Közélet

2014.12.12. 14:07

Adósmentés: mi történik, ha Strasbourgban semmisítik meg?

„A „bizonyítványt” az Ön törvénytervezetéről a Fővárosi Ítélőtábla három olyan hivatásos bírája állította ki, akiknek hozzáértéséről senkinek sem lehet kétsége” – írja Trócsányi László igazságügy-miniszternek címzett nyílt levelében Léhmann György.

Fónai Imre

A siófoki devizahiteles ügyvéd a miniszternek a Népszabadságban megjelent interjújára reagál, melyben Trócsányi azt állítja: az úgynevezett adósmentő törvény az Európai Bíróság előtt is megállja a helyét. Léhmann azonban a jogszabály megszületése óta amondó, hogy alkotmányos és európai jogelveket is sért.Mi történik, ha néhány év múlva kiderül, az Alkotmánybíróság – egyes vélemények szerint kifejezetten politikai megfontolásokból – rosszul döntött, és a szerződések tisztességtelenségének vélelméről szóló szabályozás nemzetközi egyezményekbe ütközik? – teszi fel a kérdést a Népszabadság. Trócsányi László azt válaszolja: – Azt a feltételezést sértőnek tartom és visszautasítom, hogy az alkotmánybírákat a szakmai szempontokon kívül valaha is bármilyen más megfontolás vezetné. A devizahiteles törvények előkészítése során egyébként alapos munkát végeztünk, így aki a tisztességes eljáráshoz való jog sérelméről vagy a visszamenőleges jogalkotás tilalmáról beszél, bizonyosan téved.

Az üggyel kapcsolatban kétféle jogászi megközelítés létezik. Az egyik a bankokat képviselő ügyvédeké, akiknek szíve joga, hogy politikai döntésről beszéljenek. A másik vélemény szerint a törvény nem alkotmánysértő, mert egy 1993 óta hatályos uniós irányelven alapul. Bizonyos vagyok benne, hogy az álláspontunkat akár Strasbourgban is meg tudjuk védeni, ha az ügy esetleg oda kerülne.

Léhmann György szerint a törvény viszonyát a tisztességes eljárás jogához még el sem bírálta az Alkotmánybíróság. A Fővárosi Ítélőtábla ellenben „ízekre szedte” a devizahiteleseket megsegítő jogszabály a grémium szerint alaptörvényellenes rendelkezéseit. Az ítélőtábla három bírája szerint – emlékezteti nyílt levelében Léhmann a minisztert – egyebek között súlyosan sértik a jogbiztonságot és a bírói függetlenséget, olyan közvetlen befolyást gyakorolnak a magánjogi jogviszony elbírálására, amely összeegyeztethetetlen a bírói függetlenség alkotmányos elvével. A siófoki ügyvéd úgy véli, ha a hazai fórumok előtt nem, akkor az Európai Bíróság előtt igenis lehet keresnivaló, arra ugyanakkor a miniszter sem adott választ, hogy mi történik, ha Strasbourgban semmisítik meg a devizahitelesek tízezreit érintő jogszabályt?

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!