Közélet

2014.12.16. 19:45

Harmincan, gödörben: Siófokon most kevesebben tüntettek

Novemberben nagyobb érdeklődést váltott ki az akkori siófoki megmozdulás, most ugyanis jó, ha harmincan voltak a Gáti-gödörben.

Fónai Imre

– Ki melyiket kéri? Van „ne lopj” felirat, akad „ne kívánd...” is, csak a Bibliából idéztem, meg azért még egy „rendszerhiba” felirat, a netadóra is gondolva – sorolja a kínálatot Bozai Ágota, a siófoki tüntetés egyik szónoka és szervező-bejelentője kedden este a Gáti-gödörben. A siófokiak így emlegetik a kulturális központ előtti teret, a pesti tüntetéssel szolidaritást vállaló siófoki demonstráció helyszínét. – A múltkor többen voltunk – mondja az ATV kamerájába Bozai Ágota és valóban, novemberben nagyobb érdeklődést váltott ki az az akkori megmozdulás, most ugyanis jó, ha harmincan vannak. – Az a fontos, hogy a rendőrök ne legyenek többen, mint mi – mutat a „tömegdemonstráció” egyenruhás biztosítóira a főszervező és ez a minimálcél teljesül is. – A kormánypolitika helyi szinten is lecsapódik, nagyon sok mindennel nem értünk egyet a helyi közéletben sem – feleli Bozai Ágota a riporteri kérdésre.
[caption id="" align="aligncenter" width="430"] Harmincan, gödörben Siófokon
[/caption]
– Gyertek közelebb, jobban halljuk egymást, hangosítás nincs, ez egy szegény tüntetés – gyűjti össze a csapatot az író-műfordító, exújságíró hölgy, amire szükség is van, mert két, a téren műanyag motorjával átrobogó kisfiú hangosabb a szónoknál. Kovács Péter kezdi, az egykori helyi televízió egykori főszerkesztője képviselőjelöltként indult az októberi választáson DK-színekben és úgy összegez, hogy sokat is és keveset is értek el egyszerre az eddigi demonstrációk. Sokat, mert sok mindenben meghátrált a kormány és keveset, mert még nagyon sokszor ki kell menni a térre, hiszen csak a tömeg erejével lehet hatni a hatalomra. Felemlegeti, hogy „kaptak a pofájukra” a Facebook-on, amiért adventben sem nyugszanak. – Drogteszt, netadó, korrupció, útdíj, vasárnapi zárva tartás, hát ez talán adventhez illik? – teszi fel a kérdést Kovács, mire egy hölgy megböki a vállam és azt súgja: – Érdekes, az ágál a legjobban a mostani tüntetések ellen, aki itt anno a Gyurcsány-ellenes tüntetéseket szervezte...– Mit csinált a siófoki képviselő-testület az özönvíz utáni napokban? – ezt már Bozai Ágota kérdi, rátérve a helyi ügyekre. – Egyhangúlag megszavazta az ingyen okostelefon-osztást, ami 57 millió forintba fáj a városnak. És most, a legutóbbi ülésen egyhangúlag az akció leállítására voksoltak. Vannak, akik akkor megszavazták, most visszavonták. Mikor gondolkodtak? Ilyen egy felelős képviselő? Mondjanak le!
Utóbbi szavai egyetértésre találnak a „tömegben”, szó esik még a régi könyvtárépület „átpasszolásáról” egy pesti festőnek ahelyett, hogy a helyi civil szervezetek kaptak volna ott helyet, az egyik képviselő fia is szóba kerül, aki felügyelőbizottsági tagságot nyert el, s az is, hogy állítólag több képviselő áll cégén keresztül szerződéses viszonyban a várossal, busás hasznot húzva ebből. Csütörtökön a rendkívüli testületi ülésen a helyük, ebben maradnak végül a siófoki demonstrálók.

Címkék#siófok

Ezek is érdekelhetik