Közélet

2015.03.06. 16:02

A szülők kezében van a varázspálca

A család meghatározó szerepére, a szülő-gyerek kapcsolat fontosságára is felhívták a figyelmet a Logopédia Európai Napja alkalmából szervezett szakmai napon pénteken Kaposváron. A Somogy Megyei Pedagógiai Szakszolgálat Kaposvári Tagintézménye a Logopédusok Megyei Munkaközösségének szervezte a tanácskozást a Bárczi módszertani központban.

Márkus Kata

– Somogyban csaknem félszáz logopédus tevékenykedik – mondta el érdeklődésünkre Csikvárné Takács Anikó, a kaposvári tagintézmény igazgatója. – Valamennyi, az ötödik életévét betöltött gyermek számára kötelező a logopédiai szűrés, majd szükség esetén utazóellátás keretében működik a logopédiai szakszolgálat, vagyis helyben, az iskolában kapják meg a fejlesztést a gyermekek.
Csikvárné Takács Anikó úgy látja, manapság rendkívül nagy szükség van a beszédfejlesztésre. – A család szerepe e tekintetben is óriási – mondta. – Míg 15-20 évvel ezelőtt általánosságban csak pár hanghibával érkeztek a gyerekek fejlesztésre, addig manapság a 6-8 hanghiba sem ritka. Amit a család tehet az az, hogy minél több tapasztalási és beszédlehetőséget kínál a gyerek számára. S az sem baj, ha egy kicsit megpróbálnak lelassulni a családok. Beszélgessenek sokat a gyerekkel, az élő beszédnél ugyanis nincs jobb példa. S ha már beszélnek vele, engedjék őt is szóhoz jutni, ne sürgessék, legyenek türelmesek!Mráv Nikolett pszichológus a szülő-gyermek kapcsolati zavarok beszédfejlődésre gyakorolt hatásáról beszélt a tanácskozáson.
– Ha egy gyereknek egészen korai időszaktól kezdve az az alapvető szükséglete nem biztosított, hogy érzelmileg stabil családban legyen, akkor eleve megváltozik a kötődési viszonya a szülőhöz – mondta. – S ez globálisan kihat a gyerek viselkedésére, így a kommunikációjában is megjelenhetnek bizonyos zavarok. Elsődleges jel lehet, hogy a gyerek beszéde megkésik. Illetve a későbbiekben megjelenő dadogás mögött is kimutathatók pszichés faktorok. Figyelmeztető jel lehet a gyerek elnémulása, vagyis amikor a gyerek valakivel kommunikál, valakivel nem. Ám ahhoz, hogy felfedezhessük, a család működésének milyen problémái állhatnak a gyerek beszédproblémáinak a hátterében, minden alkalommal rendkívül alapos vizsgálat szükséges.

Címkék#Kaposvár
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!