Közélet

2014.11.07. 17:12

Éhesen az iskolában: egy briós reggelire, tízóraira, ebédre

A mindennapi betevő falat megteremtéséért küzdő szülők gyakran listákat készítenek a prioritásokról, s a hideg idő közeledtével ma például egy csizma vagy téli kabát elsőbbséget élvez a reggelivel szemben.

J. G.

Minden harmadik kisgyerek üres gyomorral indul el az iskolába – ez derül ki a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége és egy élelmiszer-gyártó cég közös kutatásából. A reggelit teljes mértékben kihagyók 26 százaléka időhiánnyal magyarázza, miért indul a gyerek üres gyomorral iskolába. Szintén gyakori válasz volt, hogy a gyerek azért nem reggelizik otthon, mert nem éhes. Somogyi családokat kérdezve kiderült: még egy fontos ok van a jelenség mögött: nem telik rá.

Sok dél-somogyi gyerek azért megy éhesen reggelente iskolába, mert a családnak nem telik minden nap reggelire, tízóraira. A mindennapi betevő falat megteremtéséért küzdő szülők gyakran listákat készítenek a prioritásokról, s a hideg idő közeledtével ma például egy csizma vagy téli kabát elsőbbséget élvez a reggelivel szemben.

– A segélyezés vagy közfoglalkoztatás a minimális megélhetésre ad lehetőséget és semmiképp nem segíti elő az egészséges életmód megteremtésének feltételeit – fogalmazza meg a probléma gyökerét Szemere Márta barcsi szociológus. – A gyerekeknek a szülők megveszik a minimálisan szükséges ruházatot, iskolai eszközöket, de gyakran alig marad marad élelmiszerre. Lefelé megyünk a lejtőn, a családok ugyanis mára felélték tartalékaikat.

Az egyik dél-somogyi iskolában a konyhán azt mondják, hétfőn valahogy mindig több étel fogy, mint más napokon. Azaz sok gyerek nyilvánvalóan éhesen érkezik vissza a hétvégéről.Negyedik, hatodik, tizedik és tizenkettedik osztályosokat kérdeztünk meg, hogy mit ettek aznap reggel. A nem reprezentatív felmérés eredménye szerint egy héten csak egyszer, maximum kétszer nem indulnak korgó gyomorral reggel az első iskolai órájukra. Sok gyerek szégyelli, hogy éhes. A válaszadásnál gyakran a vágyott élelmiszereket jelenítik meg. Az egyik mosolygós, negyedikes kisfiú egy banánt evett reggelire, ami mellé vizet ivott. Elmondása szerint a tea, kakaó csak ritka vendég náluk. Egy hasonló korú kislány soha nem eszik otthon, de az iskolában mindig reggelizik. Azt állítja, nem is éhes, bár közben lesüti a szemét.

– Nincs időm enni, mert a busz reggel nem mindig érkezik időben – vázolja egy hatodikas. – A héten kedden ettem csak reggelit, vajas kenyeret szalámival és ketchuppel, de mindig kapok kétszáz forintot, amit általában édességre költök.
Hasonló cipőben jár az a tizedik osztályos lány is, akinek elmondása szerint sokszor nincs elég ideje. Öt testvérével együtt élnek, és édesanyjuk igyekszik reggelit készíteni. Ma egy cukros brióst hozott magával az iskolába: ez lesz a reggelije, tízóraija és ebédje is. Soha nem reggelizik az a végzős fiú sem, aki két testvérével együtt indul az általános iskolába minden nap. Barátja azt állítja, hogy kenőmájas volt a reggeli, de később belekavarodik a történetbe.

Akadnak azonban jó példák is. A tizenkét éves srác aznap maga ment a boltba bevásárolni, általában ez is hozzátartozik az aznapi rutinjához. Hét zsemlét vett hét szalámival, ebből kettőt evett meg.
– Ritkán eszünk zsemlét, csak akkor, ha anya össze tudja szedni rá a pénzt – meséli. – Soha nem enged el minket reggeli nélkül, ha nincs pénze, akkor kér a szomszédtól vagy a keresztszüleimtől.
– Magamnak készítem a reggelit, ma például egy vajas-szalámis szendvicset – mutatja büszkén a tizennégy éves lány. – Hoztam még két csomagoltat is, és ha délután egykor véget ért az utolsó órám, otthon együtt főzünk ebédet édesanyámmal. Reggel már megbeszéltük: ma krumplis tésztát készítünk.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!