Közélet

2015.02.26. 17:52

Elfogadták a költségvetést Siófokon, aztán megemelték a tiszteletdíjukat

Miután teljes egyetértésben fogadták el a siófoki képviselők csütörtökön a város közel kilencmilliárd forintos, a korábbiakkal ellentétben a városközpont helyett Siófok más részeinek fejlesztésére koncentráló költségvetését, a tiszteletdíjukat is megemelték

Fónai Imre

. Lengyel Róbert polgármester úgy fogalmazott, hogy az emelkedés csekély mértékű, személyenként néhány ezer forintot jelent. – Az első gondolatom nekem is az volt: nem biztos, hogy az év első döntéseinek egyike kellene hogy legyen a tiszteletdíjak emelése – így a városvezető. – Ám a siófoki tiszteletdíjak ezek után sem haladják meg a hasonló nagyságú hazai városok átlagát, ráadásul kilenc éve történt utoljára növelés. S azért is tudom megszavazni magam is, mert megelőlegezett bizalomnak szánom a képviselők felé annak reményében, hogy a költségvetés-alkotáshoz hasonlóan végig tudunk menni egyetértésben a büdzsé által kijelölt úton. Egy további lépés tehát az igen szavazatom a még jobb együttműködés irányában.Tíz igen, egy nem, egy tartózkodás – ez volt a szavazati arány. A jobbikos Orbánné Wald Marianna jelezte: neki az a véleménye, hogy a költségcsökkentő döntések sorába ez nem illik bele.
Hozzájárul a város a társasházak energetikai korszerűsítéséhez, e célra idén és jövőre is 120 millió forintot helyez tartalékba – ez is csütörtöki döntés. Az állami pályázaton ötven százalék lehet a támogatás mértéke, az önkormányzat a fennmaradó ötven százalék felét állja, nyertes pályázat esetén lakásonként maximum 300 ezer forintot. Szociális rendeletet is alkottak, mert ahogyan Kónyáné Zsarnovszky Judit jegyző fogalmazott, „a segélyeket mostantól a városnak kell kitermelni, az állam nem biztosít hozzá forrást”. A városőrség önállósága megszűnik, a jövőben a városháza hatósági osztályának részeként működik.

Plusztámogatást kért az önkormányzattól a siófoki TDM-szervezet, a fürdőegylet. A hatmillió forintot azonban egyelőre nem biztosították a turisztikai szervezetnek, a pénzügyi bizottság javaslatára meg kell próbálkozniuk azzal, hogy saját bevételből termeljék ki. A város egyébként 26,5 millió forinttal támogatja a fürdőegyletet a költségvetésben, ezen kívül nemrég 10,4 millió forintos áfafizetést átvállalt tőlük egy pályázat kapcsán.

A TDM-nek azt az ötletét sem díjazta a képviselő-testület, hogy egy hagyományteremtő május végi szezonnyitó bál költségét, négymillió forintot biztosítsa. – Ha már bál, akkor ne „kispályás” legyen, hanem egy Annabál-jellegű, nagyszabású, aminek meg kell találni a támogatóit és akkor a város is támogatni fogja – mondta Csorba Ottó, a pénzügyi bizottság elnöke. – Már most el lehet kezdeni az első, 2016-os bál szervezését.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!