Közélet

2015.02.24. 18:19

Hangostérkép segíti a látássérülteket

Hangostérkép segíti a látássérülteket a megyei kormányhivatalban: egy mobiltelefonos alkalmazással az épület összes helyisége könnyen elérhetővé válik számukra. A példaértékű fejlesztést később más intézményekben is bevezethetik.

Harsányi M.

– A korlátot követve tudunk eljutni a címerterembe – hangzott mobilon az utasítás. Hosszú János, a Vakok és Gyengénlátók megyei egyesületének alelnöke gyakorlati bemutatót tartott a rendszer használatáról a keddi sajtótájékoztató előtt.
Neszményi Zsolt kormánymegbízott, a megyei kormányhivatal vezetője hangsúlyozta: fontosnak tartják, hogy mindenki egyenlő esélyekkel vehesse igénybe a közszolgáltatásokat. A látássérültek részére kidolgozott új rendszer fejlesztését tavaly október 15-én, a Fehér bot napján jelentették be, s hivatalosan most adták át.

Elhangzott: a telefonos applikáció (IOS, Andorid) szövegszerű rámondással segíti a tájékozódást. Az épületben – amely a törzshivatal és a kormányablak mellett a négy szakigazgatási szervnek is otthont ad – nemcsak a vakok és gyengénlátók akadálymentes közlekedését, hanem az ügyintézést is megkönnyíti az új lehetőség. A sorstársak egyebek mellett megtudhatják, hogy a felkeresni kívánt osztály hol található, mikor van ügyfélfogadás, s a szervezet elérhetősége is pillanatok alatt kikereshető. Hosszú János, az egyesület elnöke szerint egyszerű, letisztult, logikusan épül fel a mobilos alkalmazás.Az alkalmazás kifejlesztése közel 1,5 millió forintba került, s két hónapig tartott. Tervek szerint újabb nagyforgalmú somogyi intézményeken kívül más megyékben is bevezetnék az országban egyedülálló mobilos alkalmazást. Kedvezőek a visszajelzések, eddig közel 1000-en töltötték le az ingyenes alkalmazást. Faragó László ötletgazda kiemelte: frissítik az információkat, ezzel is igyekeznek megkönnyíteni a látássérültek helyzetét.

Címkék#Kaposvár
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!