt meg a legtöbb cég január és október között, minden tizedik vállalkozás, a legstabilabbnak Pest mondható, ahol a cégtörlési index 4,81 százalék, Somogy a tizenkettedik a sorban 7,27-es indexszel. A cégalapításokat nézve Budapest vezet 5,14 százalékkal, Nógrád a második, Szabolcs-Szatmár-Bereg a harmadik, míg Somogy 4,11 százalékkal a tizenharmadik. A régióban ezzel a megye a legjobb, hiszen Baranya a 18., Tolna pedig a 20. a rangsorban.

Az idén a havi cégtörlési index – az összes vállalkozáshoz viszonyított törölt cégek száma – egyre emelkedik, a cégalapítási – a cégszámhoz viszonyított újak száma – pedig csökken: a tavalyi 6,46 százalékos cégtörlési index az idén bizonyosan nagyobb lesz, hiszen már októberben elérte a 6,53 százalékot – a szakemberek szerint 7,8 százalék körül fog megállni. Októberben tízezer működő vállalkozásra 38 új cég jutott, viszont 67 szűnt meg. A cégalapítások száma februárban és márciusban ugrott meg, ugyanis március 15-től 500 ezer forintról hárommillióra nőtt a kft. létrehozásához szükséges összeg, így aki megtehette, előrébb hozta vállalkozása megalapítását.– A cégek számának csökkenése alapvetően nem probléma, ha a stabilan működő és megbízható vállalkozások maradnak talpon – mondta Keleti József, a Bisnode csoport country menedzsere. – Mivel az adóságokat felhalmozó tisztviselőknek már nem olyan egyszerű új vállalkozást alapítaniuk, mint régen, ezért remélhetőleg a csökkenés hosszú távon egy stabilabb cégvilághoz járul hozzá. Ezt igazolja, hogy a százmillió forint árbevétel feletti cégeknél csak 0,48 százalék a cégtörlési index. Vagyis, ha egy vállalkozás már elért egy bizonyos méretet, akkor nem várható a közeljövőben a törlése.

Címkék#Kaposvár
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!