Közélet

2015.02.03. 14:38

Gyermekbántalmazás Mezőcsokonyán? A nevelőanyát vádolja a kislány

Egy mezőcsokonyai nevelőszülőtől visszavették a nevelt gyermekeit, mert a gondjaira bízott egyik kislány azt állította, hogy az asszony bántalmazta. A falusiak kétkedve fogadták a hírt, többen kiálltak a nevelőszülő mellett, s helyiek keresték meg lapunkat is a történtekkel.

Kovács Gábor

– Két és fél évig neveltem a most kilenc éves kislányt, de sajnos kezelhetetlennek bizonyult: csúnyán beszélt, hazudott, lopott, végül egy másik nevelőszülőhöz került. Ott hetek múlva megrágalmazott azzal, hogy pszichésen és fizikailag is bántalmaztam – mondta a mezőcsokonyai nevelőszülő. – Ezután feljelentést tettek ellenem hivatalból, de ami a legjobban fájt, hogy azonnal elvitték tőlem a kisebbeket is, mert egy két és fél és egy három és féléves gyereket is neveltem, valamint másfél éves kora óta nálunk volt egy kisfiú, akit a nagybajomi nevelőotthonból kaptam. Eleinte se járni, se darabos ételt enni nem tudott, én tanítottam mindenre. A kicsik nagyon hozzánőttek a családomhoz, a saját gyermekeim is sírtak, amikor el kellett válnunk.A nevelőszülő azt mondja, nemcsak lelki tortúra ez a számára, hanem a megélhetése is veszélybe került. Arról is van tudomása, hogy más kollégái is jártak már így.
– Sokat befektettem és önerőből áldoztam arra, hogy nevelőszülő lehessek. Felmondtam a korábbi munkahelyemen, és egy hivatásos tanfolyamot is elvégeztem. De nevelőszülőként pengeélen táncolunk, mert a megélhetésünket egyik napról a másikra megszüntethetik – panaszolta az asszony. – Jogunk nincs ugyanis, csak kötelességünk. Gondolkodtam azon, hogy össze kéne fogni más nevelőszülőkkel is, hogy együtt tudjunk fellépni az érdekeinkért.

Somogyban 245 nevelőszülői családot működtet az állam, ezen kívül néhány család egyházi nevelőszülői hálózathoz tartozik, tudtuk meg Tomorné Huber Évától, a Somogy Megyei Gyermekvédelmi Igazgatóság vezetőjétől.
– Ha bántalmazás gyanújáról értesülünk, a gyámhatóság tájékoztatást kér a területi gyermekvédelmi szakszolgálattól, a gyermekvédelmi gyámtól és a nevelőszülői hálózatot működtetőtől. Amennyiben a gyanú felmerült, a „zéró tolerancia” elvének megfelelően, a gyermek teljes fizikai és érzelmi biztonságának garantálása érdekében a gondozási helyét azonnal módosítani kell – mondta az igazgató asszony.

– A szubjektív mérlegelés helyett minimálisra csökkentjük a további rossz bánásmód kockázatának lehetőségét, új gondozási helyre visszük, így gondoskodunk a biztonságáról. Egyetlen perccel sem hagyhatjuk tovább a gyermeket a számára kockázatos körülmények, személyek között. Ezzel egyidejűleg a gyámhatóság tesz feljelentést a rendőrségen. Szükség szerint a gyermek orvosi és pszichológiai vizsgálaton vesz részt, egyrészt a feltételezett bántalmazás körülményeinek feltárása céljából, másrészt a traumák oldása érdekében.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!