Közélet

2014.11.23. 10:40

Tűzifára váltott dallamok - újratermelődik a mélyszegénység Somogyban

A mélyszegénységben élő családok javára rendezett szombaton este jótékonysági koncertet a Mélyben és Reményben Alapítvány. Zsúfolásig megtelt a kaposvári evangélikus templom, nagy sikert aratott a helyi kórus és a fiatal zenészek produkciója, s a támogatott családok gyermekei is műsort adtak. A koncert bevételét élelmiszerre és tűzifára költik.

Harsányi Miklós

– Alapítványunk huszonegy mélyszegénységben élő családot támogat rendszeresen élelmiszercsomaggal, ruhával – Mohayné Farkas Ibolya elnök. – Tagjaink a gyermekek korrepetálását, iskolai felkészítését is vállalják. Igyekszünk kézzel fogható segítséget nyújtani a gyakran csak nyolc általánost végzett, munkanélküli szülőknek.
Fürdőszoba nélküli otthonok, fatüzeléses viskók, lavórban mosakodás: a mélyszegénységben élő gyermekek gyakran ilyen körülmények között cseperednek fel. Karácsony előtt feltámadt a remény: a koncertből befolyó összegből élelmiszert, tüzelőt kapnak a rászorulók.



– Jön a tél és nagyon drága a fűtés – mondta a gigei Simon Katalin a jótékonysági koncert előtti készülődéskor. A 32 éve asszony rokkantnyugdíjas párjával öt gyermeket nevel, az egyik beteg. A gyes és a családi pótlékon mellett rokkantnyugdíjból tartják fenn magukat: havonta közel 140 ezer forintból élnek heten. Szoba konyhás vályogházuk a falu szélén fekszik, a tető rossz, kisebb felújításra sem futja. Öt gyermeknek kell előteremteni mindennap az ételt, s a váratlan kisebb kiadás is nagy terhet jelent. Ilyen, ha az egyik családtag hirtelen megbetegszik és gyógyszert kell kiváltani, de gond az ötszáz forintos felnőtt jegy, amikor az aprósággal Kaposvárra buszoznak. A fiatal asszonynak gyermekei adnak reményt.
– A kisfiam gyógyuljon meg: ez a legnagyobb karácsonyi kívánságom – folytatta a nő. – S hogyan ünneplünk? Remélem, jut majd apróbb ajándék a gyerekeknek, az alapítványtól sok segítséget kapunk, jóságosak. Ibolya néni olyan, mint az anyám.

A vendégeket terített asztal várta az evangélikus templom közösségi házában. Szendvicset majszoltak, teát szürcsöltek az apróságok, a jól befűtött nagytermet gyermekzsivaj töltötte be. A játszóruhát ünneplőre cserélték: a fellépés nagy pillanat életükben, hosszú ideig készültek. Köztük Katalin kisfia, Zolika is.
– Traktoros szeretnék lenni, ha nagy leszek, szántok és vetek a földeken – sorolta álmát a csillogó tekintetű tíz éves kisfiú. – Jó lenne új autóval vagy traktorral játszani, örülnék, ha egy szép kiskocsit kapnék karácsonyra.
Álom a játék, a szép ruha, akárcsak a számítógép. Bikali Anita három gyermeket nevel egyedül: kislánya két éves, bátyjai hat, illetve tizenegyes évesek.
– Beosztóan élünk – így a 32 éves nő, aki a nagyjából havi 76 ezer forint gyesből és családi pótlékból próbálja eltartani családját, édesanyja is velük lakik, 22 ezer forintot kap. Tejfölös tészta és pörkölt a család egyik kedvenc étele, reggelire gyakran margarinos kenyeret kapnak a gyerekek, a ruházkodásban besegít az alapítvány, máskor egy közeli turkálóban vásárolnak gyermekholmit. Legutóbb egy bélelt kabátot kapott a nagyfiú.
– Kevin szépen rajzol, vágya, hogy építészmérnök legyen – mondta az édesanya. – Számítógépet szeretne, de még egy használtra sem gondolhatunk. Bence fiam másoknál láthatott videójátékot, s megérti: nem vehetünk. Ennivalóra, fűtésre kell a pénz.

Szabó János
kaposvári szociológus szerint nem egyedi jelenségről van szó, Magyarországon nagyjából 600 ezer gyermek élhet nehéz anyagi körülmények között. Családok ezreinek súlyos gondot jelent a napi betevő előteremtése, az otthonok fűtése vagy olyan alapvető háztartási berendezéseket nélkülöznek, mint a mosógép. A szegénység mélyülésével nő a társadalmi kirekesztettség veszélye. Szalai Zoltán kaposvári pszichológus szerint aki ilyen körülmények között szocializálódik, környezetében nem lát más mintát, s ezzel azonosul, nehezen lép ki a beszűkült világból. Ha nincs  más alternatíva, szinte képtelen kimászni az élethelyzetből.
Napokban ünnepeltük a gyermekek jogainak világnapját, mely jólétük érdekében végzett munkára irányítja a közfigyelmet. Az ENSZ közgyűlése 1954-ben javasolta az ünnep megtartását, beszámolók szerint a világon minden harmadik gyermek nyomornegyedekben él.
– Idehaza is sok gyermeknek szomorú  sors jut, kilátástalan a jövőjük, a szegénység nemzedékről nemzedékre újratermelődik – fejtette ki Orbán István, a Magyar Gyermek és Ifjúsági Szövetség elnöke. – Nehézség, nélkülözés, szomorúság jellemzi a mindennapokat. Volt, aki úgy fogalmazott: a szegénység rosszabb, mint a rák. A betegség egyes esetekben gyógyítható, a nyomor valószínű hosszú ideig megmarad.

Élelmiszer-adományok

– A DVD vagy a mese videókazetta nem biztos, hogy jó ajándék, mivel sok szegény családban nincs készülék, ami lejátszaná a filmet – mondta Mohayné Farkas Ibolya. – Ismerjük a körülményeiket, igyekszünk segíteni, s várjuk mások felajánlását is. A gyermekek nagyon örülnek a labdának, a kisautónak, az építő kockának, a legónak, a társas játékoknak, a kislányok a babáknak, de a praktikus ajándékok – póló, nadrág, fehérnemű, kiscipő – is nagy segítség.
A szakember szerint a szülők mindent megtesznek azért, hogy gyermekeiknek elegendő étel jusson, az alapítvány munkatársaival hetente találkoznak. A hónap végén, amikor az amúgy is szűkös családi keret megcsappan, élelmiszer adományokat visznek: általában liszt, olaj, cukor és tésztát van a csomagban.
A jótékonysági hangverseny a nehéz sorsú családok élethelyzetére, küzdelmére hívta fel a figyelmet, ahol az evangélikus templom kórusa után Mohay Anna (cselló) és Berényi Luca (zongora) tolmácsolásában Bartók, Bach és Suchmann művek is felcsendültek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!