Közélet

2015.02.11. 07:10

Hová tűnt az uniós 600 millió? Nincs elszámolás a roma önkormányzatnál

A két somogyi képviselő egyike sem vett részt az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) hétfői rendkívüli közgyűlésén, melyen a Híd a munka világába–Szociális szövetkezetek 600 millió forintos uniós támogatásának felhasználásáról szerettek volna többet megtudni a küldöttek. Miután a közgyűlés határozatképtelen volt, nem sikerült tisztázni a vádakat: az összeg jelentős részét nem rendeltetésszerűen költötték el, sőt, közbeszerzési korrupció is felmerült.

Vas András

A botrányt Hadházy Ákos LMP-s politikus robbantotta ki, aki szerint az ORÖ összesen 28,7 millióért, egyenként három-millióért bérelt autókat fél évre, 31 millióért vett irodabútort, az irodát 26 millióból újították fel, 31 millió forintot költöttek egy tanulmányra a toborzás eljárásrendjének kidolgozásáról, 19 milliót egy másikra, arrók, milyen szoftvereket kellene megvásárolniuk. Számítógépes hálózatot 31 millióból alakítottak ki, 21 millióért vettek hét számítógépet...

Hadházy szerint az ORÖ 31 millió forintért bízott meg egy ügynökséget sajtószóvivői feladatokkal, egy másik cég 30 milliót kapott médiavásárlásra, ugyanennyi folyt el külön-külön projektmenedzsmentre és a projekt számvitelére, 13 millió nyomdai szolgáltatásokra, s egyetlen  munkahelyet sem teremtettek.
Vajda László, az ORÖ alelnöke szerint Farkas Flórián fideszes országgyűlési képviselő, a szervezet korábbi elnöke titkosított minden dokumentumot, Makai István, a Roma Polgári Tömörülés elnöke pedig közölte: nem tudnak olyan programról, amelynek megtörtént volna a tisztességes pénzügyi és szakmai elszámolása.– A tervek szintjén jutott pénz a 600 millióból Somogyba – felelte megkeresésünkre Balogh Imre, a megyei cigány kisebbségi önkormányzat vezetője –,  létszámarányosan vették figyelembe a somogyi projekteket.
Balogh Imre 2012 végén váltotta a megyei romavezetői székben Berényi Lászlót, így állítása szerint nincs teljes rálátása a projekt somogyi alakulására, ám emlékezete szerint két-három program futott a megyében, s nagyjában százötvenen vehettek részt benne, így elvileg 11-12 millió forint jutott Somogyba.
– Hol hetvenen, hol harmincan, máskor nagyjából ötvenen kaptak lehetőséget többek között közösségszervezőként, munkaügyi szervezőként – állította. – Minden olyan programból kivettük a részünket, melyben Somogy lehetőséget kapott.
A projekttel kapcsolatos botrány ügyében nem akart állást foglalni, csak annyit mondott: hiszek benne, hogy az ORÖ tisztességesen járt el mindenben.

– Nem tesz jót, ha ilyen kérdések merülnek fel egy alapvetően felzárkóztatást elősegítő projekt kapcsán – jelentette ki –, s nagyon remélem, hogy az esetleges vizsgálatok mindent és mindenkit tisztáznak.
A megyei cigányságot elvileg Bogdán Sándor és Berényi László képviselhette volna a rendkívüli közgyűlésen, ám egyikük sem utazott el Budapestre. Berényi Lászlót megpróbáltuk telefonon elérni, hiszen amellett, hogy a projekt időszakában egy ideig ő vezette a megyei roma önkormányzatot, egyúttal az ORÖ alelnökeként, s országgyűlési képviselőként is dolgozott, azaz vélhetően meglehetős információmennyiséggel rendelkezik az ügyben, ám kórházi kezelése miatt nem sikerült utolérnünk.

Projekt: hátrányos helyzetű munkanélkülieket segített volna

A projekt célja a foglalkoztatási szövetkezetekhez tagként csatlakozó hátrányos helyzetű munkanélküliek foglalkoztathatóságának elősegítése – olvasható az ötmilliárdos összköltségű Híd a munka világába projekt leírásában, mely szerint a program a foglalkoztatási szövetkezet megalapításához és működésének megkezdéséhez szükséges előfeltételek kialakítását. A foglalkoztatási szövetkezet szervezeti célja a hátrányos helyzetűek foglalkoztathatóságának, munkaerő-piaci jelenlétének, társadalmi és gazdasági integrálódásának biztosítása, az esélyegyenlőtlenség felszámolása, a munkaerő-piaci diszkrimináció megszüntetése és a társadalmi kohézió erősítése. A projekt megvalósításában a Nemzeti Munkaügyi Hivatal és a Türr István Képző és Kutató Intézet mellett konzorciumvezetőként vett részt az ORÖ.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!