Közélet

2015.02.10. 17:09

Gelencsér Attila: májusban lesz először kevesebb a törlesztő

Hasznos tanácsokat és tudnivalókat igyekezett megfogalmazni a devizahiteleseknek Gelencsér Attila, Kaposvár országgyűlési képviselője a február elsején elindult banki elszámoltatásról keddi sajtótájékoztatóján. Bár a képviselő szerint pontos számot nehéz mondani, de hozzávetőlegesen ötezernél több hitelszerződés érintett a választókörzetében, s előreláthatólag tízmilliárd forintot kapnak vissza a Kaposváron és a környéken élők 2015-ben. – Májusban lesz először kevesebb a törlesztőrészlet – mondta –, akiknek pedig már megszűnt a szerződésük, azok szintén májusban az elszámolás szerinti összeget készpénzben kapják vissza.

Márkus Kata

– A forinthitelekre is vonatkozik az elszámolás – hangsúlyozta keddi sajtótájékoztatóján Gelencsér Attila, Kaposvár országgyűlési képviselője – ám a forinthitelesek közül senki ne számítson komoly összegre. Ugyanis ezek esetében nem beszélhetünk sem árfolyamrésről sem árfolyamkockázatról, s ezen hitelek esetében a kamatok is alacsonyabbak voltak. A választókörzetemben érintett nagyjából ezer autóhiteles pedig a többletterhektől szabadul meg, 250-260 forintra áll vissza a devizaárfolyam.

Gelencsér Attila javaslatai közt elsőként intette óvatosságra a pereskedő hiteleseket. – Több száz per lehet még folyamatban – mondta –, vagyis ügyvédek szakosodtak arra, hogy bírósági úton megsegítsék a devizahiteleseket. Lehet, hogy érdemes volna megszüntetni ezeket a pereket, mert ha végigviszik azokat, előállhat a se pénz, se posztó esete. Ugyanis az állami megoldás a jó. 
– Mi tehát a teendő? – tette föl a kérdést Gelencsér Attila. – Mivel a bankokra rója a törvény a kötelmet, nekik kell jelentkezniük. Ezért hát az ügyfeleknek jelenleg nincs teendőjük. Azoknak sem, akiknek már lejárt a szerződésük. Kivéve azokat, akik 2011-ben, 2012-ben végtörlesztettek. Nekik jelentkezniük kell a bankjuknál, és illetéket is kell fizetniük. Aki viszont április 30-ig nem kap megkeresést, azt követően jelentkezzen a bankjánál. Illetve az is, akinél lakcímváltozás történt.

Gelencsér Attila szerint nem vonatkozik a banki elszámolás a 2004 május elseje előtti hitelekre, illetve a 2009 július 27. előtt lejárt hitelekre sem. – Nem érdemes várni banki megkeresést a folyószámlahitelekre és az állami támogatással felvett lakáscélú hitelekre sem – hangsúlyozta. – Nem vonatkozik az elszámolás azon hitelekre sem, amelyek a nemzeti eszközkezelő közbenjárásával már megszűntek, illetve a vállalkozói és vállalati hitelekre sem. Amikor pedig megtörtént az elszámolás, megindul majd a harc az ügyfelekért, mert piaci átrendeződés várható. Ezért tehát körültekintő bankválasztásra is felhívom mindenki figyelmét.Gelencsér Attila kitért tájékoztatójában az árfolyamkockázat-hisztériára, ami szerinte érthető, ugyanis hangzottak el félreérthető mondatok is ezzel kapcsolatban. – Érdemes tehát aláhúzni, hogy az elszámolás kulcsa nem a forintosítás és az árfolyamkockázat, hanem a kamatok és a költségek – emelte ki. – Mert a tehernövekmény egyik fele ez, a másik ötven százalék az. Azon az oldalon, amit árfolyamkockázatnak hívunk, nem engedett változtatni a kúria. Ezért a költség- és a kamatoldalon tudtunk segíteni az embereknek. Így az elszámolás végeredménye olyan, mintha 190 forinton forintosítottuk volna a hiteleket. Ám ma már tudható, hogy svájci frank esetében 256, euró esetében 309 forinton történt ez meg.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!