Közélet

2014.11.13. 18:13

Siófok mégsem lesz „Esztergom”? Két alpolgármester már van

Siófoknak van két alpolgármestere – Csorba Ottó szavazatszámláló bizottsági elnök bejelentését spontán taps fogadta a hallgatóság körében a siófoki képviselő-testület csütörtöki ülésén, ami nagy szó a bekiabálásoktól tarkított októberi alakuló ülés után. Akkor a fideszes többség napirendre sem volt hajlandó venni az alpolgármester-választást, azóta azonban lezajlottak a háttéralkuk.

Fónai Imre

Ezek nyomán csütörtökön Hamvas Péter képviselőt (Együtt Siófokért) választották társadalmi megbízatású alpolgármesternek („Péter, ma te fizetsz!” – szólt Nagy Sándorné független képviselő „hangos gratulációja”). Lengyel Róbert független polgármester egyébként első körben a többségi Fidesz-frakcióból kívánt alpolgármestert  jelölni.A város főállású alpolgármestere ugyanakkor december elsejétől Potocskáné Kőrösi Anita lesz. A polgármester által jelölt személyt a városvezető úgy mutatta be („Csinos!” – jegyezte meg közben Safar Ahmed fideszes képviselő), hogy jelenleg az FGSZ Földgázszállító Zrt. számviteli- és adószakértője, nem mellesleg pedig „az adó- és járulékkedvezmények hatása a társadalomra” témában írja doktori disszertációját. Személyét és a fizetését is egyhangúlag szavazta meg a testület, Hamvas Péter esetében 10 igen és 2 nem volt az arány. – Nagy megkönnyebbülés a két alpolgármester megválasztása – így Lengyel Róbert és ezzel nyilván nem csak arra utalt, hogy két új segítője lesz...

Elsőre mindegyik bizottságot sem sikerült megválasztani októberben, ezúttal azonban ez is simán ment; egyhangú szavazással. – Megvolt a „húzd meg ereszd meg” egyezkedés, ahogyan Csorba Ottó fogalmazott az alakuló ülésen – kommentálta a sokadik egyöntetű szavazást a polgármester. A csütörtöki ülésen egyébként az is kiderült: ha a jegyző egy határozati javaslatot törvényellenesnek talál, attól még fel kell tenni szavazásra, mert azt a döntéshozó képviselő-testületnek kell mérlegelni, hogy figyelembe veszi-e, vagy sem a jegyzői jelzést. Erre az alakuló ülésen történtek nyomán hívta fel törvényességi felhívásában a polgármester figyelmét a megyei kormányhivatal.

A legnagyobb port az verte fel október 22-én, hogy a fideszes többség ötpontos javaslatban kívánta korlátozni a független polgármester jogköreit. Ez csütörtökre háromra apadt. Elképzelésük szerint csak a képviselő-testület előzetes engedélyével lehessen hozzányúlni egyebek között a reklám-, sajtó- és polgármesteri kerethez, új szerződést kötni, illetve régit felbontani is csak testületi jóváhagyással lehessen, akár csak üres, vagy megüresedő önkormányzati álláshelyet betölteni. Felkérték azonban a jegyzőt, hogy ezen javaslataik szabályosságát, törvényességét a következő ülésig vizsgálja meg. Ugyane témakörben egyébként a kormányhivatal álláspontja még nem ismert a megbízott jegyző alakuló ülést követő törvényességi észrevétele nyomán.

Aki újabb botrányt várt, annak csalódnia kellett, a csütörtöki ülés alapján joggal remélhető: ahogyan Szamosi Lóránt lapunkban is megfogalmazta a viharos alakuló ülés után (a fideszes képviselőt amúgy fejlesztési- és beruházási tanácsnoknak választották), Siófok talán mégsem lesz Esztergom...

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!