Közélet

2015.02.03. 07:01

Nem épül új városháza Siófokon, nincsenek az álmokra százmilliók

Nincsenek ma az álmokra százmilliók – íme egy vélemény döntéshozói körökből annak kapcsán, hogy a siófoki képviselő-testület felfüggesztette az „új városháza projektet”. Zárt ülést tartottak, így csak annyi tudható, hogy a jelenlegi pénzügyi lehetőségek ismeretében a már megkezdett előkészületeket nem folytatják tovább.

Fónai Imre

Ahogyan megírtuk, Orbán Viktor miniszterelnök márciusi siófoki látogatásakor nyilatkozta: tárgyalt Balázs Árpád polgármesterrel egy új városházáról. „A hajdani, Koós Károly-stílusú városháza visszaépítéséről is tárgyaltunk, hogy Siófoknak is legyen egy régi-új, tekintélyt adó, szimbolikus épülete; a mai városházában maradhatna a járási hivatal és oda kerülnének a különféle állami szervek” – így Orbán.A siófoki képviselő-testület a következő hónapban már állást is foglalt: a Fő tér sarkán épüljön fel az új városháza, ott, ahol a hajdani községháza állt. Már az önkormányzat és a járás közötti, a városháza épületének jelenlegi felosztásáról szóló megállapodás is tartalmazta, hogy „ a polgármesteri hivatal kiköltözése szükséges egy új városházába, ennek érdekében a kormánynál és a központi államigazgatási szerveknél kezdeményezőleg lépnek fel.”

Orbán Viktor tavaly, a választási kampányban tehát pozitívan állt egy új siófoki városháza felépítéséhez; ezért is lehetett gondolni, hogy állami beruházásról volna szó, a siófoki testület mostani döntése azonban nem erre utal. A régi épület egyébként a Fő tér sarkán ott állt, ahol ma a Bella Italia pizzéria (korábban Balaton cukrászda) működik. Akkor persze még községházának nevezték és 1955-ben bontották el.

Másik variációként tavaly áprilisban az is felmerült, hogy a Balaton fővárosában akár egy Balaton partján létesített városháza is elképzelhető volna, erre a célra ugyanis ideálisak lehetnének a főiskolai épületek, melyeket a Kodolányi főiskola elhagyott, a Kaposvári Egyetem pedig még nem népesített be. A képviselők többsége azonban nem ezt támogatta, de immár a Fő tér sarkára elképzelt városháza is lekerült a napirendről.


Árpádok felfüggesztése, avagy polgármesterek a falon

Bihari Puhl Levente, a leegyszerűsítve csak „extravagáns siófoki festőnek” emlegetett művész mindkét korábbi siófoki polgármesterről portrét készített, Molnár Árpádról (1990-94) és Balázs Árpádról (1994-2014) is. E két nagy méretű festmény a napokban kikerült a városháza falára. A portréalanyok utódja, Lengyel Róbert kezdeményezte ezt, Facebook-oldalán azt írja, hogy félretéve találta meg a festményeket az irodájában és mindkét elődje hozzájárulását kérte, mielőtt kitétette a képeket.
És milyen a Facebook, valaki már véleményezte is a portrékat: „Igen csekély művészi értékűek. A keret és az összhatás kispolgári giccsparádé. Inkább groteszk ábrázolások, mint tiszteletet keltők.”

– Az elmúlt 37 évben több mint ötszáz portrét festettem, ilyen pancser és hozzá nem értő véleményt még nem kaptam,
holott nem mindegyik arcképemmel voltam megelégedve – reagált az alkotó, Bihari Puhl Levente. – Balázs Árpád (egykori gimnáziumi padtársam) vetette föl 2006-ban, hogy több külföldi városházán is gyakorlat a polgármesterekről festett portrék elhelyezése és ő Siófokon is hagyományt szeretne teremteni ebből. Mások felvetették, hogy az egykori városatyákat, tanácselnököket is meg lehetne festeni. Egyetértek. Amúgy több portrémegrendelést is kapok, a budapesti Madarász Utcai Gyermekkórház igazgatóiról a hatodik portrém készült el nemrég.


 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!