Közélet

2015.03.30. 16:05

Irdatlan kráter a pamuki határban, 15 ezer köbméter lösz szakadt le

Tizenötezer köbméter lösz szakadt le a pamuki domboldalból, s temeti be a mélyebb falurészt. Tízmilliós a kár, a szántóföldi művelést be kell fejezni. A kráter 20 méter széles, s legalább 15 méter mély.

Vas András

– Mindenképpen be kell fejezni a szántóföldi művelést, s rétet, legelőt vagy gyümölcsöst kell kialakítani, ellenkező esetben az idők végezetéig tovább omlik majd a löszfal – mondja Tóth Csaba, Pamuk polgármestere. – Bár tudjuk, ez nem jó hír a terület gazdáinak, ám így a falunak keletkezett eddig nagyjából tízmilliós kára, s a szakemberek szerint a folyamatnak nem látni a végét. Éppen ezért vagy a kormányhivatal növény- és talajvédelmi igazgatósága szabályozza rendeletben a kérdést, vagy önkormányzati védettséget adunk a területnek, s így nem lehet majd szántóföldi munkákat végezni rajta.A falu északi, Osztopán felöli határában vagy negyven méter hosszú, helyenként húsz méter széles, s legalább tizenöt méter mély kráter keletkezett a közelmúltban. A löszös talaj a csapadék hatására megindult az erdős domboldalon, s többezer köbméter zúdult le a mélyebben fekvő területekre.

[caption id="" align="aligncenter" width="430"] Veszélyes terület
[/caption]

– Először úgy három éve tapasztaltuk, hogy nagyobb esők után a Kossuth utcai vízelvezető árkot betemeti a lefolyó lösz – meséli a polgármester. – Kitisztítottuk, de többször is gondot okozott, aztán tavalyelőtt szóltak osztopáni gazdák, tudjuk-e, mekkora kráter keletkezett a dombtetőn.
Arrafelé a helyiek közül ritkán jártak addig, ugyanis a terület magántulajdon, gazdái pedig haszonbérletbe adták ki a földet a szomszéd falu őstermelőinek. Az első felméréskor ötezer köbméterre becsülték a szakemberek a kimosott lösz mennyiségét, ez évente nagyjából ugyanennyivel nőtt, így ma már 15 ezer köbméter hiányzik a domboldalból.

– A geológusok szerint, akik itt jártak felmérni a terepet, még legalább ugyanennyi le fog omlani – állítja Tóth Csaba, aki szerint a rendszerváltásig nem okozott semmi problémát a helyi talaj szerkezete: a lösz feletti 25-30 centiméternyi humusz rendre megfogta a csapadékot. A kilencvenes években aztán megváltozott a termelési kultúra, a szántóföldi munkára áttéréssel a humuszt szép lassan beleforgatták a löszbe, s így már semmi sem állja útját a lezúduló víznek. A lemosott talaj alapjaiban alakította át az alsóbb részeket: útvonala pontosan látható, mint ahogyan a szép lassan feltöltött rétszakasz is – nyolcvan-száz centi vastagon áll a löszös sár a többhektáros területen.

[caption id="" align="aligncenter" width="430"] Legalább 15 méter mély
[/caption]

– A nagyhegyi árok tisztítását sem bírjuk már sokáig – teszi hozzá a polgármester –, előbb-utóbb teljesen eldugul, nagyobb esőknél már most sem viszi el az összes vizet a Pogányvölgyi-vízfolyásba.
A hídnál valóban jól látszik, a nyolcvan centis betongyűrű szinte teljesen eltömődött már, átmérőjének jó, ha tizede maradt szabadon. A víz persze más utat keres magának, a környékbeli füves területek egy része már zsombékosodik – Tóth Csaba szerint hamarosan kisebb tó alakul ki a falu szélén.
Utóbbi szó szerint értendő, a kráter ugyanis nagyjából húsz méterre esik az osztopáni határtól, azaz kis szerencsével – ha már a szomszéd gazdái használják a területet – nem a pamukiaknak kellene gondolkodniuk a kárelhárításon. Melynek költségeibe bele sem mernek gondolni: amikor öt évvel ezelőtt a hasonlóan löszvidék Somogybabodon szakadt le a domboldal, a szakemberek százmillió forintra becsülték a helyreállítást – értelemszerűen eddig nem került rá sor... Hasonló krátert Andocs mellett is találtak akkoriban.

Pénz helyett katasztrófaturisták érkeztek anno Babodra, ahogyan most Pamukot is kezdik felfedezni az ilyesfajta látványosságra vágyók. Minthogy a területet őrizni lehetetlenség, jobb híján körbekerítették, s Vigyázat, omlásveszély! feliratokkal látták el. A műanyag szalag persze senkit sem tart vissza, a látvány pedig valóban elképesztő: helyenként függőlegesen szakadt le az irdatlan mennyiségű lösz, hat-nyolc méteres gyökerek lógnak a semmibe, alant akácfák romjai láthatóak, a legutóbbi szántást végző traktor nyoma hirtelen a semmibe vész, majd a szakadék túloldalán folytatódik. Holdbéli a táj, a csendet csak egy-egy többkilós, mélybe hulló rög hangja töri meg...

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!