Közélet

2014.11.21. 07:40

Hiába a szemléletváltás, örökre „békaügető” marad a zamárdi Brettyó?

A nádas védelme akadályozhatja meg, hogy Zamárdi értékes, beépítésre szánt Balaton-közeli belterületét, a Brettyót valaha is hasznosítani lehessen.

Fónai Imre

A kormányzat köreiben a hírek szerint felmerült, hogy akár a Natura 2000-es területeken is engedélyezzék a beruházásokat (ahogyan a Népszabadság írta, egy zártkörű tanácskozáson a szakterületért felelős helyettes államtitkár azt mondta, „a természetvédelmet nem kell túllihegni”), a zamárdi Brettyót közel egy évtizede sorolták e körbe mind a helyi önkormányzat, mind a terület tulajdonosai számára teljesen váratlanul.

– Uniós előírást kellett teljesíteni, nagy zöld területeket kerestek ebből a célból a térképen, így bukkantak a Brettyóra is, nem volt kellően alátámasztva, hogy itt voltaképpen mit is kellene óvni, védeni; ezt korábban négyszemközt egy illetékes is elismerte – összegzi majd'' egy évtizedes, egyebek között forgalomlassító demonstrációval is tarkított küzdelmüket a terület védelmének törléséért Csákovics Gyula zamárdi polgármester. Idéz egy friss minisztériumi állásfoglalást is, miszerint (belterület ide vagy oda, mert hiszen emiatt egyedi a zamárdi Brettyó Natura 2000-es védelme) a nádas megóvása miatt sincs lehetőség változtatásra.”   

A környezet- és a természetvédelem terén nem kell, hogy pápábbak legyünk a pápánál – ezt az iránymutatást adta az illetékes minisztérium hivatalnokainak V. Németh Zsolt az index.hu szerint arról, hogy milyen hozzáállást vár el tőlük a jövőben. Az államtitkár szerint csak népszerűtlenné teszik a környezetvédelmet, ha a magyar kormányzat eltúlozza a hatóság szerepét. Hozzáértők szerint az engedékeny útmutató célja az volt, hogy megértesse, az ország területének 21,2 százalékát kitevő Natura 2000-es területek miatt nem kell nagyon kekeckedni, ha ipari vagy egyéb gazdasági beruházások útjába kerülnének.Túlzottan sok a Natura 2000 törvény védelme alá sorolt terület – ezt egy siófoki konferencián már 2005-ben (!) elismerte a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára, a zamárdi Brettyó földtulajdonosai azonban hiába reménykedtek. Legközelebb Illés Zoltán mondta lapunknak 2010-ben, ugyancsak államtitkárként: – Trükközések folytak a Natura 2000-es területekkel, ezért valamennyi esetben felülvizsgáljuk, jogosan kerültek-e védelem alá; sok helyütt nem bizonyított, hogy védendő növény-, vagy állatfajok élőhelye. Itt-ott földspekuláció állhat a háttérben.

A zamárdi ingatlantulajdonosok is éppen erre gyanakodtak, de aztán (nyilván a felülvizsgálat nyomán) 2011-ben megérkezett Illés levele, amiben az állt: „a nádas mint élőhely védelme volt a cél a zamárdi Brettyó Natura 2000-es területté nyilvánításakor; besorolásának megváltoztatása nem indokolt”. Ehhez képest két év múlva a szántódi révet és Szántódpusztát összekötő kerékpárút nyomvonalát első körben azért nem hagyta jóvá a környezetvédelmi hatóság a Brettyón keresztül, mert „a békák szabad mozgását akadályozná”.  Miközben a kétszáz földtulajdonos bíróság pert, meg Strasbourgot emlegetett, a szaktárca úgy tájékoztatta őket: kártalanításukra nincsen mód, az állam Európában sehol sem vásárolja meg a Natura 2000-es területeket, fölajánlhatják azonban a gyepterületet a Nemzeti Földalapnak ingyen, vagy ellenérték megjelölésével.

– Áron alul nem adjuk, a minisztérium is gyepet emleget, de éppen ebbe nem akarunk beletörődni, ez nem a sukorói préri...– mondja Mojzer Lászlóné, a tulajdonosok szószólója. Most, a friss hírek birtokában újra reménykednek, annak ellenére, hogy Csákovics Gyula alig lát esélyt az évtizede elkövetett hiba korrigálására. A zamárdi polgármester szerint ha a tóparti településeken feltűnik egy befektető egy általa kinézett területre, amúgy is számos előírást kell figyelembe venni az önkormányzatoknak, a partrehabilitációs törvénytől a Balaton-törvényig. A Natura 2000 nagyon nem hiányzik. Csákovics egyébként a nemzeti parkkal közös természetvédelmi projektet is javasolt a Brettyóra, tanösvény és más egyebek kialakítását. Az index.hu ugyanakkor arról is ír a téma kapcsán: a természetvédelmi változások sorában tervbe vették a nemzeti parkok önállóságának a megszüntetését is a földtámogatások megvonásával, gazdálkodásra használt állami földjeiket pedig magánszemélyek számára írnák ki pályázatra.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!