Közélet

2015.03.23. 08:09

Nemzetközi bíróság dönthet - pereljenek a települések!

Várhatóan nemzetközi bíróság elé kerül majd a játszótérpályázatok ügye – erről a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) tájékoztatta az érintett településeket.

Fónai Imre

Amint megírtuk, országosan több mint száznegyven, Somogyban tucatnyi önkormányzatnak, zömmel kistelepülésnek kell(ene) visszafizetni kamatostól az elmúlt években elkészült játszóterek építésére pályázaton elnyert milliókat. Az uniós pénzek fölött őrködő Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) vizsgálata szerint az unió pénzügyi érdekeit sértő visszaélések történtek. Költségvetési csalás bűntettének gyanúja miatt a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Bűnügyi Főigazgatósága indított nyomozást; a játszóterek a gyanú szerint a reális árnál drágábban készültek el, majd egy alapítvány visszaszolgáltatta a beruházó településeknek az áfának megfelelő összegeket. A magukat kivétel nélkül vétlennek érző önkormányzatok megfellebbezték a visszafizetésre kötelező határozatot, nemrég azonban arról értesítette őket a Miniszterelnökség: kérelmüket elutasítja, tizenöt napon belül fizetniük kell, ám e döntés ellen bírósági felülvizsgálatot kérhetnek.



Ahogyan lapunk a napokban megírta, akad olyan somogyi önkormányzat, amelyik már elhatározta hogy perel, mások még nem döntöttek, s van, ahol peren kívüli egyezségre, például kormánysegítségre számítanak. Egyikük sem akar, de nem is tud fizetni milliókat, tízmilliókat. A települések érdekvédelmi szervezetüktől is segítséget kértek. Schmidt Jenő tabi polgármester, a TÖOSZ elnöke azt írta válaszul: azt javasolják, hogy az önkormányzatok forduljanak bírósághoz, azért is, mert az eljárási határidők sürgetnek. A szövetség vállalja, hogy összehangolja az önkormányzatok védekezését, akár egy pertársaság alakítása céljából is. A TÖOSZ-elnök is hangsúlyozza levelében: az érintett önkormányzatok visszautasították, hogy a pályázati eljárás során bármikor is valótlan tényt közöltek volna, illetőleg a támogatást a rendeltetésétől eltérően használták volna fel.

Schmidt Jenő szerint az ügy várhatóan nemzetközi bíróság elé kerül. E közben a Belügyminisztérium is dolgozik azon, hogy forrást találjanak a települések működőképességének biztosítására. A legfontosabbnak azonban most a bírósági eljárás megindítását tartja a TÖOSZ.

Somogycsicsón eddig ismeretlen volt a helyi adó

Egy kistelepülésnek minden millió nagyon fontos, az önkormányzatok állami támogatása a TÖOSZ szerint is inkább csökken, mintsem nőne, nem véletlen, hogy lehetőséget kaptak új települési adók kivetésére. Ahogyan megírtuk, Somogyban Karád és Somogytúr vetett ki földadót. A Világgazdaság arról írt: a legtöbb hazai helyhatóság az iparűzési adót vezette be 2015-től, de sokan most először vetették ki az építmény- és az idegenforgalmi adót. A lap a legtöbb új adót bevezető települések közé sorolta a Csurgóhoz közeli, nem egészen kétszáz lelkes Somogycsicsót is. Lapunk megkeresésére Faggyas József polgármester őszintén csodálkozott ezen. – Az igaz, hogy eddig nálunk ismeretlen volt a helyi adó és most bevezettük az iparűzési adót – így a faluvezető. – Nem szívesen vetettük ki, de kivetettük. Van egy komoly cég a községben, tehát némi bevételi többletre számíthatunk. A maximálisan lehetséges két százalékos adómérték helyett csak egy százalékot fizettetünk. De hogy ettől rögtön a legtöbb adót kivető települések közé kerüljünk?!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!