Közélet

2015.02.27. 07:06

Orbán és Fico, végül Csányi - kőolajvezeték Kálmán-operettel

Negyvennyolc hegesztő és kétszáz további szakember dolgozott a Barátság I. kőolajvezeték magyarországi szakaszán – ez volt az elmúlt egy év legnagyobb beruházása a siófoki OT Industries-KVV Kivitelező Zrt. számára.

Fónai Imre

A most felújított csőrendszert 1962-ben a siófoki cég jogelődje, az akkori Kőolajvezeték Vállalat építette. A társaság néhány éve annak az Olajterv-csoportnak lett a tagja, melyben nemrég Csányi Sándor Bonitás 2000 Zrt.-je lett a főrészvényes. A siófoki szakemberek most a régi, elavult, 40 centiméter átmérőjű csöveket 45 centiméteresre cserélték. A beruházást a magyar-szlovák összekötő szakasznál Orbán Viktor magyar és Robert Fico szlovák miniszterelnök adta át. Az ünnepi beszédek előtt a siófoki születésű Kálmán Imre operettmelódiája csendült fel; Álom, álom, édes álom, énekelték a fellépő művészek.   – A vezeték nyomvonala a KVV Kivitelező Zrt. részére már nagyrészt ismert volt, mivel kilencven százalékban a régi Barátság I. vezetéket követi, csupán  néhány helyen távolodik el attól; kezdőpontja az Ipoly-menti Honton, végpontja pedig a százhalombattai kőolajfinomító területén van – tájékoztatta lapunkat Szarka Richárd projektmenedzser. – A teljes magyarországi csőszakasz összesen 7200 hegesztési varratból állt. Tizenhat irányított fúrásra volt szükség, ezek közül a legérdekesebb és egyben a leghosszabb a magyar-szlovák határ Natura 2000-es területe alatti 790 méter hosszúságú fúrás volt. Az új vezetékkel együtt  telemechanikai adatok továbbítására alkalmas optikai kábelt is fektettünk.

[caption id="" align="aligncenter" width="430"] Épül a völgyben a vezeték
[/caption]

A közös magyar-szlovák beruházás révén felújított 128 kilométeres hazai szakasz éves szállítókapacitása a korábbi 3,5 millió tonnáról közel hatmillióra nőtt. Így már a teljes magyar és szlovák, valamint részben a csehországi kőolajigény fedezhető lesz szükség esetén az Adria felől. Az 1100 dolgozót alkalmazó OT Industries Közép-Európa energiaiparban egyedülállóan komplex megoldásokat nyújtó vállalatcsoportja.

Nagy múltú siófoki tagja, a korábban Kőolajvezetéképítő Zrt. néven futó társaság – amint megírtuk – a Barátság I. előtt a szlovák-magyar gázvezeték hazai szakaszát építette, lengyelországi munkája nyomán pedig, az ott alkalmazott hegesztési technológiájáért Innovációs Nagydíjat kapott. Feladat tehát folyamatosan akad, ezzel együtt tavaly ősszel kisebb, de főként a hegesztő szakembereket érintő létszámleépítésről adtunk hírt a siófoki cég háza tájáról, azt akkor azzal indokolták, hogy „az új struktúra kialakítása személyi változásokkal is jár, de a termelés és a szolgáltatások is folyamatosak maradnak”. Akkor írták át a cégért OT Industries-KVV Kivitelező Zrt.-re.


Tízmilliárd forint árbevétel 2013-ban  

Hatvanegy éve, 1954-ben alakult meg Siófokon a Kőolajvezeték Vállalat, mely az 1974-es kettéválás előtt már 5100 dolgozót foglalkoztatott. Ekkor vált ki a cégből a Gáz- és Olajszállító Vállalat, a mai FGSZ Zrt. elődje. A magyar gáz- és olajipar meghatározó csővezeték-építő vállalkozása, Közép-Európa piacvezető gáz- és olajipari csővezeték-építő vállalata, az OT Industries-KVV árbevétele a HVG szerint 2013-ban 10,6 milliárd, adózott eredménye 282 millió forint volt. A cégtől tudjuk: 2013. évi értékesítésük nettó árbevétele több mint 35 millió euró volt.

Az energiabizniszben van a jövő?

A leggazdagabb üzletemberek toplistáját kormányzati ciklusokon átívelően vezető Csányi Sándor az agrárbizniszből a nyereségesebbnek ígérkező energiaszektor felé csoportosítja át erőit – írja a HVG, sejtetve, hogy Simicskáék kiszorulása is ennek a hátterében lehet. Csányi nemrég a 15-16 milliárdos költségűre tervezett mohácsi vágóhídi cégben eladta a Pick 24,9 százalékos tulajdonrészét, majd 31 százalékos tulajdonrészt szerzett Bonitás 2000 Zrt. cégével az Olajterv-csoportban, mely 2013-ban 71 milliárd forintos forgalmat produkált és monopolhelyzetet élvez a hazai olaj- és gázvezeték-építésben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!