Közélet

2014.11.11. 17:30

„Össze kell fognunk!” - Tüntetésre készülnek a pedagógusok

Mentsük meg az oktatást, mentsük meg a jövőnket! szlogennel szervez demonstrációt november 22-re, a magyar közoktatás napjára Budapestre a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ). Az érdekképviselet vezetése a részletekkel kapcsolatban keddi megkeresésünkkor még nem akart nyilatkozni, ám annyit informálisan elárultak, azon témák miatt szervezik a tüntetést, melyekről Galló Istvánné, a PSZ elnöke október eleji kaposvári látogatásakor is beszélt. Úgy tudjuk, a legnagyobb ágazati szakszervezet várja nemcsak a társ-érdekképviseleti csoportosulások, de más szervezetek csatlakozását is a kezdeményezéshez.

A. V.

A legnagyobb ágazati szakszervezet legfőbb célként a közoktatás technikai dolgozóinak – többek között a kollégiumi dolgozók, a szakképzés nem tanár oktatói, a dadák – fizetésemelése miatt emel szót, akiknek a bére 2007 óta egyáltalán nem emelkedett, s kimaradtak a pedagógus-bérrendezésből is. Információink szerint az ügyben a Somogyi TISZK-nél már aláírásgyűjtés is kezdődött.
A PSZ szerint nem megfelelő a pedagógusi életpályamodell jelenlegi rendszere sem, a szakszervezet kifogásolja az óraszámemeléssel és a kötelező iskola benntartózkodással megnövekedett terheket, ahogyan a minősítési eljáráshoz szükséges pedagógus-portfoliót is. Úgy tudjuk, a PSZ nem ért egyet a szakképzés átalakításával, s a gimnáziumi férőhelyek tervezett csökkentésével sem, s a Nemzeti Pedagógus Kar szerepét is átértékelnék.A tervezett demonstrációval kapcsolatban konkrétumokat még nem árultak el az érintettek, annyit azonban megtudtunk, reményeik szerint mind több, akár a pedagógustársadalmon kívüli érdekképviseleti szerv is csatlakozik kezdeményezésükhöz.
– Nagyon friss a kezdeményezés, ezért központi határozat még nem született a kérdésben – mondta lapunknak Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének Somogyért is felelős ügyvivője. – Szerintem a PDSZ-nek mindenképpen csatlakoznia kell a demonstrációhoz, melynek éppen itt az ideje. Sőt, arra kérem a PSZ vezetőit, nem csak 22-re, hanem a 17-i nagy tüntetésre is szervezzék a tagságukat. Az utolsó pillanathoz érkeztünk, össze kell fognunk, ha eredményt akarunk elérni. Félre kell tenni a személyes ellentéteket, hogy minél szélesebb körben tudjuk képviselni az ágazatban dolgozók érdekeit. És tágabb szinten az emberekét, a családokét is, hiszen tragikus az oktatás jövőképe, láthatóan teljesen szét akarják verni. Ez a küzdelem már nem az állásunkról, hanem a gyerekek, s ezáltal az ország jövőjéről szól.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!