Közélet

2014.12.14. 14:42

Nyílt nap pótszékkel

Építőipar. Somogy. Jövő. A három szó között ma jóformán semmilyen kapcsolat nincs. Hogy ez változzék, annak egyik pillére a gyakorlatközpontú, széleskörű szakmai képzés.

Harsányi Miklós

Hiány van a jó szakmunkásokból, s előreláthatóan tovább nő az igény a magasan képzett, elhivatott és tapasztalt dolgozók iránt – hangzott el a kaposvári építőipari szakközépiskola szombati nyílt napján, ahová leendő kőművesek, ácsok, festők és asztalosok jöttek el. Volt olyan fiatal, aki már most eldöntötte: ha végez, rögtön Nyugat-Európába vándorol.
Pótszéket kellett behozni az építőipari előadótermébe, a vártnál több pályaválasztás előtt álló diák érkezett. A helybelieken kívül a megye távolabbi településeiről is jöttek fiatalok, néhány fiú és leány szülői kísérettel toppant be. Délelőtt újabb csoport jelentkezett, közel 150 fiatal próbált benyomást szerezni az építőipar jelenéről, s ami talán számukra még fontosabb, a jövőjéről.– A gép-, illetve az építőipar meghatározó ágazat a nemzetgazdaságban – hangsúlyozta Agócs Attila, a kaposvári építő- és faipari szakképzőiskola igazgatója. – Ha ezeken a területeken kedvező fordulat zajlik le, az pozitív hatást gyakorol szinte valamennyi szegmensre. Az építőiparnak kiválóan felkészült, motivált szakmunkásokra, technikusokra és mérnökökre van szüksége. Iskolánk stratégiai célja, hogy ezt az elvárást teljesítsük.

– A kőműves és a hidegburkoló szakma érdekel – mondta Székely Mihály, aki édesapjával, Székely Bélával érkezett. A kamaszfiú focizik, a sportolás mellett jól kamatoztatható végzettséget szeretne. Apja – aki három szakmáról szerzett papírt – egyetértően bólogatott.
– Nagyon jó benyomást szereztem az építőipari szakközépiskolában – így a férfi. – Döntő, hogy a fiatalok megfelelő körülmények között szerezzék meg a tudást, mellyel később elboldogulhatnak az életben.
Nehéz pálya a választás, az se, mindegy, hogy mi vár menetközben a diákokra. Az ácsok és a bádogosok ösztöndíjra számíthatnak, aki iparkodik, havonta közel 30 ezer forintot kaphat. S mi lesz később? A 20 éves Galambos László asztalosnak tanul, több képesítést szerez az intézményben, ahol hatodik éve tanul.

– Tetszik a fa, a bútor, feltétlenül a szakmában szeretnék dolgozni – jegyezte meg. – Szerintem jó szakmunkásokra most és később is szükség lesz idehaza, bár a korosztályomból sokan külföldre mennek a jobb fizetés miatt, a fiatalok gyakran Ausztriában, Németországban keresnek munkát.
Fliszár Béla, az asztalosok mesteroktatója elégedetten nyugtázta a jelenlegi hallgatók hozzáállását, s abban bízik, hogy újabb tehetséges fiatalok választják az építőiparit. A boltöv falazás és a téglakötés rejtelmeiből kaptak ízelítőt azok, akik a kőművesek bemutatóját tekintették meg: vezetőjük, Kurdi Lajos beszélt a szakma szépségéről a diákoknak.
– Érdekelje őket a szakma, s legyenek motiváltak – Árvai József mesteroktató ezt várja el a festő tanulóktól. A pályaválasztás előtt álló vendégsereg bepillantást nyerhetett a képzés rejtelmeibe: a díszítőfestés jó pár fiatalt lenyűgözött.

Itthon bizonyítanak a szakik

– Építőipar nélkül nincs fejlődés – emelte ki Budai Ferenc, az Iposz megyei elnöke, remélve, hogy van jövője az építőipari szakmunkásképzésnek. Ma a fiatal és középkorú kőművesek, ácsok, asztalosok vagy éppen festők jelentős része Németországban, Ausztriában vagy épp Nagy-Britanniában igyekszik állást keresni, egzisztenciát teremteni.
– Ingolstadt környékén jártam, daru daru hátán volt, sok építkezést láttam – osztotta meg élményeit Karalyos József, a kaposvári Karalyos Kft. ügyvezetője. Úgy vélte: hazánkban egyelőre az állami beruházások húzzák az ágazatot, ám arra volna szükség, hogy a kkv-szektor a tömeges magánerős lakásépítésben lehetőséghez juthasson. A közel 20 főt foglalkoztató kaposvári Pylon-S Kft-nél öt 30 évnél fiatalabb munkaerőt alkalmaznak. Spánicz János ügyvezető szerint egyelőre kevés fiatal választja az építőipart, ám lényeges az utánpótlás biztosítása.

Címkék#Kaposvár

Ezek is érdekelhetik