Közélet

2015.05.23. 06:01

Adómentes doktorok: a Balatonhoz is lasszóval kell fogni háziorvost

Nem ez a pár százezer forint fog hiányozni a költségvetésünkből, városunk, mint ahogyan a legtöbb önkormányzat, ennél jóval nagyobb összegekkel járul hozzá a helyi alapellátás színvonalának a javításához – mondta lapunknak Csákovics Gyula zamárdi polgármester, igennel felelve arra a kérdésre, hogy települése várhatóan elengedi-e a jövő évtől a háziorvosok iparűzési adóját.

Fónai Imre

A Miniszterelnökséget vezető Lázár János nemrég jelentette be: a kormány lehetőséget ad arra az önkormányzatoknak, hogy 2016-tól mentesítsék a háziorvosokat az iparűzési adó megfizetése alól.

Évi másfél milliárd forint maradhat a mintegy 6300 praktizáló háziorvos zsebében, ha nem kell fizetniük iparűzési adót – összegzett a doktorok szakmai szervezete. Schmidt Jenő tabi polgármester, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) elnöke amondó, hogy az önkormányzatok élni fognak ezzel a lehetősségel, ami a kisebb településeknek sem okozhat gondot, hiszen évi 150-200 ezer forintról kell lemondaniuk. Felhívta azonban a figyelmet, hogy számos településen ma is az önkormányzat fizeti a rendelő fenntartási költségeit.Csákovics Gyula zamárdi polgármester is azt hangsúlyozta: igyekeznek segíteni a háziorvosok munkáját, most például mindkét rendelőt felújítják, hatvanmillió forintot ráköltve. – Fontos ez a betegellátás miatt, de azért is, mert ma már szinte lasszóval kell fogni háziorvost, még a Balaton-partra is – így a városvezető. – Az egyik külföldre távozott doktorunk helyét hosszú ideig pályáztattuk.

Csákovics egyébként ellentmondásosnak tartja, hogy miközben az alapellátási kötelezettség az önkormányzaté, a praxisjog az orvosé. Ha azonban nem tudja eladni, visszaszáll a helyhatóságra, így a következő orvos ingyen juthat hozzá, ellenben ha távozik, értékesítheti. A zamárdi polgármester szerint az ellátás „államosítása” se biztos, hogy jó megoldás volna; sok pénz kellene hozzá, márpedig ma a települések sokat költenek ügyeletre, üdülőorvosra, fogorvosra, eszközbeszerzésre.
– Balatonszemesen mindenki kiveszi a részét a közteherviselésből, a helyi vállalkozóknak is csak kedvezményt adunk, a háziorvosok adózásán még nem gondolkodtunk – felelte érdeklődésünkre Takács József balatonszemesi polgáérmester.– Jelentős összeggel támogatjuk az alapellátást, nem vagyok arról meggyőződve, hogy éppen az iparűzésiadó-elengedés segítene a doktoroknak.

Látrányban még konfliktushoz vezetett

2009-ben tiltották meg mindenféle adómentesség biztosítását az önkormányzatoknak. Látrányban – ahogyan megírtuk – éppen abból keletkezett a konfliktus a háziorvos házaspár és az önkormányzat között, hogy 2012-ben öt évre visszamenőleg kivetették rájuk az iparűzési adót. A korábbi képviselő-testület támogatásként mentesítette őket alóla. A látrányi esetben ez évi 150 ezer forintot jelentett. Ha korábban is lehetőség lett volna az iparűzési adó elengedésére, meglehet, hogy nincs orvosügy Látrányban...

-----------------------------------------------------------------------
Cikkünket teljes terjedelemben a Somogyi Hírlap szombati (2015.05.30) lapszámában olvashatja.
Somogy megye napilapjára
itt fizethet elő!

Ezek is érdekelhetik