Közélet

2014.11.20. 07:32

Kopogtat az influenza: negyvenezer vakcina Somogyban

Az idei szezonra a tavalyihoz hasonló aktivitású influenzajárványt várnak a szakemberek, a járvány csúcsa most is várhatóan február-márciusban lesz. Az influenza-figyelőszolgálat adatai szerint a múlt héten országosan 2700-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel.

Márkus Kata

– A héten már érzékelhető a felsőlégúti megbetegedésekkel orvoshoz fordulók számának csekély növekedése, ám ez még nem influenza – mondta el érdeklődésünkre Gyánó Barna kaposvári házi-gyermekorvos. – Amiből az idén kifejezetten sok van az a kéz-láb-száj betegség, s ilyenkor novemberben több a rota vírus okozta, általában hányással, hasmenéssel járó megbetegedés is.
Gyánó Barna szerint az elmúlt évben nem sokan kérték a körzetében az ingyenes influenza elleni védőoltást. – 1400-an tartoznak a körzetbe – mondta –, s tavaly 20 vakcinát hoztam el, ebből öt megmaradt. Az idén 15-öt hoztam el, s eddig hárman-négyen kérték az oltást. Pedig kellene, hogy nagyobb legyen az átoltottság a gyerekek körében is, ugyanis az oltásnak mindig kisebb a rizikója, mint a kialakult betegségnek. Azt javaslom, hogy aki bizonytalan, inkább oltassa be a gyermekét!Az asztmásoknak, a szívbetegeknek, a cukorbetegeknek, valamint a daganatos betegségben szenvedőknek mindenképpen ajánlja az influenza elleni védőoltást Nagy Gábor kaposvári háziorvos. A felsőlégúti megbetegedések számának emelkedése még nem érzékelhető a doktor szerint, ám a védőoltások iránt megnövekedett az igény ezen a héten. – Tavaly a körzetemben 520-an kaptak vakcinát – mondta –, az idén most tartunk a kettőszázötvenediknél.

Koch Béla balatonszabadi háziorvos érdeklődésünkre azt mondta, hogy szerdán délután kettő óráig 46 beteg érkezett a rendelőjébe, közülük háromnak volt felsőlégúti hurutja. – Ez a szám teljesen átlagosnak mondható – közölte –, ekkora számú felsőlégúti betegség nyáron is előfordul.


Aki eldöntötte, annak mielőbb érdemes beoltatnia magát

Már a háziorvosoknál van 1,3 millió influenza elleni vakcina az országban. – Somogy megyébe a 3 évesnél idősebb lakosság részére 41 ezer adag Fluval AB oltóanyag érkezett – közölte Orbán Ákos, a Somogy Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szervének főosztályvezetője. – Ebből a kaposvári járási intézet 13 ezer 600 adag vakcinát kapott. Térítésmentesen a 60 éven felüliek, a krónikus betegek, a várandósok, a szociális otthonok, gyermekotthonok lakói és bizonyos munkakörökben dolgozók, pl. egészségügyi, szociális otthonban dolgozók, rendőrök számára áll rendelkezésre a vakcina. A hat hónap és három év közötti életkorú krónikus beteg gyermekek részére megyénkben 140 adag Vaxigrip Junior oltóanyag érkezett, mely a házi-gyermekorvosoknak került kiosztásra.

Orbán Ákos szerint, aki szeretné beoltatni magát, az a háziorvosánál vagy foglalkozás-egészségügyi orvosánál jelentkezzen, az oltóanyag már az orvosoknál van. – Az influenzajárvány kezdetéig érdemes oltatni magunkat – mondta –, ez az elmúlt szezonok tapasztalatai alapján általában január vége, február eleje. Ám azt javasoljuk, hogy aki szeretné, minél előbb vegye fel a védőoltást. Szakigazgatási szervünk heti rendszerességgel tájékoztatja a lakosságot az influenza járványügyi helyzetről.
Azt is érdemes tudni, hogy aki nem jogosult térítésmentes oltóanyagra, a gyógyszertárakban több gyártó oltóanyagai közül is választhat. Az árak patikánként változnak, általánosságban kettő és négyezer forint között mozognak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!