Közélet

2015.01.06. 18:29

Simicskáék és a többiek: pályázat nélkül a nagyok „nyertek”

Ezerötszáz hektárnyi földet kaptak a Simicska-érdekeltségek pályázat nélkül – összesített a Blikk, mely nemrég perelte ki a Nemzeti Földalaptól (NFA) a pályáztatás nélkül bérbeadott állami földterületek szerződéseit.

Fónai Imre

Korábban megírtuk, hogy tizennégy ilyen, Simicska Lajoshoz köthető cégnél landoló földdarab esetében érintett somogyi föld is, valamennyi Balatonszabadi határában. Az pedig Ángyán József exállamtitkár földjelentésében olvasható, hogy a pályázat nélküli bérlők  országos toplistáján „legeredményesebb” somogyiként a vízvári BHV Kft. a huszonharmadik ötvenkét darab birtoktesttel, a babócsai Határőr Zrt. pedig a harmincötödik, negyvenegy birtoktesttel.

„A pályázatos rendszer eredményeinél is riasztóbb képet kapunk” Ángyán szerint a nyilvánosság elől teljes mértékben elzártan megkötött megbízási szerződéseket szemügyre véve. Két módszer létezik erre az egykori szakállamtitkár szerint, az egyik, amikor az NFA meghirdeti ugyan a pályázatot, ám utóbb érvényteleníti, és – a föld megművelésének kötelezettségére hivatkozva – a nyilvánosság teljes kizárásával, megbízási szerződéssel az előre kiszemelt „nyertesnek” adja bérbe. Még elterjedtebb volt az utóbbi időben az, hogy a lejárt bérleti szerződésű területekre különböző indokokkal nem is hirdettek földbérleti pályázatot. E területek használói – helyben általában köztudottan – tőkés társasági nagybirtokos körből kerülnek ki.
„Az NFA – így Ángyán – 2013 őszén sok esetben immár negyedszer is meghosszabbította ezeket a nyilvánosság elől elzárt megbízási szerződéseket. Ebbe a körbe tartozik a lepsényi földek esete. Itt a korábbi földhasználóval – a Nyerges Zsolt Közgép-elnök és Simicska Lajos „kormányközeli” nagyvállalkozó érdekeltségi körébe tartozó Mezort Zrt. leányvállalatával, a Dél-Balaton Agro Kft.-vel – kötött immár sokadszor megbízási szerződést az NFA. Pedig a felszabaduló több száz hektár földre évek óta váró, a birtokpolitika hivatalosan meghirdetett irányelveinek minden tekintetben megfelelő, helyi, gazdálkodó családok 2010 óta folyamatosan kérik, hogy a saját településük határában lévő állami földterületeket bérbe vehessék.”

E lepsényi, enyingi földek érnek össze a balatonszabadiakkal és vár e földekre évek óta számos somogyi gazdálkodó is. Ángyán József összesítése beszédes: több mint 24 ezer ilyen módon bérbe adott állami birtoktest közel 75 százalékát társas vállalkozási formában (rt., kft., bt. 63,2, szövetkezet 11,4 százalékban) működő nagybirtokok használják. Arra is emlékeztet: „A földművelési kormányzat e közben, mint például a fontos közfeladatokat ellátó, nemzetközi hírű kishantosi nonprofit kft. elutasítása esetében, nem átall arra hivatkozni, hogy „tőkés társaságoknak nem ad bérbe állami földterületeket”, továbbá arra, hogy „a lejárt bérleti szerződésű területeket meg kell pályáztatnia”...”Kicsi, rossz földek tízmilliós területalapú támogatással

Sok apró területről van szó, árok, legelő, kisebb szántó, sok helyütt a traktor se tud megfordulni – válaszolta a Blikk kérdésére Farkas Sándor, a mezőgazdasági bizottság fideszes alelnöke, akinek a cége 56 földdarabot nyert el pályázat nélkül. Amikor a lap emlékeztette, hogy akad azért 50 hektáros terület is, arra azt felelte: olyan is van, de az meg rossz minőségű. A Blikk szerint ezen használhatatlan, rossz földek után járó területalapú támogatás több mint tízmillió forint évente.

Lapunk 2003 áprilisában készített interjút az egyik somogyi érintettel, a bábonymegyeri Ágh Jánossal, aki azt mondta: „Van ötszázharminc nagy állatom, és egy szarvasmarhára két hektár föld adható. Kérvényeztem: ha kényszerhasznosításba adják a földeket, akkor én igényt tartok rá. Föld műveletlenül nem maradhat, nekem pedig van kellő számú állatom, a földet nem mindenki tudja megművelni, beszélni könnyebb. Én eddig is megmutattam. Lelkiismeret-furdalásom nincsen, van háromezer birkám, száztíz szürkemarhám, harminc lovam, kétszáz kecském. Hét alkalmazottam van, plusz a családtagok, havi négy-ötszázezer forint tébét fizetek, vagyis nem kispályázunk”.

Ezek is érdekelhetik