Közélet

2015.03.04. 16:05

Buda-Cash-botrány: 17 település nem kapott meghívót Orbánhoz

Hatvanhét, köztük több somogyi önkormányzat vezetőjével találkozott szerdán Budapesten Orbán Viktor miniszterelnök. Tizenhét, a Buda-Cash-botrányban károsult település polgármestere azonban nem kapott meghívót a megbeszélésre, közülük tizenöten somogyiak, s ők nem is kapnak rendkívüli támogatást.

Vas András

A találkozón ugyanis megállapodás született, hogy a kormány 245 millió forint rendkívüli segélyt ad a pénzügyi vészhelyzetbe került önkormányzatoknak. Arról is szó esett, hogy a devizahitelezés mellett a 21. század legnagyobb hazai, intézményesített pénzügyi visszaélése rávilágított: konzultálni kell a Bankszövetséggel és a Magyar Nemzeti Bankkal, hogyan lehetne hatékonyabbá tenni a pénzügyi ellenőrzéseket.

Komlósd, Porrog, Őrtilos, Fonyód, Zselicszentpál, Rinyaújnép, Zselickislak, Somogybükkösd, Cserénfa, Szentbalázs, Porrogszentpál, Kaposgyarmat, Darány, Libickozma, Simonfa. Tizenöt somogyi település, melyek vezetői nem kaptak meghívást a kormányfői megbeszélésre. Országosan tizenheten lettek páriák, azaz jelentős részben – egy-egy fejéri és hevesi település mellett – somogyiak a kárvallottjai a döntésnek. A Nemzetgazdasági Minisztérium indoklása szerint a tizenheteknél a februárban kapott költségvetési támogatás elég volt a márciusban esedékes bér- és segélyfizetési kötelezettség teljesítésére.



Való igaz, miután székhelytelepülés vagyunk, ide érkezik kilenc önkormányzat közös intézményeinek a pénze – felelte megkeresésünkre Simonfa polgármestere, Bodrog Gábor. – Csakhogy nekünk nemcsak a márciusi béreket és segélyeket kell kifizetnünk, hanem működtetni kellene a falut is. Egymillió forintunkat zárolták a Buda-Cash-ügyben, s hiába nyitottunk szinte azonnal új számlát egy másik bankban, még nem érkezett meg rá az ígért pénz. A hiányzó összeg nélkül viszont nem tudjuk ellátni a napi feladatokat: tankolni kellene a falugondnoki buszba, hogy például ki tudjuk szállítani az ebédeket.

Több tízezer somogyi érintett a bankbotrányban - cikkgyűjtemény

-------------------------------------------------------------------------

Buda-Cash: elkezdték a kártalanítást
A Buda Cash-botrány miatt a lét a tét
Legalább tíz éve tudják, hogy valami nem stimmel a Buda-Cash-nél
Háromszázmillió ragadt benn Somogyban
Mindenünk elúszott? Kétségbeesett ügyfelek a somogyi fiókoknál
Hiába jött a pénzszállító, tovább tart a bankrohamŰ
Hókezdés 150 forintból? Tovább gyűrűzik a bankbotrány

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!