Közélet

2015.04.26. 13:23

300. születésnap: Telekiben megünnepelték a berkenyefájukat

Berkenyeünnep volt Telekiben a háromszáz éves, 2013-ban az Év fája versenyben különdíjas berkenyefánál, immár hagyományosan, a virágzás idején.

Fónai Imre

A családias hangulatú rendezvényt idén is Sebestyén Erzsébet szervezte. Tőle tudjuk: három berkenyefáról tudni az országban, a teleki van a legjobb állapotban, a szakértő szerint háromszáz éves.

– 2012-ben sikerült védetté nyilváníttatnunk – így az amúgy őstörténettel foglalkozó helyi Ordoszi Napsugár Alapítvány vezetője. – Régi teleki család telepítette, azután az utódok is gondját viselték, ezért lehet olyan jó állapotban, mintha nem háromszáz, hanem csak harminc éves lenne. Egy kézirat tanúsítja, hogy korábban is megpróbálták már védetté nyilváníttatni, de akkor ez végül nem történt meg. A faluban kitábláztuk, hogy könnyen rátaláljanak a vándorok.

Az Év fája pályázathoz történet is kellett, régi falubeliek elevenítették föl a helytörténeti múzeumunk iratában is olvasható szájhagyományt, miszerint 1848-ban Klapka György seregei a fa alatt pihentek meg észak felé tartva. A berkenye amúgy az Árpád-korban került be a szőlőinkbe, lekvárnak és gyógyításra is használták a termését, de azért pálinkának volt a legjobb...


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!