Közélet

2015.04.09. 07:12

Orbán pálinkával jött Balatonszárszóra, de feldúltan távozott

Késő este jött, egy pálinkával a hóna alatt és már akkor, a tábortűz mellett megkapta a magáét Fábry Sanyitól. A házigazda, Farkasházy Tivadar emlékezett így az első, 1993-as balatonszárszói találkozóra, Orbán Viktor érkezésére.

Fónai Imre

Az akkori Fidesz-vezér, későbbi háromszoros miniszterelnök akkor vendégeskedett először és utoljára a Farkasházy-kertben. A Youtube-on is látható Elbert Márta filmje a ''93-as találkozóról, az ATV Doku című műsora két estét is szánt az elemzésére, mert sokak szerint az akkori szárszói támadások nyomán „igazolt át” Orbán a liberális térfélről a konzervatív oldalra.
„Beszéljünk arról, mi lett a Fidesszel – állt mikrofonhoz a szárszói sátor alatt az SZDSZ-hez sorolt György Péter. – Pár éve még kikérte magának, hogy bármiféle állami vagyont el lehessen herdálni, erre most beleáll egy ilyen történetbe. Mit kezdjünk egy ilyen liberális párttal? Erkölcsileg teremtsünk tiszta helyzetet!”
„Nem ezért hívtak ide, de ha csel, legyen csel” – reagált Orbán, majd úgy reflektált: „Lett volna komoly mondanivalóm is. A székházeladás morális kérdés? Nincs olyan párt, amelyik ha megkapta, nem kért volna rá üzleti ajánlatot. Nem szeretem, ha bennünket ebből kiemelnek és egy ilyen tisztes társaságban gyaláznak. Én is föl tudnám sorolni, melyik párt melyik párt emberével ül egy felügyelő bizottságban. Miért csak a Fidesz esetében szúrja ez a szemeket?”Kis kitérő: 1993 tavaszán pattant ki, akkor látott napvilágot az 1992-es székházeladási ügy, amikor a kormányzó MDF és a Fidesz egyaránt jókora székházat kapott, majd miután egy törvényben mentesítették a pártokat az áfafizetés alól, nagy pénzekért eladták az állami banknak. A Fidesz például akkor 1,5 milliárdért. A párt népszerűsége 40 százalékon állt, de fél év alatt óriásit zuhant és 1994-ben végül csak 20 parlamenti mandátumot szerzett.
„Hideg polgárháború van – folytatta Balatonszárszón Orbán Viktor.– Értelmiségi, üzleti érdekcsoportok, politikusok a másik likvidálására törekednek. Két liberális párt fölróhat itt sok mindent egymásnak, de inkább arról kéne beszélnünk: hogyan teremtsünk olyan politikai kultúrát, hogy az 1994-ben vereséget szenvedő politikai erő ne érezze úgy, hogy a következő négy év az ő likvidálásra tett kísérlet lesz, beleértve az elitet, a mögötte álló üzleti és értelmiségi klientúrát. Azt érzem, hogy a történet vérre megy.”
„Bár politikus vagyok, de ember is, nem vagyok paranoid, de bizonyos dolgokat nem viselek el” – mondta Orbán akkor a kamerába.

Fodor Gábor, aki akkor még párttársa volt, azt mondta most az ATV-ben: ma jobban megérti az akkori Orbánt, hiszen „a liberális értelmiség vezére szeretett volna lenni, az azonban lekezelte őt, pofonokat adott neki. Balatonszárszó csak egy állomás volt ebben. Ám döbbenetes, hogy ma is ugyanaz a legnagyobb problémája a magyar közéletnek. Amikor ugyanis Orbán hatalomra jutott, éppen az ellenkezőjét csinálta annak, amit olyan értelmesen, okosan megfogalmazott 1993-ban.”

„Orbánt és Petőt akkoriban már hiába akartam, nem tudtam leültetni – emlékezett Kéri László politológus a tévéműsorban. – Tragikusnak tartottam, ha szembefordulnak. Láttam az áttolódósát, azt, hogy mennyire frusztrálta Orbánt, hogy a liberális értelmiségi tábor lesz inkább az ellenfele. Szárszó elágazási pont volt. A Fidesz mindig úgy vélte: rárobbantották a székházügyet, elárulták”.


„Először mentek pénzek a Simicska-cégekhez”

„A székházügy a politikai korrupció alapmodellje volt, a politikai hatalom gazdasági, majd magánvagyonná változtatásáé” (Ferenczi Krisztina újságíró).
„Az SZDSZ nem ismerte föl, hogy a következő évtizedek legnagyobb formátumú politikusa áll előttük” (Farkasházy Tivadar humorista).
„A liberális közeg mindig hajlamos volt arra, hogy kitagadja a fiait. De ez jellempróba is volt. Ha valaki hisz a szabadságeszmében, ezt is ki kell bírni. Szörnyű bűnnek számított, amikor kiderült: a Fidesz is... Elvesztették a politikai szüzességüket.” (Lengyel László közgazdász)
„A székházügyben először teremtették meg törvényhozással a nyerészkedés lehetőségét, először mentek pénzek a Simicska-cégekhez. 2010 óta ugyanezt látjuk.” (Ungár Klára, Orbán Viktor 1993-as párttársa, ATV, Doku)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!