Közélet

2015.03.03. 15:49

„A bankokat kell perre kényszeríteni!” Léhmann figyelmeztet

Pereljen a bank! – Léhmann György szerint jelen pillanatban ez az egyetlen helyes válasz az adósok részéről, perre kell kényszeríteni a pénzintézeteket.

Fónai Imre

– A magyar ember jogkövető, ezzel él itt vissza mindenki – véli a siófoki ügyvéd. – Az adós megteheti, hogy fizet ugyan, de csak valami minimális összeget, mondván, szerinte ennyi jár a banknak. Pereljen emiatt a bank, melyet számos ponton el lehet ekkor buktatni. Hogyan vizsgálta például az adós hitelképességét? Vagy a kockázatfeltáró nyilatkozatból kiderültek-e világosan az adósokra leselkedő veszélyek? Annak idején vajon miért nem az euróhiteleket kezdték reklámozni? A két fél közül csak a bankok tudhatták: mesterségesen le volt értékelve 14 százalékkal a svájci frank, a bankok úgy számoltak, előbb-utóbb visszamegy és tiszta haszon lesz nekik, az adósok rovására.



Léhmann szerint ennek ellenére a pénzpiaci felügyelet és a kormány is a bankokat igyekszik védeni. – A svájci frank jegybanki alapkamatának csökkenésekor Lengyelországban csökkent az ügyleti kamat, nálunk amikor 2009-ben „elszabadult a pokol”, éppen hogy nőtt.

Az is magyar sajátosság: ha a bank állítja, hogy tartozol, már elég a kilakoltatáshoz, közjegyzői közreműködés révén. A kormány most azt mondja a bankoknak: adjatok valamit vissza az adósoknak, aztán a forintosítással örökre vége minden vitának. Én még mindig bízom a Kúriában és az Európai Bíróságban, szerintem nem fog ez sikerülni a „fiúknak”...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!