Közélet

2015.04.18. 15:27

Ég a kezem, de nem fáj: látványos kísérletek a tornateremben

Lángcsóva, füstölő mini vulkán és a fényszennyeződés hatásai: a látványos kísérletek és szakmai előadások több száz érdeklődőt vonzottak szombaton a kaposvári Táncsics gimnáziumba. Nagy sikert aratott a rendezvény, telt ház volt az aulában, egymás után érkeztek a természettudomány csodáira fogékony ifjak. A fény nemzetközi éve rendezvénysorozat keretében előadók és házigazdák azt üzenték: a fizika mindenkié.

Harsányi Miklós

– Van még egy kis alkoholod? – érdeklődött egy fehér köpenybe bújt diák a társától, aki egy kísérlet elvégzéséhez kért némi alapanyag-utánpótlást.
Csillagok a természet erőművei és vegykonyhái címmel tartott előadást Gyürky György PhD, az MTA atommagkutató intézetének tudományos főmunkatársa, Hegedűs József, a Táncsics gimnázium tanára a fény fizikában betöltött szerepét vázolta fel. Az Univerzum keletkezését 13-14 milliárd évre becsülik, s az egyes korszakok elemzése újabb és újabb meglepetéseket tartogat a tudósok számára, jelezte Mosoni László, a Zselici Csillagpark csillagvizsgálójának vezetője, aki a zselici csillagfénylelőhelyről, s a fényszennyezésről beszélt.



– Ha a Zselicben derült az idő, a csillagos égbolt nem veszít látványából, a Tejutat is kiválóan látni lehet – jegyezte meg Mosoni László. – A fényszennyezés mentes térségben sok ezernyi csillagban gyönyörködhetünk, hiszen a kedvező feltételek adottak, nem úgy mint számos nagyobb, rendkívül kivilágított városban, ipari központban.
Rovarok, vándormadarak életére is kihat a fényszennyezés. Például a rovarokat elcsalogatja megszokott élőhelyükről, s így kevesebb táplálékhoz juthatnak, megváltozhatnak az életkörülményeik, szokásaik, mely a populáció csökkenéshez vezethet. Megemlítette: Chicago közelében évente kétszer ötmillió madár vonul el, s korábban nagyjából 70 ezer pusztult el, mivel a kivilágított felhőkarcolóknak repültek. A problémára kutatók hívták fel a figyelmet, s már kevesebb fényt használnak fel az épületek megvilágítására.
[caption id="" align="aligncenter" width="430"] Több száz érdeklődő a Táncsics gimnáziumban
[/caption]
– Apám, ezt nem hiszem el: ég a kezem, de nem fáj – ujjongott az egyik kísérlet önként jelentkezője a tornacsarnokban. Mosogatószerrel teli víz, s öngyújtógáz: alapkellékek az eljáráshoz, melynek tudományos hátterét két diák, Győri Szilveszter és Mátyás Zsombor magyarázta el a vendégeknek. Nagy sikert aratott a páros, csoportba verődve nézték a fiúk bemutatóját. Polarizáció, a távcsőépítés rejtelmei és színképelemzés: számos téma, mely a fényről, fizikáról szólt, s a folyamatok alapjait  világították meg. Néhány lépéssel távolabb újabb látványosság tárult az érdeklődők elé: a bemutató résztvevői alumíniumport és jódot törtek össze, vizet csepegtettek rá, mely redoxireakcióba lépett.
[caption id="" align="aligncenter" width="430"] 2015. a fény nemzetközi éve
[/caption]
– Olyan, mint egy mini vulkán – utalt a lila füstre egy gimnazista, aki természettudományos pályára készül. Ismert: 2015. a fény nemzetközi éve, s tény, sokoldalúan közelítették meg az alaptémát a rendezvényen.  A matematikai, kémiai tudnivalókon kívül Hegedűsné Rabatin Gabriella, a kaposvári Berzsenyi Dániel iskola tanítója előadásában a fény Bibliában betöltött szerepéről szólt. Rózsás László, a kaposvári székesegyház plébánosa úgy fogalmazott: ha elfogadjuk Isten létét, megvilágosodunk. S ha fényről beszélünk, akkor életről, nevelésről és közösségről is szólunk. Azt mondta: a tudománynak törekednie kell arra, hogy elvigyen minket a hit világába.
– A múltban és jelenben is kiemelten fontos a természettudományos tárgyak oktatása – hangsúlyozta Reöthy Ferenc, a Táncsics gimnázium igazgatója. – Remélem, hogy számos hasznos ismerethez jutottak a rendezvényre ellátogató diákok, azt szeretnénk, hogy egy-egy szakterületről minél alaposabb információkhoz szerezzenek.

Díjazták a tehetségeket

Szita Károly, Kaposvár polgármester és Stikel Péter tankerületi igazgató is köszöntötte a résztvevőket. Műhelymunkák, stúdió előadások zajlottak, a  tornateremben 15 munkaállomáson látványos kísérleteket végeztek a diákok.
A rendezvény kapcsán rajzpályázatot hirdettek. Berta Noémi Viktória, a marcali Berzsenyi gimnázium diákja győzött, második Németh Patrik, a Táncsics gimnázium 9/ajtp-s tanulója, harmadik helyen Fehér Bertalan, a 9/d-s diák végzett. Külön díjat kapott Roth Liliána, a kaposvári Lorántffy református iskola tanulója, s Kalmár Janka, a Táncsics gimnázium diákja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!