Közélet

2015.04.22. 14:04

Késztermék helyett vetőmag: esélyt kell adni a rászorulóknak

Fesőmocsolád hátrányos helyzetű település, 435 lakosának legalább a fele munkanélküli, vagy nem képes dolgozni életkora, illetve egészségi állapota miatt.

K. G.

Ez értékes sor lesz, nevettek a közmunkások, amikor Mocsai Tamás volt válogatott kézilabdázó kapavágása után Novodomszky Éva televíziós műsorvezető burgonyát ültetett Felsőmocsoládon. Az Élelmiszerlavina Program keretében vetőmaggal látták el a szegényeket, a termésből pedig a földet művelő közmunkásokon kívül más rászorulók is részesülnek majd. Fesőmocsolád hátrányos helyzetű település, 435 lakosának legalább a fele munkanélküli, vagy nem képes dolgozni életkora, illetve egészségi állapota miatt. – Nem látok hitet és életörömöt a szemekben – mondta Mocsai Tamás, a település polgármestere. – Minden segítő kéznyújtásra szükségünk van, hogy életképes legyen a település.



– A sportpályafutásomból megtanultam, keretet kell szabni és lehetőséget adni az embereknek, hogy tehessenek önmagukért – tette hozzá Mocsai Tamás. – Ha részt vesznek a közösség életében, értelmes feladatot kapnak és értékelik a munkájukat, egy csapat tagjaként szívesen dolgoznak. Nem kész terméket kapnak, hanem megbecsülik a munkájuk eredményét.

Felsőmocsoládon három területen is vetettek, hagymát és zöldborsót már korábban, most a krumplira, zöldbabra, paradicsomra és a sárgarépára került a sor. Mintegy harmincan dolgoznak a földeken a programban, és a termésből száz rászoruló kaphat majd egy kisebb csomagot a faluban.
– Nagyon sok a rászoruló, nagy szegénység van errefelé – bólogatott Lukács Ervin közmunkás. – Sok munkánk lesz a krumplival, de megéri. 
Kalányos Csaba, két ikerfiú és egy kislány édesapja szerint égetően kell a munka, hogy eltarthassa a családját, köszöni a lehetőséget.
Novodomszky Éva, az Élelmiszerlavina Program nagykövete szerint a kezdeményezés motivációt és lelki segítséget jelent a nehéz helyzetben élőknek.

Tavaly 37, az idén már 53 önkormányzat pályázott a programra, Somogyból Kelevíz, Szabás, Kálmáncsa és a Napkerék Egyesület csatlakozott. Tizenháromezer emberen segített már az Élelmiszerlavina, tudtuk meg Cseh Balázstól, a Magyar Élelmiszerbank Egyesület elnökétől. A civil szervezet vezetője hangsúlyozta: az önkormányzatoknak a földterület és az öntözés biztosítása mellett szakembert is kell adni a munkához. Abban bíznak, hogy a szakmai felügyelet alatt sokan sajátítják el a földművelés fogásait, és visszatérnek a háztáji termeléshez, mert Felsőmocsolád környékén is bőven vannak parlagon heverő termőföldek. A programhoz a Syngenta vállalat adományozott több millió forintot érő vetőmagot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!