Közélet

2015.02.05. 18:44

Húsz centi hó: jelentős havazást hoz a mediterrán ciklon

Lesznek olyan tájak, ahol egyáltalán nem várható csapadék, ugyanakkor délnyugaton az intenzív havazásból helyenként akár 20 cm-t meghaladó friss hó is hullhat szombat délig.

Sonline/Időkép

– A korábbi napokban is emlegetett mediterrán ciklon az előző napi várakozásokhoz képest délebbi pályára került, így lesznek olyan tájak, ahol egyáltalán nem várható csapadék, mint az északi, északkeleti tájakon, ugyanakkor délnyugaton az intenzív havazásból helyenként akár 20 cm-t meghaladó friss hó is hullhat szombat délig – tájékoztatott Berceli Balázs, az Időkép.hu meteorológusa. – Pénteken kezdetben a Dunántúl délkeleti tájain ónos eső okozhat jeges útszakaszokat, valamint a déli országrészben havas eső, eső lehet a jellemző csapadékfajta, mely havazásba csak pénteken késő délután, este válthat át. Az ország déli felén még szombat reggel, délelőtt is lehet hószállingózás, kisebb havazás, de napközben mindenhol megszűnik a csapadékhullás, eközben pedig észak felől egyre többfelé felszakadozik a felhőzet, és napos időre van kilátás. Ugyanakkor a csapadéknak többfelé is sárgás, narancssárgás színt adhat az, hogy térségünk felé szaharai eredetű homok érkezik a magasban, és ez a csapadékkal együtt kimosódhat a légkörből, így érdekes színezetet kaphatnak a tereptárgyak.

Az északkeleti szél országszerte erős, viharos lesz pénteken, elsősorban a havazással érintett délnyugati tájakon hófúvásra is számítani kell, hótorlaszok kialakulhatnak, melyek megnehezíthetik a közlekedők dolgát, helyenként akadályozhatják járművek mozgását, ezért mindenképp tájékozódjunk útnak indulás előtt az érintett térség aktuális időjárási és közlekedési helyzetéről. Lehetőség szerint ajánlott az utazás elhalasztása is a délnyugati tájakon. Szombatra már valamelyest veszít erejéből a szél.

– Péntek reggel a délkeleti tájak kivételével mindenhol fagyhat, északkeleten a derültebb, havas tájakon akár -6, -7°C-ig is csökkenhet a hőmérséklet, nappal -1, +6°C várható – tette hozzá. – Szombat reggelre a havas, derült északi tájakon már -8, -9°C körüli minimumokat is mérhetünk. Vasárnap egy erős hidegfront érkezhet viharos széllel, hózáporokkal, helyenként akár villámlással, mennydörgéssel.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!