Közélet

2015.03.10. 08:09

Hiába nyit ki a Balaton, nem jön a turista?

Nem érzékelhető a tavaszi és őszi Nyitott Balaton akció a régió vendégforgalmán – erre az összesítésre jutott Győrffy Árpád, a balatontipp.hu szerkesztője. Településenként nézte végig a tavalyi május és október vendégéjszaka-számait és hasonlította össze a 2013-as adatokkal. Hozzá kell tenni, hogy a Központi Statisztikai Hivatal csak a kereskedelmi szálláshelyekre, azaz a szállodákra és a panziókra figyel, a magánszállások adatai ezért nincsenek az összegzésében.

Fónai Imre

A régió egészét tekintve májusban 0,03 százalékos növekedés volt 2014-ben, októberben 2,9 százalékos visszaesés. Figyelemre méltó azonban, hogy milyen jelentős eltérések mutatkoznak az egyes települések esetében; míg Alsóörsön és Tihanyban októberben 173, illetve 143 százalékos növekedést lehetetett kimutatni, addig ugyanekkor Balatonlellén 94, Gyenesdiáson 100 százalékos csökkenést. S míg Balatonlellén májusban 60 százalékkal nőtt a vendégéjszakák száma, addig például Keszthelyen 29 százalékkal csökkent. Nem lehet biztosan kijelenteni – állapította meg Győrffy Árpád –, hogy a változásokat a pluszprogramok gerjesztették, mert olyan településeken is voltak jelentős növekedések, ahol nem volt kimagasló esemény vagy különleges új szolgáltatás, miközben máshol sikeres programoknak sem lehetett látni a közvetlen pozitív hatását.

Az idei Nyitott Balaton május 1-je és 11-e között lesz, tavaly is ugyanerre az időpontra, illetve október 22-e és november 2-a közé időzítették annak bemutatását, hogy létezik tavaszi és őszi balatoni szezon is. A régió vendégváró vállalkozásainak összefogását a Magyar Turizmus Zrt. sajtóhírek szerint ötvenmillió forintos kommunikációs támogatással segítette.

Ez egy új út, amin elindultunk, senki se várt azonnali sikereket – reagált a tavalyi számadatokra Hoffmann Henrik, a Balatoni Turizmus Szövetség elnöke. – Siófokon például mindkét akció hónapjában közel harminc százalékos vendégforgalom-növekedést sikerült elérni és településenként igen nagyok az eltérések. Emlékezhetünk, tavaly májusban például az időjárás sem fogadta kegyeibe a kezdeményezést, ez is árnyalja tehát a képet. A gondolkodást a Balatonról nem lehet egyik évről a másikra átformálni; ez a célunk, de lassabb folyamatra számítunk. Arra, hogy a belföldi turisták körében három-öt, a külföldiek esetében öt-nyolc éven belül sikerül elterjesztenünk, elfogadtatnunk: a Balaton nem csak a nyarat jelenti.Hoffmann Henrik szerint a sokáig emlegetett és óhajtott szezonhosszabbítás kifejezést váltanák föl a tavaszi és őszi szezonok bemutatásával, évről-évre több szolgáltatót megnyerve, hogy ebben az időszakban is nyisson ki, mutassa meg a kínálatát. – Ha majd természetes lesz, hogy májusban és októberben is van miért lejönni a Balatonra, akkor itt lesz a vendég is – így a turisztikai szakember. – Egyébként az akció egyik célja éppen az, hogy a Balaton időjárásfüggőségét oldja, feledtesse. Biztosak vagyunk benne, hogy az irány jó, az idén már az önkormányzatok is nagyobb lelkesedéssel csatlakoznak az akcióhoz a saját programjaikkal. Öt év számait tekintve már bizonyos, hogy egyértelmű növekedésről fogunk tudni beszámolni.

Turistákkal lepleznék le az adóelkerülőket

Balatonszárszón ingyen strandbelépőt és egyéb kedvezményeket adnának a kúrtaxát rendben befizetőknek, de például Siófokon és Balatonföldváron is folyamatos a gondolkodás: hogyan lehetne hatékonyabbá tenni annak az idegenforgalmi adónak a behajtását, melyet a szállásadó fizettet a vendéggel és amelynek minden beszedett forintjához másfelet tesz hozzá az állam. Görögországban meglelték a „megoldást”. Az új kormány új pénzügyminisztere azt találta ki: diákokkal, háztartási alkalmazottakkal, turistákkal leplezné le az adóelkerülőket. Az audio- és videoeszközökkel ellátott amatőr revizorokat legfeljebb két hónapos időtartamra, szigorúan alkalmi jelleggel, órabérben fizetné az állam, hogy ezért cserébe jelentsék, ha adóelkerülést tapasztalnak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!