Közélet

2015.02.16. 16:35

Segélyezés: az önkormányzatok nyakába sózta a konfliktusokat az állam

Mostantól az önkormányzatokra hárul a konfliktusok javarésze, az állam lesz a jóságos, amelyik a segélyeket osztja – ez a véleménye Schmidt Jenő tabi fideszes polgármesternek.

Fónai I., Márkus K.

A Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének (TÖOSZ) elnöke úgy számol: a somogyi városok fele egyetlen fillér állami támogatást sem kap márciustól a szociális segélyezéshez. Az ország 261 városa járhat így, ezekben több ugyanis 32 ezer forintnál az egy főre jutó iparűzésiadó-bevétel.Tab sem számíthat állami segítségre. – Nagyjából minden marad a régiben, új támogatási formát nem vezetünk be – mondta lapunknak Schmidt Jenő. – Tizennyolc millió forintos éves kiadás ez a városnak, korábban is ennyit költöttünk erre a célra saját forrásból. Nem kell tehát sem adót emelnünk, sem új adónemet bevezetnünk. Úgy vélem, lassan megszűnik az, hogy egy önkormányzat lakásfenntartási támogatást nyújt. Nem is lép a helyébe semmi, hiszen jelentős volt a rezsicsökkentés az elmúlt három évben.
A TÖOSZ-elnök ezzel együtt óva int attól, hogy bárhol olyan új szociális rendeletet alkossanak, amelynek nincs fedezete. Rákérdeztünk: Zugló „forradalmian” új tervezetéhez mit szól, ott ugyanis azt tervezik, hogy minden egyes kerületi lakosnak – az akár havi tízezer forintos lakhatási támogatáson túl – kiegészítik a jövedelmét 26 ezer forintra, ha az egy főre eső jövedelemszint ezt nem éri el.

Karácsony Gergely polgármester (PM) szerint ennek a költségeit a napi működésen spórolják meg. – Nem követjük a zuglói modellt – így a tabi városvezető. – Nem állunk olyan jól, mint a fővárosi kerületek. Ha belső költség-átcsoportosítással erre forrást lehet teremteni, akkor milyen költséggazdálkodás folyt eddig? S nem tudom, számol-e Zugló azzal, hogy ez a rendelet városon belüli átköltözésekkel járhat?


Kaposváron maradnak az önként vállalt feladatok

Kaposvár jelenleg kötelező támogatásként biztosítja az aktív korúak ellátását (ezen belül a rendszeres szociális segélyt és a foglalkoztatást helyettesítő támogatást), a lakásfenntartási támogatást, az adósságkezelési szolgáltatást, az önkormányzati segélyt és a méltányossági közgyógyellátást. Ezeken a kötelező ellátásokon túl tíz önként vállalt támogatási formát is biztosított Kaposvár 2014-ben, ilyen a méhnyakrák elleni védőoltás, a felsőfokú oktatási intézményekben tanulók lakhatási, illetve a gyermekintézményben fizetendő személyi térítési díj támogatása, a cigánytanulók ösztöndíja és a Bursa Hungarica Felsőoktatási Ösztöndíj, a krízis-, a gyógyszer- és az utazási támogatás, a zöldfoglalkoztatás és a méltányossági ápolási díj.

A szociális rendszer átalakítása értelmében az aktív korúak ellátása márciustól a járási hivatal hatáskörébe kerül át. Kikerül ugyanakkor a kötelező segélyezés köréből a lakásfenntartási támogatás, az adósságkezelési szolgáltatás és a méltányossági közgyógyellátás is azzal, hogy a március előtt megállapított támogatásokat folyósítani kell a jogosultság lejártáig. A rendkívüli élethelyzetbe került személyek részére jelenleg nyújtott önkormányzati segély elnevezése pedig rendkívüli települési támogatásra változik.

Kaposvár a jövő heti közgyűlésen tárgyalja a márciustól hatályos települési támogatásokra vonatkozó rendeletét, magyarul azt, hogy mely támogatási forma milyen keretek közt s mekkora összegben nyújtható majd. A tervezet szerint a jelenleg kötelező ellátások közül települési támogatás keretében továbbra is biztosítani kívánja Kaposvár a lakásfenntartási támogatást és az adósságcsökkentési támogatást az arra rászoruló családok számára. A méltányossági közgyógyellátás jogcíme megszűnne, a jelenlegi 24 támogatott részére gyógyszertámogatás keretében tud majd segítséget nyújtani a város. Az önként vállalt feladatok közül okafogyottá vált a méhnyakrák elleni védőoltás támogatása, hiszen azt az állam biztosítja a jövőben a 12. életévüket betöltő 7. osztályos leánygyermekek számára. A többi önként vállalt ellátásokat javasolják továbbra is biztosítani. Ezeken túl négy új önként vállalt feladat, beiskolázási segély, időszaki támogatás, karácsonyi segély valamint az idősek világnapja alkalmából nyújtott támogatás biztosítását javasolják.

A város új szociális rendeletében számos segélyezi forma feltételrendszerét változatlan formában megtartják, ugyanakkor például a gyermekintézményekben fizetendő térítési díj kifizetéséhez nyújtott támogatás esetén a jogosultság értékhatárát a nyugdíjminimum 120 százalékáról 200 százalékra, a gyermekét egyedül nevelő szülő esetében pedig 220 százalékra kívánják emelni. A lakásfenntartási támogatás összege jövedelemtől függően havi 2000 és 3500 forint között mozog majd, a felsőoktatási intézményekben tanulók lakhatási támogatása továbbra is legföljebb havi hatezer forint lesz. A beiskolázási segély évi egy alkalommal gyermekenként maximum tízezer forint lehet. Az idősek világnapja alkalmából nyújtott támogatást, tízezer forintot a 85 évnél idősebbek kaphatják októberben, a kérelmet augusztus 31-ig kell benyújtani. A karácsonyi tízezer forintos támogatást a Gyöngyfa otthon ellátottjai kaphatják Erzsébet utalvány formájában kérelem nélkül.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!