Közélet

2015.03.23. 16:59

Sínre került az 1,6 milliárdos vasútállomás-felújítás

Egy év alatt teljes egészében megújul Kaposváron a vasútállomás épülete és annak környéke. Az összesen 1,6 milliárd forint értékű beruházás kezdetét hétfőn sajtótájékoztatón jelentette be Dávid Ilona, a MÁV elnök-vezérigazgatója, Szita Károly polgármester és a generálkivitelező ZÁÉV Zrt. vezérigazgatója, Peresztegi Imre.

Márkus Kata

Az idén 116 éves kaposvári épület egy a 25 közül, amely a 2013-ban indult program keretében megszépül. A jelenlegi uniós programozási időszakban a közlekedésfejlesztésre fordítható uniós és hazai forrásból származó 1200 milliárd forint legnagyobb részét, 37,8 százalékát, 450 milliárd forintot a transzeurópai közlekedési hálózat vasúti elérhetőségének javítására különítették el. 
Szita Károly polgármester történelmi jelentőségűnek nevezte az 1872. március 25. este 8 órai időpontot, akkor érkezett az első vonat Kaposvárra. – Akkortól ugyanis rohamos fejlődésnek indult a város, akkor és most is óriási jelentőségű a vasút a város életében – mondta a polgármester.– 1899-ben kezdték építeni az állomás épületét, s 2011 óta műemléképület a vasútállomás – emelte ki a sajtótájékoztatón Szita Károly polgármester. – Köszönet azért, hogy az 1,6 milliárd értékű beruházás keretében nagyon jelentős közterületi rendezést is végrehajtanak; végre méltó képet mutat majd a város többi részéhez hasonlóan az állomás környéke is. A felújított épületben továbbra is helyet kap majd a posta, s egy kormányablak is nyílik majd az új állomáson. Ugyancsak köszönet illeti a vezérigazgató asszonyt a Kaposvár-Dombóvár közti pályarekonstrukció folytatásáért, s a partnerségért a 30 milliárdos Kaposvári Közlekedési Központ megvalósításában. E központ főpályaudvara lesz a most megújuló állomás.

Miután Szita Károly reményét fejezte ki, hogy a kivitelező a lehető legtöbb kaposvárinak ad munkát, Dávid Ilona, a MÁV elnök-vezérigazgató úgy nyilatkozott, valóban ráfér a felújítás a 116 éves épületre. – A MÁV 2013-ban kezdte meg állomásrekonstrukciós programját, melynek keretében 25 állomás újul meg teljesen vagy részben – mondta. – Kaposváron teljes átalakítás lesz 1,6 milliárd forint értékben. Ahhoz azonban, hogy minőségi szolgáltatást nyújthassunk, nem csak állomásfejlesztésre van szükség. Vasútinfrastruktúra-beruházásaink is folyamatban vannak. Uniós forrásból számos vasúti pálya újul meg, például a dél-balatoni vasútvonal I-es ütemének rekonstrukciója június 13-ig, a nyári menetrendváltozásig befejeződik, s a nyár után aztán folytatódik. Ám a MÁV rendelkezik saját karbantartási forrásokkal is, a Kaposvár-Dombóvár vasúti szakasz első ütemével már végeztünk, sikerült megemelni a sebességet ezen a szakaszon 100 kilométerre óránként. Csökkent a menetidő, s utasaink ezt meghálálták, emelkedett az utasszám. A beruházást természetesen folytatjuk. Belefogtunk egy jármű-rekonstrukcióba is, ami azt jelenti, hogy saját forrásból újítunk föl kocsikat. Uniós forrásból viszont új motorvonatokat is tudunk beszerezni. Fontos egyéb szolgáltatásaink bővítése is, igyekeztünk tenni annak érdekében, hogy minél több kocsiban legyen ingyenes Wi-fi, ez jelenleg 770 kocsiban található meg.

Peresztegi Imre
, a ZÁÉV Zrt. vezérigazgatója azt ígérte, hogy 365 nap alatt elkészül a beruházás. – Az állomás épülete teljesen megújul a pincétől a padlásig úgy – hangsúlyozta –, hogy elsősorban kaposvári vállalkozásokkal dolgozunk együtt. A munkák idejére természetesen kiürítik az állomás épületét, addig a nyugati oldalon elhelyezett konténerparkba költözik a vasútirányítás, s az utasok ott vásárolhatják meg menetjegyeiket is. 

Az ünnepség végeztével lekerült a vasútállomás épületének történetét összefoglaló dísztábla a falról, s ezzel hivatalosan is elkezdődött a beruházás, melynek végeztél aztán újra visszakerül a dísztábla a megújult épületbe egy év múlva.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!