Közélet

2015.04.14. 08:09

Csalásgyanú: a kormány fizeti az 1,7 milliárdot az EU-nak

A Miniszterelnökséget vezető Lázár János bejelentette: átvállalja a kormány a 140 önkormányzat által fizetendő 1,7 milliárd forintot.

Fónai Imre

Nem kell fizetni az uniós támogatású játszótérépítés miatt elmarasztalt kistelepüléseknek – a kormány kifizeti helyettük az Európai Bizottság által visszakövetelt beruházási összeget. Ahogyan megírtuk, tucatnyi somogyi kistelepülés is érintett. A Miniszterelnökség nemrég arról értesítette őket: kik kell fizetniük játszótér-pályázatuk teljes, kamatokkal növelt összegét. Fizetni azonban nem akarnak, de nem is tudnak, nem érzik magukat hibásnak – írtuk akkor, hozzátéve: akadnak olyan települések, melyek perre vinnék az ügyet.



Mégsem kell azonban perelni, mert a Miniszterelnökséget vezető Lázár János bejelentette a legutóbbi kormányülést követően: átvállalja a kormány a 140 önkormányzat által fizetendő 1,7 milliárd forintot. – Az Európai Bizottság törvénytelen infrastrukturális beruházás, nevezetesen játszótérépítés kapcsán marasztalta el ezeket a helyhatóságokat – így Lázár János. – A 2010 előtti időben történtek visszaálésék a pályázati eljárás során.

Költségvetési csalás bűntettének gyanúja miatt a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Bűnügyi Főigazgatósága kezdett nyomozásba néhány hónapja azoknak az uniós vidékfejlesztési forrásból épült játszótereknek az ügyében, amelyek a gyanú szerint a reális árnál drágábban készültek el, majd egy alapítvány visszaszolgáltatta a beruházó településeknek az áfának megfelelő összegeket. Száznegyven hazai településen épült játszótér 2011 után abban a konstrukcióban, amit az Info-Datax Kft. projektmenedzsmentje vezényelt le, és többségében a Bauble Kft. épített meg országszerte. Az önkormányzatok egy része drágának tartotta a fejlesztéseket, de nem gyanakodott, miután sem a korábbi, sem a jelenlegi adminisztráció nem állította le a 2008 után indult folyamatot. Az uniós pénzek fölött őrködő Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) 2012-ben kezdett vizsgálódni, majd tavaly nyáron jelentést tett. E szerint ezekben az ügyekben az unió pénzügyi érdekeit sértő visszaélések történtek.

Az érintett somogyi önkormányzati vezetők (Inkétől Varászlóig, Táskától Szőkedencsig) egyöntetűen azon a véleményen voltak: nem hibáztak, a beruházások megalósultak, ők csak külső szemlélői voltak a pályázati eljárásnak. A tíz-tizenötmillió forintos visszafizetési kötelezettség valamennyiük költségvetését  súlyosan érintette volna. Az OLAF a teljes támogatási összeg visszafizetését indítványozta, s ezt fogadták el a hazai hatóságok is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!