Közélet

2014.11.26. 07:52

Nincs kegyelem az autópályán: egy óra után jön a bírság

November eleje óta nincs kegyelem. A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. a hónap első hétfőjén beüzemelte legfrissebb informatikai fejlesztéseit, melyek lehetővé teszik, hogy az autópályákon az e-matricákat ellenőrző kamerák adatait ne csak egyszer vessék össze az úthasználati jogosultságot tartalmazó adatbázissal, hanem tulajdonképpen akárhányszor.

A. V.

Jelenleg óránként frissítik a rendszert, vagyis a valamilyen okból kifolyólag a sztrádákra matrica nélkül ráhajtó autósoknak, kisbuszosoknak, lakóautósoknak és motorosoknak kevesebb mint egy órájuk marad, hogy pótolják mulasztásukat. Eddig a nap végéig volt esélyük megúszni a pótdíjazást – például, ha reggel matrica nélkül indult el valaki Siófokról Budapestre, ha még aznap visszaautózott, s hazaérkezése után megvette a vignettát, nem kellett büntetéstől tartania. Kivéve, ha valamelyik kihajtónál belebotlott egy mobil ellenőrzőautóba, s a helyszínen kirótták rá a pótdíjat.

Persze az útdíjrendelet hivatalosan eddig sem adott kibúvót az autósoknak, csak éppen a sokéves, elavult informatikai rendszer tett lehetővé kiskapukat. Mostantól azonban jön a szinte azonnali retorzió: a személygépkocsik és motorkerékpárok esetében az első felszólításnál 14 875, a másodiknál 59 500 forint. A három és fél tonnánál nehezebb személyszállító járművek – buszok, lakóautók, utánfutós kocsik – számára pedig 66 925, illetve 267 700 forint a bírság.

Mely komoly bevétel az államnak is, akárcsak az útdíj. A kamionosok ebben az évben eddig nagyjából 150 milliárd forint távolsággal arányos útdíjat fizettek be, s emellett több mint 13 milliárdnyi büntetést. Az e-matricákból több mint 45 milliárd folyt be az államkasszába, az ezek hiányában kirótt pótdíjakból pedig nagyjából kétmilliárd.Az úthasználati díj megfizetésének ellenőrzését a díjfizetés ellenőrzésére jogosult szervezet a díjköteles útszakaszon belül bárhol végezheti, ideértve a díjköteles úthoz közvetlenül kapcsolódó pihenőket, továbbá a csak a díjköteles szakaszokról elérhető, illetve a csak a díjköteles szakaszokra fel- és levezető csomóponti ágakat is – derül ki a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. honlapjáról. A cég kiemeli, az értékesítési helyek a fizetős útszakaszokon nem az aktuális utazáshoz szükséges díj megfizetése miatt lettek kialakítva, hanem a későbbi utazásokhoz szükséges vásárlást teszik kényelmesebbé, így itt is sor kerülhet ellenőrzésekre.
Jogosulatlan úthasználatnak minősül, ha az autós matricája alacsonyabb díjkategóriára szól, mint amilyenre szüksége lenne; ha az ellenőrzőszelvényen vagy az sms-értesítésen szereplő rendszám vagy felségjel nem egyezik a járműével; ha a matrica érvényességi ideje lejárt, vagy még nem kezdődött meg.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!